≡ Menu

Windbreaker atau sweatshirt bakar lebih banyak kalori? Ini Jawapannya


Windbreaker atau sweatshirt bakar lebih banyak kalori?

Apa yang kita pakai semasa berlari adalah perkara yang penting. Pakaian yang sesuai akan buat kita rasa lebih selesa semasa berlari.

Saya sering berlari petang hari dan melihat beberapa pelari lain di taman rekreasi yang memakai windbreaker/sweatshirt semasa berlari.

Adakah Pemakaian windbreaker/sweatshirt ada kelebihannya untuk boleh bakar lebih kalori?

Gambar Hiasan

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Semua tahu apabila kita berlari degupan jantung kita akan meningkat untuk hantar lebih banyak bekalan darah beroksigen ke otot-otot. Lebih degupan jantung, lebih tenaga diperlukan, lebih kalori akan dibakar.

Apabila seseorang itu memakai windbreaker/sweatshirt, suhu badan seseorang itu akan meningkat, seterusnya peredaran darah meningkat dan degupan jantung juga akan meningkat.

Peningkatan degupan jantung ini adalah bertujuan untuk menyeimbangkan suhu badan. Hasil daripada peningkatan degupan jantung itu, tubuh akan bakar lebih kalori… Walau bagaimanapun idea ini tidak semestinya bagus.

MUDAH DAPAT HEAT EXHAUSTION

Keletihan haba (heat exhaustion) berlaku apabila suhu badan meningkat dan tubuh badan tak mampu seimbangkan ia semula. Keletihan haba juga mungkin boleh berlaku dalam keadaan melakukan beberapa aktiviti fizikal/senaman secara berlebihan.

BACA:  Astaghfirullah, Negara Kita Menghadapi Masalah Sosial Yang Parah

Oleh itu memakai windbreaker/sweatshirt semasa berlari cenderung untuk mendapat keletihan haba atau dalam keadaan lebih serius boleh menyebabkan stroke haba lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca yang panas ketika ini.

Gambar Hiasan
Pembakaran jumlah kalori bergantung kepada dua perkara iaitu “intensiti dan tempoh” melakukan aktiviti fizikal. Peningkatan degupan jantung menyebabkan pembakaran kalori lebih cepat.

Peningkatan degupan jantung menunjukkan intensiti sesuatu aktiviti fizikal itu. Walau bagaimanapun aktiviti fizikal berintensi tinggi sukar untuk dikekalkan dalam tempoh masa yang lama. Dalam erti kata lain adalah; ‘cepat penat’

Oleh kerana windbreaker/sweatshirt akan meningkatkan intensiti senaman anda, ia mungkin mengehadkan tempoh senaman (cepat Penat) , seterusnya ia menafikan manfaat pembakaran kalori secara optimum.

Mitos sahaja

Terdapat satu mitos jika memakai lapisan tambahan pakaian semasa berlari/bersenam boleh membuat seseorang itu menurunkan berat badannya lebih cepat, kerana berpeluh lebih banyak.

Walaupun memakai windbreaker/sweatshirt akan membuat seseorang itu berpeluh lebih banyak dan berpeluh lebih banyak ini secara tidak langsung membakar lebih banyak kalori melalui peningkatan kadar degupan jantung, sebenarnya sebahagian besar berat badan yang hilang melalui berpeluh adalah ‘berat air’.

BACA:  4 Jenis Haiwan Yang Membawa Mudharat Dan Dibolehkan Bunuh Dalam Islam

Kehilangan berat badan seperti ini adalah bersifat sementara dan bukan jenis penurunan berat badan yang sihat atau berkekalan.

Tidak sesuai pakai masa musim panas

Gambar Hiasan
Maka, jika berlari dengan windbreaker/sweatshirt dan badan menjadi terlalu panas, dinasihatkan agar buka windbreaker/sweatshirt tersebut dengan segera agar suhu tubuh kembali stabil semula dan minum air untuk hidrasi tubuh.

Sebaik-baiknya bagi pendapat saya, pakai baju berlari yang sesuai dan tidak perlu tambah dengan lapisan windbreaker/sweatshirt. Terutama pada ketika musim panas sekarang ini.

Mungkin pemakaian windbreaker/sweatshirt dilihat sesuai jika kita berlari pada ketika awal pagi dan suhu sekitaran yang sejuk.

Namun jika matlamat untuk kurang berat badan melalui peluh berlebihan dengan memakai windbreaker/sweatshirt; ia adalah satu mitos. Ia agak kurang sesuai dan boleh menyebabkan keletihan haba seterusnya stroke haba.

Jom kita berlari dan pakai pakai pakaian sukan dan kasut yang sesuai. Oh yer, jangan lupa menutup aurat juga

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel