≡ Menu

Terkini: Kerja Kerja Disinfeksi Coronavirus Dimulakan Hari Ini


KUALA LUMPUR, 30 Mac – Selain perintah kawalan pergerakan (MCO), usaha kerajaan yang serius dan berterusan dalam memecahkan rangkaian jangkitan Covid-19 termasuk pelaksanaan pembasmian kuman di seluruh negara patut dipuji.

Walaupun operasi pembasmian kuman di seluruh negara akan dimulakan hari ini seperti yang diumumkan oleh Menteri Kanan (Security Cluster) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pihak berkuasa tempatan di beberapa negeri telah mula membasmi kawasan berisiko tinggi.

Ismail Sabri sebelum ini berkata, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah ditugaskan untuk melaksanakan proses itu melalui pihak berkuasa tempatan, SWCorp, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) dan Angkatan Tentera Malaysia (MAF).

Pembasmian kuman oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di sekitar ibu kota bermula semalam, di sekitar kawasan Sri Petaling, yang dikategorikan sebagai zon merah Covid-19 di Wilayah Persekutuan.

Di Perak, hampir 15 pihak berkuasa tempatan mula menjalankan operasi di kawasan masing-masing sejak awal minggu ini dengan memberi tumpuan kepada bidang seperti pasar awam, taman atau kawasan rekreasi, tempat ibadat dan balai polis.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Unit Bahan Berbahaya (Hazmat) dan JBPM hari ini juga menjalankan operasi pembasmian kuman di Stesen Keretapi Ipoh dan ibu pejabat polis daerah Tapah.

BACA:  Jangan berani isytihar Baitulmuqaddis milik Israel atau Berdepan Tentangan - Erdogan

Di Selangor, beberapa pihak berkuasa tempatan termasuk Majlis Bandaraya Shah Alam telah mula membasmi kawasan seperti Seksyen 18 pasar basah dan pasaran Kampung Baru Subang, Seksyen U5.

Proses pembasmian kuman juga telah dijalankan oleh Majlis Perbandaran Klang sejak 23 Mac yang melibatkan 35 lokasi termasuk Stesen Bas Pandamaran, Stadium Kota Raja, Stesen KTM Kampung Raja Uda dan Terminal Bas Klang Sentral.

Di Melaka, beberapa pihak berkuasa tempatan seperti Majlis Bandaraya Bersejarah Melaka (MBMB) dan Majlis Perbandaran Alor Gajah telah menjalankan latihan sejak semalam.

Antara kawasan tumpuan ialah Melaka Sentral, Stadium Tun Fatimah, Taman Bandaraya Bukit Serindit, gerai MBMB di Bachang, Dataran Keris Alor Gajah, pasar basah Gadek, kilang makanan Menggong dan pasaran basah Alor Gajah.

Di Johor, operasi pembasmian kuman Covid-19 yang akan bermula esok akan memberi tumpuan kepada bandar Simpang Renggam berhampiran Kluang dan Kampung Sinaran Baru, Kempas.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Ayub Jamil berkata Simpang Renggam dipilih kerana berdekatan dengan Kampung Dato ‘Ibrahim Majid dan Bandar Dato’ Ibrahim Majid, yang telah dibawah Perintah Kawalan Pergerakan Meningkat manakala kes positif dilaporkan di Kampung Sinaran Baru.

BACA:  Sedang Orang Barat Kagumi Akhlak Rasulullah, Kita Sibuk Sanjungi Artis Korea! Nauzubillah

Majlis Daerah Mersing juga telah menjalankan operasi di premis awam seperti pasar, jeti, tandas awam, gerai makanan dan stesen bas.

Sementara itu, di antara negeri-negeri yang akan melaksanakan langkah pembasmian kuman esok ialah Pulau Pinang, Terengganu dan Kedah.

Pengarah JBPM Pulau Pinang Saadon Moktar berkata operasi pembasmian kuman berskala besar akan dijalankan esok dengan kerjasama Majlis Bandaraya Seberang Perai.

Beliau berkata operasi itu akan bermula di pasar basah Chai Leng dan pasar Padang Apollo, Butterworth.

Di Terengganu, pengarah JBPM negeri, Md Hilman Abd Rashid berkata jabatan itu akan memulakan operasi pembasmian kuman bersepadu di madrasah di Kampung Kubang Bikut, esok pagi diikuti oleh Penjara Marang pada hari berikutnya.

Di Kedah, jurucakap JBPM negeri berkata jabatan akan menjalankan aktiviti pembasmian kuman di kawasan Kuala Muda esok. – Bernama

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel