≡ Menu

Tabiat Tidur Berbahaya Boleh Akibatkan Kanser Payudara!


Anda mungkin tahu tidur adalah penting untuk mood, nafsu makan, dan menghancurkan latihan anda-tetapi kebersihan tidur yang buruk boleh membawa kesan yang lebih serius. Pada masa yang anda memukul bantal dan betapa tenang mata anda boleh menjejaskan risiko kanser payudara anda, rancangan penyelidikan baru. Gangguan irama sirkadian anda, yang boleh menyebabkan tidur yang kurang baik, mungkin memainkan peranan dalam kanser payudara.

”Faktor seperti cahaya atau bunyi dapat menahan melatonin pada waktu malam, apabila tahap sepatutnya tinggi. Tubuh bertindak balas dengan melepaskan estrogen dari ovari pada waktu siang biasanya tidak, “kata Carla Finkielstein, Ph.D., profesor bersekutu di Virginia Tech Carilion School of Medicine. Dalam sesetengah kes, pelepasan hormon tetap yang tidak berjadual seperti ini boleh meningkatkan risiko kanser.

Malam-malam teruk sekali-sekala tidak perlu dibimbangkan, tetapi apa-apa yang melemparkan z anda secara kronik adalah. Tiga petua ini akan membantu anda mendapatkan rehat setiap malam yang anda perlukan. Tutup gangguan

BACA:  Ketahui 4 Jenis Makanan Yang Boleh Membuatkan Anda Mood Swing

Bangkit lebih daripada dua kali malam dikaitkan dengan peningkatan 21 peratus dalam risiko kanser payudara, penyelidikan baru dalam jurnal Pencegahan Kanser Eropah. Tidur fragmentasi mengubah sel darah putih dengan cara yang menggalakkan pertumbuhan tumor, menurut kajian awal pada tikus, kata Dorraya El-Ashry, Ph.D., ketua saintifik Yayasan Penyelidikan Kanker Payudara.

Ambil langkah untuk menjadikan tidur lebih aman. Jika anda tinggal di jalan yang bising, misalnya, pertimbangkan untuk mendapatkan mesin bunyi merah jambu. (Bunyi merah jambu adalah sama dengan bunyi putih tetapi telah terbukti dapat meningkatkan kualiti tidur.) Jika anda sering bangun dengan sakit tekak atau sakit leher, anda mungkin mendengkur; 88 peratus wanita lakukan, tetapi hanya 72 peratus tahu. Mengubah kedudukan tidur anda, mendapatkan bantal baru, atau memakai penjaga mulut boleh membantu; minta nasihat doktor atau doktor gigi anda.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Tetap ke tetingkap dua jam ini

Kajian telah menunjukkan bahawa pergeseran malam berputar, di mana anda bekerja tiga atau lebih malam sebulan sebagai tambahan kepada pergeseran hari, dapat meningkatkan risiko kanser dari masa ke masa kerana jam tubuh anda tidak dapat sepenuhnya menyesuaikan diri. “Gangguan circadian kronik ini mempunyai implikasi serius untuk kanser serta obesiti, penyakit jantung dan keradangan,” kata Finkielstein. Matlamat untuk bangun dan tertidur dalam tetingkap dua jam yang sama setiap hari untuk meminimumkan kesan.

BACA:  2 Tips Persediaan Sebelum Anak Anda Meragam Ketika Membeli-Belah

Gunakan lampu tidur

Salah satu perkara utama yang menindas tahap melatonin malam adalah terlalu banyak cahaya. “Kajian haiwan menunjukkan bahawa kitaran sirkadian yang tidak teratur yang disebabkan oleh pendedahan yang berterusan kepada kitaran cahaya gelap yang tidak tetap memihak kepada perkembangan penyakit ganas, seperti kanser pada tisu payudara,” kata Finkielstein. Kurangkan jumlah kecerahan yang anda hadapi sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur, kata El-Ashry. Sebaiknya, cuba untuk mendapatkan cahaya lilin yang bermaksud cahaya cahaya cukup untuk melihat ke mana anda pergi. Matikan elektronik anda dahulu juga.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel