≡ Menu

Serius La Bunga Raya Boleh Merawat Kolestrol Dan Darah Tinggi? Subhanallah


Tanaman dan bunga biasanya kita ketahui hanya tanaman di halaman rumah. Kesan segar dan indah dari keduanya sering menjadi pilihan bagi mereka yang inginkan halaman rumah mereka kelihatan lebih hidup.

Setakat ini yang kita ketahui, peranan tumbuh-tumbuhan ini hanyalah sebagai hiasan dan pemberi udara yang sejuk. Tumbuhan ini dianggap berksesan dalam mengurangkan tekanan, mencegah selesma, dan membuang racun di udara sekitar rumah.

Tapi, sebenarnya tumbuh-tumbuhan dan bunga juga boleh dimakan. Sesetengah dari tumbuhan ini diketahui mencetuskan tindak balas alahan apabila dimakan. Namun, sesetengah yang lain juga didakwa baik untuk dimakan.

Berikut merupakan 8 bunga yang selamat untuk dimakan dan memberi khasiat kepada tubuh, dengan merujuk Daily Meal.

1. Calendula

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Tanaman emas ini telah menjadii sebahagian daripada keluarga ester. Bunga ini boleh dijadikan sebagai teh atau minyak. Bunga ini juga boleh dimakan langsung. Kelopak bunga ini boleh menjadi sajian salad atau dihidangkan dengan cara dipanggang.

Bunga ini berfungsi untuk merawat sengugut haid, sakit tekak, kanser, ulser, buah pinggang, cacar dan penyakit kuning.

2. Echinacea (Coneflower)

Echinacea biasanya dijadikan teh atau ekstrak dalam bentuk serbuk. Caranya sangat mudah, keringkan bunga, kemudian hidangkan sesuai apa yang anda inginkan.

Bunga ini juga boleh menjadi herba tahan udara panas. Selain itu, ia juga boleh digunakan untuk melawan gangguan sistem pencernaan, jangkitan pundi kencing dan selesma.

BACA:  Inilah Sifat Dan Sikap Manusia Yang Disebut Di Dalam Al-Quran! Subhanallah! Ia Sangat Tepat

3. Dandelion

Bunga cantik berwarna kuning cerah ini juga boleh dimakan. Apabila bunga ini menjadi layu, bunganya akan diterbangkan bersama angin.

Benih putih halus yang terdapat pada bunga ini merupkan vitamin A, C dan K yang sangat baik untuk tubuh. Dalamnya juga tersimpan sedikit vitamin E dan B.

Kandungan lainnya ialah, zat besi, kalsium, magnesium dan kalium. Bunga ini juga diketahui memiliki tahap antioksidan yang tinggi serta anti-radang.

Boleh juga digunakan sebagai bahan dalam salad, sup dan teh.

4. Bunga Raya (Hibiscus)

Bunga berwarna merah jambu terang ini tumbuh di kawasan tanah tropika, seperti Indonesia dan juga Malaysia.

Popularitinya di dunia masakan meningkat secara drastik semenjak beberapa tahun kebelakangan ini kerana rasanya yang lazat dan tahap vitamin V yang tinggi.

Bunga ini biasanya ditemui dalam teh dan koktel. Gunakan juga bunga ini sebagai alternatif pencuci mulut.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bunga raya boleh membantu mengubati penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan kolestrol.

5. Lavender

Lavender ini biasanya digunakan sebagai wangi-wangian, tapi juga mempunyai manfaat untuk tubuh jika dimakan. Bunga ini boleh dicampur menjadi minyak penting yang dipercayai dapat membantu mengatasi kegelisahan, jangkitan kulat dan keguguran rambut.

BACA:  Kisah Orang Yang Dizalimi. Doa Yang Tiada Hijab Antara Hamba Dan Allah

Meski minyak penting lavender tidak boleh dimakan, tapi anda boleh mendapatkan manfaat lavender sebagai pelengkap kepada herba, teh, koktel, pasta, sos salad dan pencuci mulut.

6. Mawar (Roses)

Bunga mawar biasanya digunakan sebagai hiasan atau hadiah untuk insan tercinta. Namun, siapa sangka jika mawar ini juga boleh dimakan?

Mawar mengandungi vitamin C yang bermanfaat untuk tubuh. Gunakan mawar untuk membuat jem, sup dan teh. Air maar juga boleh digunakan sebagai pelengkap rasa dalam hidangan makanan dan minuman.

7. Bunga Matahari (Sunflowers)

Bunga matahari sangat popular dengan bijinya yang boleh dimakan, secara keseluruhan yang biasa disebut sebagai kuaci.

Namun, selain bijinya boleh dimakan, ia juga boleh dihancurkan dan dijadikan serbuk untuk membuat roti.

Tunas bunga muda boleh dikukus dan dimakan. Sementara kelopak, daun dan akarnya boleh dihidangkan sebagai teh.

8. Nasturtium

Semua bahagian dari bunga ini diketahui boleh dimakan. Bahkan bunganya sering digunakan sebagai salah satu kandungan dalam hidangan salad.

Nasturtium mengandungi 130 miligram vitamin C setiap 100 gram dan 45 miligram lutein. Pemakanan dalam nasturtium diketahui mampu menjangkakan gangguan mata, kanser, diabetes dan penyakit jantung.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel