≡ Menu

Turki akan buka kedutaan di Baitulmaqdis Timur – Erdogan


Turki akan membuka kedutaan di Baitulmuqaddis Timur, kata Presiden Tayyip Erdogan pada hari Ahad, hari selepas panggilan di puncak pemimpin Islam (OIC) untuk dunia mengiktirafnya sebagai ibu kota Palestin.

“Insyaallah, hari sudah dekat apabila secara rasmi, dengan izin Tuhan, kita akan membuka kedutaan kita di sana,” kata Erdogan dalam ucapannya, mempertahankan kritikannya terhadap keputusan Amerika Syarikat untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Minggu lalu, bercakap pada majlis perasmian projek-projek pembangunan yang diadakan di pusat bandar Turki, Sivas, Erdogan berkata: “Palestin telah diduduki sejak tahun 1947,” tegasnya. “Israel adalah negara pendudukan, negara pengganas.”

BACA:  Kalau Taknak Suami Cari Lain, Isteri Kena Pandai Jaga 10 Perkara Ni.

“Pengisytiharan Trump Baitulmaqdis sebagai ibukota Israel adalah batal dan tidak sah untuk kita dalam apa jua keadaan,” katanya, sambil menyatakan bahawa pengisytiharan AS adalah usaha untuk “merosakkan keamanan dan keamanan di rantau ini”, sambil menambah:

Mengisytiharkannya sebagai modal dan penempatan semula kedutaan itu tidak sah untuk kita [Turki].

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Pemimpin Turki menunjukkan keputusan AS telah mengabaikan ketetapan Majlis Keselamatan Negara 1980 (PBB), yang ditandatangani oleh AS dan mengutuk pencerobohan Israel-Baitulmaqdis. Resolusi 478 menyeru anggota majlis untuk menarik misi diplomatik mereka dari Baitulmaqdis dan menyifatkan timur bandar sebagai “di bawah pendudukan”.

Ketegangan telah meningkat di seluruh wilayah Palestin sejak keputusan Presiden AS Donald Trump untuk mengakui secara rasmi Baitulmaqdis sebagai ibu kota Israel .

Kebanyakan negara menganggap Baitulmaqdis Timur, yang dilampirkan Israel selepas menangkapnya dalam perang 1967, untuk menduduki wilayah, dan menyatakan status kota itu harus ditinggalkan untuk diputuskan pada masa akan datang ceramah Israel-Palestin.

Walaupun komuniti antarabangsa hampir tidak sebulat suara tidak bersetuju dengan pengumuman Donald Trump, laporan menunjukkan bahawa pengumuman itu dilakukan dengan pra-perjanjian Mesir dan Arab Saudi , dengan Arab Saudi sejauh yang didakwa menyatakan kepada Presiden Palestin untuk menerima kampung di pinggir Baitulmaqdis sebagai modal Palestin alternatif .

Sumber: middleeastmonitor.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel