≡ Menu

Tak Suka Terung? Fikir Dua Kali Sebelum Mengabaikan Terung Dalam Diet Seharian Kita


Bila lihat terung, terus terbayangkan goreng tepung, terung sambal, dalca terung dan bermacam-macam lagi. Jangan asyik makan sahaja tapi langsung tak tahu khasiat tersembunyi.

Tahukah, terung kaya dengan nutrien. Ia mengandungi sejumlah besar vitamin, mineral dan serat dalam beberapa kalori. Terung juga mengandungi sedikit nutrien lain seperti niacin, magnesium dan tembaga. Oleh itu, ia membantu dalam penurunan berat badan, memberi manfaat kepada wanita hamil serta banyak lagi.

Jadi, sebaiknya tambah sayuran ini dalam pelan diet anda untuk mendapat manfaat lumayan.

BACA:  Kisah Perompak Yang Menjadi Ulama'. Hidayah Itu Milik Allah

Kaya Dengan Antioksidan
Terung mempunyai sifat antioksidan yang tinggi. Ia membantu melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Malah boleh juga menghalang banyak penyakit kronik seperti jantung dan kanser.

Mengawal Gula Dalam Darah
Terung juga membantu mengekalkan tahap gula anda. Hal ini kerana terung kaya dengan serat, yang melalui saluran sistem penghadaman. Serat boleh menurunkan gula darah dengan melambatkan kadar pencernaan dan penyerapan gula dalam tubuh. Penyerapan yang lebih perlahan akan mengekalkan tahap gula dalam darah dan menghalangnya daripada meningkat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Penurunan Berat Badan
Terung kaya dengan serat dan mengandungi rendah kalori membuatkan ia sangat sesuai dijadikan diet untuk mengurangkan berat badan. Serat melambatkan proses penghadaman serta membuatkan anda kenyang lebih lama. Jadi, pengambilan makanan akan dapat dikurangkan. Ditambah dengan jumlah kalorinya yang rendah, sayur boleh digantikan dengan makanan tinggi kalori yang lain.

BACA:  Hebatnya Surah Ali-Imran! 39 Fadhilat Dan Khasiat Surah Ali-Imran! Mari Amalkan

Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung
Oleh kerana kandungan antioksidan, terung boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Terung mempunyai tahap kolesterol dan trigliserida LDL yang lebih rendah.

Jadi, siapa yang tak makan terung, sebaiknya mula amalkan dari sekarang.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel