≡ Menu

Semua Takut Kena Kain, Tapi Tak Ramai Tahu Khasiat Manggis Untuk Badan Kita


Tengah ramai yang duk memuja-muja kebaikan memakan buah-buahan dari negara barat atau sejuk, kita lupa tentang beberapa buah tropika yang sebenarnya setanding hebat dengan buah luar negara. Bukan sahaja mudah didapati malah lebih murah. Kadang ditepi jalan pun ada penjaja jual dengan harga yang sangat berpatutan.

Jadi buat apa nak mengejar ke pasaraya untuk membeli buah yang mahal-mahal sebagai untuk menikmati manfaat yang turut ada dalam buah tempatan. Wanista perasan tidak berapa ramai mengetahui tentang kebaikan buah comel berwarna ungu ini. Buah manggis atau diberi jolokan nama sebagai ratu buah merupakan antara buah yang mengandungi kesan awet muda.

Mari kita sama-sama selidik ‘susuk’ awet muda dalam buah manggis!

BACA:  Kerap Travel, Jangan Lupa, Dalam Flight Pun Boleh Solat!

#1 Kaya antioksida
Apa-apa sumber makanan yang mengandungi antioksida berupaya untuk menangani masalah kerosakan sel daripada kesan radikal bebas. Antara nutrisi yang terdapat ialah Vitamin C dan xanthones. Iaitu komponen yang terdapat dalam tumbuhan yang tinggi antioksida. Kajian mendapati xanthones mempunyai kesan anti-radang, anti-kanser, anti-penuaan dan anti-diabetes.

#2 Mengurangkan berat badan
Satu kajian mengatakan dengan memakan buah manggis memberi kesan pada pengurangan berat badan. Ini kerana kesan anti-radang pada buah manggis boleh membantu mengimbangi semula metabolism dalam badan dan mengelakkan berat badan naik secara mendadak.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

#3 Mengekalkan kesihatan kulit
Tanda paling senang nak nampak tua bila kulit rosak dan berkedut. Jadi mulakan penjagaan kulit dari dalam dengan buah manggis. Ia mempunyai efektif yang merawat dan mengurangkan tanda kulit bermasalah akibat terdedah dari pancaran matahari. Kadar anti-oksida dan anti-radang adalah punca utama buah manggis boleh melindungi kulit.

BACA:  Ikuti Formula 5S Untuk Meraih Syafaat Rasulullah Di Hari Akhirat Kelak

#4 Baiki Sistem Imunisasi
Sumber yang terdapat dalam buah manggis juga ternyata boleh membasmi bakteria sekaligus meningkatkan kadar sistem imunisasi badan. Malah dari Vitamin C dan fiber memberi tenaga kepada sel supaya lebih bertindak cepat dan melawan segala bakteria yang boleh menganggu kesihatan anda.

Jadi lepas ini kalau tiada bajet nak makan buah mahal cuba cari buah manggis, memang berbaloi dari segi kewangan dan kesihatan! Selamat beramal~

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel