≡ Menu

Simpan Tali Pusat Elak Anak Anak Bergaduh. Ini Penjelasan Menurut Syarak


Tali pusat atau umbilical cordberfungsi menghubungkan antara bayi dalam kandungan dengan ibunya. Bayi dalam rahim akan menerima nutrien dan oksigen melalui uri yang terlekat pada dinding dalam rahim.

Uri disambungkan kepada bayi melalui tali pusat.
Bila bayi sudah lahir, tali pusatnya akan dipotong dan ia bermaksud penggantungan terhadap tali pusat dan uri untuk bayi mendapat nutrien dan oksigen telah terhenti.

Pemotongan tali pusat bayi sebaik dilahirkan tidak boleh dilakukkan sebarangan kerana bimbang boleh menyebabkan infeksi kepada bayi. pemotongannta perlu dilakukan dengan betul kerana jika tidak ia juga boleh menyebabkan pendarahan.

Biasanya tali pusat yang panjang akan dipotong dan ditinggalkan sedikit baki yang dinamakan umbilical stump sepanjang 2-3 cm. Biasanya baki tali pusat yang akan gugur dalam tempoh masa tak lebih seminggu ini akan disimpan mengikut kepercayaan adat orang Melayu.

BACA:  Perubahan 8 Minit Waktu Solat Subuh Di Selangor Bermula Esok!

SIMPAN DALAM UNCANG KONON ELAK GADUH

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Ia kononya sekiranya tali pusat tersebut akan disimpan elok-elok di dalam satu uncang dan dikumpulkan dengan kesemua baki tali pusat adik-beradik yang lain bertujuan untuk elakkan bergaduh ataupun jika anak sakit yang sukar sembuh boleh direndam tali pusat tersebut dan bagi minum.

SEELOKNYA DITANAM

Namun, menurut hukum Islam menyimpan tali pusat adalah harus sekiranya tujuan menyimpannya tiada kena-mengena dengan amalan orang Melayu lama. Sebaliknya, disunatkan menanam tali pusat yang gugur di tempat yang baik, jauh dari gangguan binatang buas. Cara menanamnya pulat seperti menanam uri kerana tali pusat sudah pun kering maka boleh ditanam begitu sahaja asalkan tempatnya baik dan tiada gangguan binatang buas.

BACA:  Rakyat Palestin Tidak Akan Menerima Campur Tangan US dalam Usaha Damai Israel-Palestin

Menurut Ustaz Azhar Idrus seperti ceramah dalam video berikut, kebanyakan daripada ulamak mengatakan tidak dibolehkan menyimpan tali pusat bayi.

MAKRUH HUKUMNYA JIKA DISIMPAN

Walaupun ada sesetengah daripada ulamak mengatakan boleh dan makruh hukumnya disimpan tali pusat tanpa ditanam. Sebaliknya sunat ditanam. Ini kerana menurut ulama, tali pusat adalah sebahagian daripada anggota badan manusia yang patut dihormati.

Jika selama ini kita percaya kepada amalan yang khurafat dan boleh menjejaskan aqidah kita sebagai umat Islam maka wajarlah kita perbetulkan dan tidak melakukannya lagi. Sebaiknya kita rujuk dahulu kepada mereka yang pakar dalam bab hukum hakam Islam sebelum mempercayai bulat-bulat adat dan kepercayaan orang-orang lama.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel