≡ Menu

Trump tak takut balasan Tuhan: Gabenor California


SACRAMENTO – CALIFORNIA. Gabenor California, Jerry Brown menyalahkan Presiden Donald Trump ekoran kebakaran hutan paling buruk di negeri itu.

Brown berkata, langkah Trump menarik diri daripada Perjanjian Iklim Paris ‘menyumbang’ kepada bencana di Selatan California yang kini telah memasuki minggu kedua.

Perjanjian Iklim Paris dianggap pelbagai pihak sebagai satu usaha yang mampu memperlahankan pemanasan global.

Brown (tengah) kritik tindakan Trump meninggalkan Perjanjian Iklim Paris.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Sehingga semalam, ratusan ribu penduduk di Ventura, Los Angelas dan San Diego serta beberapa bandar berdekatan dipindahkan ke kawasan selamat.

Media tempatan melaporkan, pasukan bomba berdepan kesukaran untuk membendung kebakaran hutan yang diburukkan lagi dengan cuaca panas dan tiupan angin kencang.

Difahamkan, api merebak pantas selepas angin kering dan panas mirip angin Santa Ana di selatan California bertiup ke kawasan utara California ke arah Pasifik.

“Trump sebelum ini menganggap Perjanjian Iklim Paris tidak membawa sebarang manfaat kepada AS.

“Tengok sekarang, apa sudah jadi? Saya fikir Trump tidak takut pada Tuhan..tak takut balasan Tuhan,” ujar Brown.

Pada Jun lalu, Trump membuat kejutan apabila membuat keputusan meninggalkan perjanjian iklim Paris, yang turut disertai 195 negara lain di dunia.

Untuk rekod, AS tidak pernah menerima pakai perjanjian iklim sebelum ini, termasuk Protokol Kyoto 1997, yang dilihat menjejaskan kredibiliti dan kuasanya mengawal pelepasan karbon. – 60 Minutes

Sumber: Sinar

Api marak terus mamah California

SANTA BARBARA: Debu dan asap tebal terus menyelubungi sebahagian besar kawasan Santa Barbara California pada Isnin mengakibatkan kebakaran besar yang berlaku.

BACA:  OIC isytihar Baitulmaqdis sebagai ibu kota Palestin

Kebakaran setakat ini telah merebak ke kawasan pekan daerah itu yang menyebabkan penduduk sekitar terpaksa berpindah.

Menurut pihak berkuasa setakat ini kebakaran itu telah memusnahkan lebih daripada 750 kediaman dan membakar kawasan hampir 930 kilometer persegi.

Perkhidmatan kereta api Amtrak merentasi bandar Santa Barbara turut dibatalkan sementara pihak berkuasa mengeluarkan amaran berulang mengenai udara yang tidak sihat.

Ramalan angin kering pula tidak memihak kepada pasukan memadam kebakaran kerana dijangka akan berterusan selama seminggu.

Setakat ini tiupan angin Santa Ana adalah musuh utama pasukan pemadaman yang memarakkan lagi api ketika keadaan kering di kebanyakkan kawasan di California.

Sumber: Astro Awani

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel