≡ Menu

Sistem Pertahanan Udara “Iron Dome” Gagal Mengesan Roket Yang Dilancarkan ke Israel Semalam


Israel melakukan beberapa serangan udara terhadap sasaran pejuang Hamas di Gaza semalaman Ahad-Isnin sebagai membalas dendam untuk roket yang dilepaskan ke Israel dari wilayah Palestin.

Dalam satu kenyataan,  pesawat Israel melancarkan serangan dan ditujukan kearah kem latihan pejuang Hamas di utara Gaza, memusnahkan enam kemudahan berasingan milik organisasi Hamas termasuk bangunan.

Terdahulu, tentera Israel mengesahkan bahawa tiga roket dilancarkan dari Semenanjung Gaza pada malam Ahad, dua yang ditujukan ke rantau Hof Ashkelon di dalam Israel dan yang ketiga jatuh dengan wilayah yang dikawal rapi oleh pejuang Hamas. Polis mengatakan bahawa satu roket diletupkan di dalam komuniti Israel yang sudah ditinggalkan, dan yang lain diletupkan di padang terbuka, menyebabkan tiada kerosakan atau kecederaan.

BACA:  Sembunyikan Amalan Kita. Ini Sebabnya!

Gambar yang dikongsi di media sosial menunjukkan kerosakan yang disebabkan oleh rumah. Dinding di luarnya hangus dan beberapa jubin konkrit di sekitar rumah dimusnahkan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Sumer Foto: Kann_News

Tidak jelas mengapa roket tidak dikesan oleh sistem pertahanan udara Iron Dome, kata seorang jurucakap tentera Israel.

Tiada pihak mengaku bertanggungjawab terhadap terhadap serangan itu. Tidak ada laporan mengenai pembalasan Israel terhadap roket tersebut. Secara umum, Angkatan Pertahanan Israel bertindak balas terhadap serangan seperti serangan udara atau tangki udara terhadap kedudukan pejuang Hamas di Semenanjung Gaza.

Laporan berita Hadashot berkata roket itu merosakkan rumah saudara seorang pegawai kanan pejuang Hamas, Mushir al-Masri.

Pada hari Rabu, sebuah roket yang dilepaskan ke Israel dari Gaza juga jatuh ke dalam wilayah Palestin dan menghancurkan sekolah awam, merosakkan kelas dimana Maj. Gen Yoav Mordechai, yang mengetuai COGAT, pada masa itu.

BACA:  Khasiat Ubi Kayu Yang Mengejutkan Ramai Orang Yang Berdiet!

Pelancaran roket yang gagal hari Jumaat berlaku di tengah-tengah peningkatan jumlah serangan roket ke Israel dari Semenanjung Gaza dalam tempoh dua minggu yang lalu, termasuk serangan yang menyebabkan kerosakan ke tadika kosong di Sderot lebih seminggu yang lalu.

Beberapa roket telah ditembak jatuh oleh sistem Iron Dome, menunjukkan bahawa mereka telah menuju ke kawasan penduduk.

Ini merupakan kejadian roket terbesar dari Semenanjung Gaza sejak perang Israel-Hamas 2014. Menurut penilaian Israel, roket ini tidak dilancarkan oleh Pejuang Hamas, tetapi oleh kumpulan lain di Semenanjung Gaza. 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel