≡ Menu

Trumph Ugut Potong Bantuan Kepada Palestin Sebanyak $300 Juta Dolar


Jurucakap kepada Perdana Menteri Palestin Mahmoud Abbas memberi maklum balas kepada kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trumph dengan menyatakan penegasan bahawa Jerusalem bukan untuk dijual. Kenyataan balas ini dibuat apabila Trumph mengugut untuk mengurangkan bantuan tahunan kepada Pihak Berkuasa Palestin.

Ugutan tersebut telah dibuat oleh Trumph dalam twiternya bahawa US akan mengurangkan bantuan tahunan kepada Palestin sebanyak $300 Juta Dolar akibat daripada tindakan rakyat Palestin yang tidak menghormati dan menghargai tindakannya.

Trumph turut menyatakan bahawa rakyat Palestin tidak mahu melakukkan rundingan perjanjian damai ke atas Israel. Akibat daripada tindakan tersebut, Us tidak perlu memberikan bantuan kepada Palestin di masa akan datang.

BACA:  Dah Bayar Zakat Pendapatan? Ingat, Dalam Rezeki Kita, Ada Rezeki Orang Lain

Kenyataan Trumph tersebut telah menimbulkan kemarahan rakyat Palestin. Bumi Palestin bukan untuk dijual, bukan emas mahupun perak. Sekiranya Amerika Syarikat ingin bercakap soal kedamaian dan kepentingannya, peraturan mestilah dipatuhi. (Nabil Abu Rudainah)

Hanan Ashrawi, Eksekutif Kanan Pertubuhan Pembebasan Palestin menyatakan bahawa rakyat Palestin tidak akan “diperas ugut”.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Serangan Pengganas Israel Ke Atas Gaza, Palestin

Sementara itu tentera pengganas Israel telah melancarkan serangan yang mensasarkan beberapa kawasan di Semenanjung Gaza menggunakan Kapal perang F-16 pada waktu tengah malam. ketika tengah malam mengikut waktu Palestin.

Serangan daripada pengganas Israel ini untuk mengekang serangan balik pejuang Palestin ke atas rakyat Israel. Serangan tersebut mensasarkan kawasan infrastruktur yang berskala besar di Gaza.

BACA:  "Saya Arkitek, Tapi Bos Suruh Rekabentuk Gereja".Apa Pandangan Islam

Kawasan yang menjadi sasaran serangan:

1. Ladang Pertanian: 4 peluru berpandu dan 1 peluru meriam dilepaskan di kawasan Timur, Rafah.

2. 2 peluru berpandu dilancarkan ke kawasan pertanian utara, timur bandar Rafah.

Dilaporkan bahawa, berlaku kerosakan rumah kediaman penduduk Palestin di kawasan terlibat namun tidak ada kecederaan berlaku.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel