≡ Menu

Senarai Makanan Yang Dilarang Semasa Mengandung! Perlu Ambil Perhatian


Tidak dinafikn makanan dengan nutrisi yang seimbang sangat penting untuk ibu-ibu mengandung. Ada banyak nutrisi, vitamin dan mineral yang sangat diperlukan untuk perkembangan bayi. Anda juga harus membezakan makanan yang boleh dan tidak boleh dimakan sepanjang anda mengandung. Apakah makanan yang tidak boleh dimakan secara mentah semasa anda mengandung? Sila baca artikel ini sehingga habis. Masak dahulu makanan yang akan di makan.Makanlah makanan yang di masak ketika mengandung

Makanan yang tidak boleh dimakan mentah ketika mengandung

Terdapat makanan yang harus dielakkan makan secara mentah oleh wanita yang mengandung kerana ia sangat berisiko kepada janin di dalam kandungan. Kenapa wanita yang sedang mengandung tidak boleh makan makanan yang mentah? Sebabnya ialah makanan ini dikhuatiri mengandungi bakteri ataupun virus berbahaya.

BACA:  Bolehkah Menamakan Anak Dengan Nama Malaikat? Ini Penjelasannya

Berikut kami senaraikan 4 jenis makanan yang mesti dielakkan makan secara mentah ketika mengandung.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

TELUR

Telur dilarang makan secara mentah atau separuh masak bagi mengelakkan risiko jangkitan bakteria salmonella. Salmonella sangat merbahaya bukan sahaja kepada janin bahkan siapa sahaja.

DAGING

Daging yang kurang masak atau mentah harus dihindari oleh wanita mengandung kerana dapat membawa risiko toksoplasmosis, listeria, dan salmonella. Selain daging, hati juga harus dielakkan. Kerana vitamin A di dalam hati cukup tinggi dan sangat merbahaya bagi perkembangan janin. Untuk mendapatkan vitamin A, anda harus menggantinya dengan sayuran yang berwarna hijau.

KERANG

Kerang yang kurang masak atau mentah hendaklah dielakkan. Selain itu, udang, ketam dan tiram juga berisiko bagi wanita mengandung. Risikonya adalah dikhuatiri keracunan makanan yang membahayakan janin.

BACA:  Nak Anak Jadi Hamba Allah Yang Taat, Ibu Ayah Wajib Didik Mereka Dengan 7 Perkara Ini

SAYURAN

Sayur-sayuran yang tidak dicuci dengan bersih dan tidak dimasak dengan sempurna boleh menyebabkan jangkitan parasit toksoplasmosis. Pastikan sayur yang hendak dimasak, dicuci bersih terlebih dahulu. Kangkung kadang-kadang di makan mentah sebagai ulaman.

Makan makanan mentah ketika mengandung sangat tidak digalakkan. Masih banyak makanan yang boleh dimakan. Pastikan bahan untuk masakan dicuci dan dimasak agar terhindar dari jangkitan kuman dan bahaya kepada kandungan.

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel