≡ Menu

Serangan Arab Saudi membunuh 136 orang awam di Yaman, kata PBB


Serangan udara oleh gabungan yang diketuai Arab Saudi di Yaman telah membunuh sekurang-kurangnya 136 orang awam sejak 6 Disember, Reuters melaporkan. PBB mengesahkan bahawa 87 orang awam di seluruh ibu kota Sana’a, Saada dan Hudaydah cedera.

“Kami sangat prihatin terhadap peningkatan jumlah korban orang awam di Yaman baru-baru ini akibat serangan udara selepas pembunuhan bekas Presiden Ali Abdullah Saleh di Sanaa pada 4 Disember,” kata Rupert Colville, jurucakap hak asasi manusia .

Tujuh serangan udara di penjara daerah Shaub di Sana’a, membunuh kira-kira 45 tahanan yang dianggap setia kepada Presiden Abd Rabbuh Mansur Hadi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa. Sementara 14 kanak-kanak dan enam orang dewasa dibunuh di sebuah rumah ladang di Huydaydah pada 15 Disember. Dua kanak-kanak dan lapan wanita yang pulang dari majlis perkahwinan di gabenor Marib awal minggu ini turut terbunuh.

BACA:  Saudi & Mesir beri lampu hijau kepada Trump berkenaan Baitulmaqdis

Kumpulan Houthi melancarkan peluru berpandu ke ibukota Arab Saudi, Riyadh, hari ini. Peluru berpandu itu bergerak ke arah istana raja Al-Yamama. Tiada kecederaan dilaporkan dan serangan peluru berpandu disekat oleh pasukan pertahanan Saudi.

Aktivis media sosial menyebarkan berita bahawa letupan keras telah didengar di Riyadh, menggunakan hashtag “bunyi letupan di Riyadh”.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Gabungan yang dipimpin oleh Saudi memasuki perang Yaman pada bulan Mac 2015 berikutan permintaan oleh Hadi untuk membantu meneutralkan ancaman yang ditimbulkan ke Yaman oleh persekutuan Houthi dan Saleh yang didukung Iran pada bulan Mac 2015. Konflik dinamik telah berubah sejak Saleh memutuskan perhubungan dengan Houthis dan terbunuh pada awal Disember. Baki yang setia kepada Saleh menyertai pasukan kebangsaan Hadi dalam perikatan baru untuk melawan Houthis dan menawan semula Sana’a.

BACA:  Hukum Mencuba Alatan Ritual Agama Lain. Boleh Ke?

Serangan udara gabungan yang diterajui Saudi telah berterusan di kawasan padat penduduk di Yaman, menyokong perikatan yang baru terbentuk terhadap Houthis.

Sumber: middleeastmonitor.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel