≡ Menu

Terkini: Pasaraya Dan Balai Bomba Sudah Dinyahkuman Di Simpang Renggam


JOHOR BARU, 28 Mac – Tiga pasar raya terletak kira-kira lapan kilometer dari kawasan pesanan kawalan pergerakan di Simpang Renggam, berhampiran Kluang, menjalani pembasmian kuman semalam.

Pembasmian kuman itu dijalankan untuk memastikan pasar raya tidak menimbulkan risiko kepada penduduk yang tinggal di kawasan tersebut sebaik sahaja operasi mereka dijalankan pagi ini, kata ketua Balai Bomba dan Penyelamat Simpang Renggam, Asyraf Nur Mohd Yusoff.

“Fokus kami adalah di pasar raya kerana orang ramai melawat premis ini setiap hari untuk membeli keperluan. Kami memastikan kawasan ini dibasmi kuman sebelum kami masuk ke zon merah (melibatkan jangkitan Covid-19), “katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

BACA:  Adakah OIC Mampu Menentang Keputusan US-Israel?

Beliau berkata ketiga-tiga pasar raya terletak kira-kira lapan kilometer dari bilik operasi Perintah Kawalan Gerakan Enhanced, serta Kampung Dato ‘Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Dato’ Ibrahim Majid, di mana perintah itu telah dikenakan.

Pada masa yang sama, Jabatan Bomba dan Penyelamat juga terlibat dalam usaha untuk memastikan setiap individu ditempatkan sebagai pelapis depan di kawasan pesanan kawalan pergerakan yang ditingkatkan menjalani pembasmian kuman.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

“Kami akan memastikan setiap pelopor depan bertugas di zon merah, sama ada memasuki atau meninggalkan kawasan itu, menjalani pembasmian kuman ke badan mereka.

“Melalui usaha ini dari Jabatan Bomba, kami ingin memastikan semua barisan hadapan terutama kakitangan Kementerian Kesihatan dapat memberi tumpuan kepada pemeriksaan kesihatan dan rawatan,” kata Asyraf.

BACA:  Kurangkan Risiko Ekzema Pada Bayi. Ia Bermula Dari Kehamilan Lagi!

Anggota-anggota stesen bomba Ayer Hitam juga telah menjalani pembasmian kuman badan memandangkan sebahagiannya penduduk di zon merah.

Menurut Asyraf, kira-kira 25 pegawai dan kakitangan lain termasuk pasukan Bahan Berbahaya (Hazmat), terlibat dalam menjalankan aktiviti pembasmian kuman.

Perintah kawalan gerakan yang dipertingkatkan yang berkuat kuasa semalam, melibatkan kira-kira 3,570 penduduk tempatan daripada 650 keluarga di kedua-dua kampung berkenaan. – Bernama

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel