≡ Menu

“Sekiranya Palestin-Israel Setuju, Ia Akan Berakhir Dengan Baik” – Donald Trump nafi memihak kepada Israel


WASHINGTON: Amerika Syarikat menafikan sekeras-kerasnya dakwaan negara dunia, khususnya Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), yang menganggap Washington bertindak memihak Israel dalam isu Baitulmaqdis.

Jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Heather Nauert berkata, keputusan pengisytiharan yang dibuat Presiden Donald Trump minggu lalu adalah salah satu dari perancangan pelan damai. Menurutnya, Trump masih dengan pendirian sebagai perantara dalam pelan damai Israel-Palestin dan mahukan yang terbaik untuk kedua-dua negara terbabit.

“Saya fikir anda semua tahu, Presiden komited terhadap proses perdamaian seperti yang telah dilakukan, dan tidak pernah berubah. Kenyataan retorik yang banyak dilemparkan ketika ini sebenarnya boleh menjadi penghalang kepada proses damai di rantau itu. Kami bekerja keras ke arah itu dan menyusun perancangan rapi untuk memastikan manfaat diterima kedua-dua Israel dan Palestin,” jelasnya pada satu sidang media di Washington.

BACA:  Inilah Janji Allah Terhadap Palestin! Jaga-Jaga Bani Israel

Menjelaskan lebih lanjut berhubung dakwaan buruk negara dunia, Nauert berkata, Amerika Syarikat hanya akan memberi fokus kepada kata akhir yang dipersetujui kedua-dua belah pihak.

“Amerika Syarikat akan menyokong penyelesaian dua keadaan itu. Kami telah lama bercakap mengenai perkara ini. Dan sekiranya kedua-dua pihak bersetuju mengenai perkara ini, maka ia akan berakhir dengan baik,” jelasnya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Iktiraf Baitulmaqdis, AS berdolak-dalik

Amerika Syarikat mendakwa mereka komited dengan usaha berterusan untuk mencapai perjanjian damai Israel-Palestin, beberapa hari selepas Presiden Donald Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Kenyataan dibuat Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Nikki Haley ketika mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan yang bersidang berhubung keputusan Trump itu.

“Saya beri jaminan sekali lagi, presiden dan pentadbirannya kekal komited dengan proses damai,” kata Haley.

Keputusan Trump telah mencetuskan kemarahan dan bantahan masyarakat antarabangsa dengan protes diadakan di kedutaan-kedutaan Israel dan Amerika Syarikat.

Sekurang-kurangnya dua rakyat Palestin terbunuh dan ratusan lagi cedera dalam bantahan di sempadan Gaza.

BACA:  Masa Bersendirian Seorang Isteri/Ibu Adalah Sangat Diperlukan. Baca Kenapa Ia Sangat Penting

Haley bagaimanapun mempertahankan tindakan Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel dengan menyatakan bahawa ‘kedutaan AS di seluruh dunia ditempatkan di ibu negara dan Israel tidak seharusnya berbeza’.

“Pengiktirafan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel tidak bermakna AS menyebelahi mana-mana pihak,” tambah Haley.

Keputusan menentukan ibu negara akan dibuat ketika rundingan antara pihak berkuasa Israel dan Palestin.

Sementara itu Wakil Tetap Palestin ke PBB, Riyad Mansour, berkata AS tidak seharusnya terlibat dalam proses damai Israel-Palestin.

“Tidak ada satu pihak yang boleh monopoli proses damai terutamanya mereka yang mempunyai kecenderungan menyokong pihak yang menakluki dan mengambil hak individu lain,” katanya.

Sumber: ASTRO AWANI

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel