≡ Menu

Terkini! Dr Yusuf Al-Qaradhawi Berhadapan Hukuman Maut.


 

Mahkamah tentera Mesir pada Ahad mengeluarkan hukuman awal terhadap lapan defendan atas tuduhan membunuh seorang pegawai kanan polis di Kaherah pada 2015, kata mahkamah dalam satu kenyataan. Mahkamah itu menyebut lapan defendan kepada Mufti Besar, pihak berkuasa agama tertinggi negara , untuk pendapatnya mengenai hukuman-hukuman yang bakal dijalankan.Mufti biasanya dirujuk sebelum hukuman mati menjadi muktamad. Walau bagaimanapun, pendapatnya tidak diambil kira. Terdakwa dalam kes itu termasuk ilmuwan Islam terkemuka Yusef Al-Qaradawi, yang mengetuai Kesatuan Internasional untuk Ulama Muslim, serta anggota senior Ikhwanul Muslimin.

BACA:  Isteri Itu Amanah Allah Untuk Kita Bimbing Ke Syurga Allah

Kes itu melibatkan 52 defendan, lapan daripadanya telah diserahkan hukuman mati awal. Wael Tahoun, ketua balai polis terkenal Matariya di Kaherah, dibunuh pada tahun 2015. Pertubuhan dan aktivis hak asasi manusia mengatakan bahawa tahanan telah diseksa hingga mati di kemudahan polis yang diselianya. Inisiatif Mesir untuk Hak-Hak Pribadi, yang dikenali sebagai EIPR, menggambarkan balai polis sebagai “rumah sembelih.”

Mahkamah menuduh terdakwa keanggotaan dalam kumpulan yang diharamkan, merujuk kepada Ikhwanul Muslimin, serta berusaha untuk menghalang operasi institusi negara dan melanggar hak-hak warga negara. Mahkamah tentera menetapkan 17 Januari untuk mengeluarkan putusan terakhir dalam kes.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Sejak rampasan kuasa tentera 2013 yang menggulingkan Presiden Mohamed Morsi, yang berasal dari Ikhwanul Muslimin, pihak berkuasa Mesir telah menuduh kumpulan keganasan dan melancarkan serangan terhadap ahli-ahlinya dan simpatisannya, melukakan kritikan dari kumpulan hak asasi manusia tempatan dan antarabangsa. Brotherhood berulang kali menafikan tuduhan kerajaan Mesir, menekankan bahawa ia berpegang teguh kepada protes damai dalam penentangan terhadap rampasan kuasa itu.

BACA:  Bila Allah Mengizinkan Sesuatu, Tiada Kuasa Mampu Melawan! Kejayaan Anak Bergelar AL-HAFIZ, AZIZAH ARIFFIN Kongsi Cara Didikan
Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel