≡ Menu

Terkini: Singapura Digemparkan Dengan 73 Kes Baru Covid-19


SINGAPURA, 26 Mac – Pada hari kes Covid-19 yang terbesar hari ini, Kementerian Kesihatan Singapura berkata 73 kes lagi disahkan di Singapura, dengan 38 kes diimport dari luar negara.

Ini membawa 631 kes setakat ini.

Kes yang diimport mempunyai sejarah perjalanan ke Eropah, Amerika Utara, Persatuan negara-negara Asia Tenggara (Asean) serta bahagian-bahagian lain di Asia. Semua kecuali penduduk yang pulang dan pemegang pas jangka panjang, kata MoH.

Daripada baki 35 kes jangkitan tempatan, 27 telah dikaitkan dengan kes-kes sebelumnya manakala lapan jangkitan kini tidak berkaitan. Pengesanan lekapan sedang dijalankan, kata MoH.

BACA:  'Takpe ok lagi ni, dekat je depan tu' - Suami degil biarkan isteri baru bersalin mengendong bayi dan jalan jauh

Kementerian itu menambah bahawa 160 orang telah pulih sepenuhnya dari Covid-19 dan telah dilepaskan dari hospital – termasuk tiga (Kes 94, 140 dan 520) yang dilepaskan pada hari Selasa.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Daripada 404 kes disahkan yang masih dalam hospital, kebanyakannya berada dalam keadaan stabil atau bertambah baik.

Tujuh belas orang berada dalam keadaan kritikal di bawah rawatan rapi, kata KK, sementara dua orang telah meninggal akibat komplikasi akibat jangkitan Covid-19.

Dalam kenyataannya, kementerian mengingatkan mereka yang telah dikeluarkan dengan notis tinggal rumah 14 hari (SHN) untuk kekal di tempat kediaman mereka untuk mengurangkan risiko transmisi komuniti dari kes-kes yang diimport.

Dari semalam tengah malam dan seterusnya, pengembara United Kingdom dan Amerika Syarikat akan menyampaikan Stay Home Notice selama 14 hari mereka dalam kemudahan khusus, tambahnya.

BACA:  Kenapa Islam Suruh Kita Buat Baik, Rupanya Ada Manfaat Kesihatan!!

Kementerian Kesihatan Singapura berkata bahawa penyiasatan epidemiologi dan hubungan jejak yang lebih lanjut telah menemui hubungan antara kes baru yang diumumkan dan baru. Ini dibuat dengan bantuan Pasukan Polis Singapura, tambahnya.

Kementerian Kesihatan menyatakan bahawa secara keseluruhan, pengesanan hubungan sedang dijalankan untuk 44 kes yang dihantar ke negara untuk menubuhkan sebarang pautan ke kes sebelumnya atau sejarah perjalanan ke negara atau wilayah yang terlibat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel