≡ Menu

Sesudu Minyak Zaitun Setiap Pagi! Ini Manfaatnya Kepada Tubuh Anda


Minyak zaitun telah digunakan untuk pelbagai tujuan dalam sejarah manusia. Hari ini, selain menggunakannya di dapur, minyak zaitun juga telah digunakan dalam dunia perubatan, farmasi dan untuk tujuan lain.

Apa yang membuat makanan super minyak zaitun dengan tahap tinggi lemak tak jenuh tunggal, khususnya asid oleik dan antioksidan yang membuatnya berbeza. Kerana banyak manfaat kesihatan, minyak zaitun juga disebut mukjizat Mediterranean.

Jenis Minyak Zaitun

Ada dua jenis minyak zaitun. jenis yang paling digunakan minyak zaitun (VOO) yang perawan dan extra virgin oil (EVOO). Minyak zaitun extra virgin mempunyai kualiti tertinggi. Juga, ia membuat sebahagian besar mineral semulajadi dan vitamin. Kerana itu adalah tulen, cara terbaik untuk menggunakannya adalah menuangkan di atas salad atau memakan mentah-mentah.

INI penjelasan Mengapa Anda Perlu Mengambil 1 sudu makan minyak zaitun Setiap Pagi

Apa yang terjadi jika anda mengambil 1 sudu makan minyak zaitun setiap pagi?

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Antikanser Sifat Extra Virgin Oil
sifat extra virgin olive oil ini membantu melawan beberapa jenis kanser. Dua jenis kanser yang paling sering diuji berkaitan dengan sistem pencernaan dan kanser payudara.

EVOO termasuk asid oleik yang diyakini yang meningkatkan apoptosis dan mencegah percambahan sel daripada sel-sel kanser. Juga, EVOO kaya akan antioksidan fenolik, seperti terpenoid dan Squalene, yang mempunyai sifat anti-kanser.

BACA:  LGBT: Tanda Manusia Hilang Kewarasannya. Nauzubillah

Demensia dan Extra Virgin Oil
Salah satu punca Alzheimer adalah pengumpulan peningkatan beta-amyloid di otak. Sebuah pasukan ahli di University of Louisiana di Monroe mendapati bahawa oleocanthal, sebatian yang dijumpai dalam minyak zaitun extra virgin, mempunyai kekuatan untuk mengawal tahap beta-amyloid dan secara signifikan meningkatkan pembersihan.

Selain itu, fenol alam di extra bantuan minyak virgin untuk mengurangkan neuroinflammations.

Gula Darah dan EVOO
Minyak zaitun extra virgin menunjukkan kemampuan untuk mengurangkan insiden diabetes. Sebuah kajian mempelajari kesan daripada EVOO penggabungan ke dalam diet orang terkena penyakit kardiovaskular. Hasilnya berkurang terjadinya diabetes di sebahagian besar babak peserta ujian.

Kajian lain menunjukkan bahawa dengan menambah minyak extra virgin dalam diet pesakit diabetes jenis 2, ada penurunan yang signifikan dalam tahap gula darah, termasuk peraturan tekanan darah.

Selain itu, kajian lain yang dilakukan untuk membuktikan keberkesanan penggunaan minyak zaitun pada pesakit diabetes yang mempunyai luka di kaki mereka. Hal ini menunjukkan bahawa minyak zaitun boleh membantu dalam merawat diabetes jenis 2, baik digunakan secara topikal atau mengambil itu.

EVOO dan Pengaruhnya Terhadap Marrow Mass
Sebuah kajian dilakukan untuk membuktikan kesan anti-ostheoporosis dari minyak zaitun extra virgin. Massa sumsum peserta ujian meningkat dengan menambah minyak ini ke dalam diet mereka. Selain itu, EVOO termasuk antioksidan, anti-kanser, dan kesan anti-keradangan.

BACA:  10 Amalan Yang Memberikan Rezeki Melimpah ruah. Amalkan Selama 40 Hari

Minyak Zaitun dan Tekanan Darah
Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Archives of Internal Medicine majalah menunjukkan bahawa peserta dengan terapi tekanan darah tinggi boleh mengurangkan jumlah ubat mereka setelah termasuk minyak zaitun extra virgin (kira-kira 30-40 gram sehari) ke dalam diet mereka.

Penggabungan minyak zaitun extra virgin dalam diet anda terbukti secara saintifik untuk mengelakkan, merawat, dan bahkan menghalang pelbagai kesan negatif daripada keadaan kesihatan yang berbeza.

Dos berikut diperiksa dalam kajian ilmiah:

Untuk sembelit: 30 ml minyak zaitun
Untuk tekanan darah tinggi: 30-40 ml minyak zaitun extra-virgin hari, sebagai sebahagian daripada diet. Pilihan lain adalah menggunakan 400 mg ekstrak daun zaitun 4 kali sehari.
Untuk kolesterol tinggi: 23 ml minyak zaitun hari (kira-kira 2 sudu makan).
Untuk mencegah penyakit jantung dan serangan jantung: 50 ml per hari. Sebagai sebahagian daripada diet Mediterranean, pengambilan sampai dengan 1 liter mingguan minyak zaitun extra virgin.
Nah! Bayangkan jika Minyak zaitun ini digabungkan dengan Madu ..Dahsyat bukan !!

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel