≡ Menu

Saya belajar mengenal penipu untuk hidup. Saya tidak pernah melihatnya seperti Presiden Trump


Saya menghabiskan dua dekad pertama kerjaya saya sebagai ahli sains sosial yang mempelajari pembohong dan kebohongan mereka. Saya fikir saya telah membangunkan apa yang diharapkan daripada mereka. Kemudian bersama-sama datang Presiden Donald Trump. Kebohongannya adalah lebih kerap dan lebih berniat jahat daripada orang biasa.

Dalam penyelidikan yang bermula pada pertengahan 1990-an, ketika saya seorang profesor di University of Virginia, rakan-rakan saya dan saya meminta 77 pelajar kolej dan 70 orang dari komuniti berdekatan untuk menyimpan buku-buku harian semua yang mereka katakan setiap hari selama seminggu. Mereka menyerahkan mereka kepada kami tanpa nama yang dilampirkan. Kami mengira kadar peserta yang berbohong dan dikategorikan sebagai pembohongan sendiri (diperkatakan untuk mengatasi pembohongan atau melindungi pendusta daripada rasa malu, menyalahkan atau hasil yang tidak diingini) atau jenis (diberitahu untuk menguntungkan, memuji atau melindungi orang lain).

Di Washington Post, ciri Penyemak Fakta telah mengesan setiap tuntutan palsu dan mengelirukan dan flop-flop yang dibuat oleh Trump tahun ini. Penyertaan kenyataan yang mengelirukan dan flip-flop adalah selaras dengan definisi berbohong rakan-rakan saya dan saya memberi kepada peserta kami: “Pembohongan berlaku bila-bila masa anda sengaja cuba menyesatkan seseorang”. Dalam kes tuntutan Trump, bagaimanapun, adalah mungkin untuk menentukan sama ada mereka palsu atau mengelirukan, dan bukan apa maksud niat presiden.

Saya mengkategorikan 400 kebohongan terbaru yang Post telah didokumenkan melalui pertengahan November dengan cara yang sama rakan-rakan saya dan saya telah mengkategorikan kebohongan peserta dalam kajian kami.

Pelajar kolej dalam penyelidikan kami memberitahu purata dua kebohongan sehari, dan ahli komuniti memberitahu satu. (Satu kajian yang lebih baru mengenai kebohongan 1,000 orang dewasa AS yang diberitahu dalam 24 jam sebelum ini mendapati bahawa orang mengatakan rata-rata 1.65 terletak setiap hari; penulis mencatat bahawa 60 peratus peserta mengatakan mereka tidak mengatakan sama sekali, manakala 5 peratus pendusta memberitahu hampir separuh daripada semua kepalsuan dalam kajian.) Pembohong yang paling produktif di kalangan pelajar memberitahu rata-rata 6.6 terletak sehari. Pembohongan terbesar dalam sampel komuniti memberitahu 4.3 terletak pada hari biasa.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Walau bagaimanapun, dalam 298 hari pertama Trump di pejabat, beliau membuat 1,628 tuntutan palsu atau mengelirukan atau flip-flop, dengan catatan Post. Itulah kira-kira enam hari, jauh lebih tinggi daripada kadar purata dalam kajian kami. Dan tentu saja, wartawan mempunyai akses kepada sebahagian kecil daripada kenyataan palsu Trump – yang dia buat secara terbuka – jadi kecuali dia tidak pernah membentangkan kebenaran secara peribadi, kadar sebenarnya sebenarnya lebih tinggi.

Kadar itu telah mempercepatkan. Bermula pada awal Oktober, penjejakan Post menunjukkan bahawa Trump menceritakan sembilan pembohongan yang luar biasa sehari, melangkaui pendusta terbesar dalam penyelidikan kami.

Kedua-dua pelajar kolej dan komuniti dalam kajian kami menghidupkan kepentingan mereka sendiri dengan kebohongan mereka lebih kerap daripada kepentingan orang lain. Mereka bercakap-cakap untuk cuba memanfaatkan diri mereka di tempat kerja, pasar, hubungan peribadi mereka dan hampir setiap domain lain dalam kehidupan seharian. Sebagai contoh, jurujual memberitahu pelanggan bahawa seluar jeans yang dia cuba tidak terlalu ketat, jadi dia boleh membuat jualan. Peserta juga berbohong untuk melindungi diri mereka dari segi psikologi: Seorang pelajar kolej memberitahu rakan sekelas bahawa dia tidak bimbang tentang grednya, jadi rakan sekelas tidak akan menganggap dia bodoh.

BACA:  Kadang-Kadang Kita Hairan Dari Mana Datang Perangai Tak Elok Anak Kita. Sila Baca Selanjutnya.

Kurang kerap, para peserta berbohong dengan cara yang baik, untuk membantu orang lain mendapatkan apa yang mereka mahu, kelihatan atau merasa lebih baik, atau melepaskan mereka daripada rasa malu atau menyalahkan. Sebagai contoh, seorang anak memberitahu ibunya bahawa dia tidak keberatan mengambil belanjanya, dan seorang wanita memihak kepada seorang teman yang telah bercerai, walaupun dia menganggap temannya bersalah juga.

Kira-kira separuh daripada pembohongan yang dikatakan oleh para peserta adalah layan diri (46 peratus untuk pelajar kolej, 57 peratus untuk ahli komuniti), berbanding dengan seperempat yang baik (26 peratus untuk pelajar, 24 peratus untuk ahli komuniti). Pembohongan lain tidak sesuai sama ada kategori; Mereka termasuk, contohnya, kebohongan yang diberitahu untuk menghiburkan atau untuk memastikan perbualan berjalan dengan lancar.

Satu kategori pembohongan sangat kecil sehingga apabila kami melaporkan hasilnya, kami hanya memasukkannya ke dalam nota kaki. Mereka adalah kebohongan yang kejam, yang dicerca untuk menyakiti atau merendahkan orang lain. Sebagai contoh, seseorang memberitahu rakan sekerja bahawa bos itu ingin melihatnya apabila dia benar-benar tidak, “jadi dia kelihatan seperti orang bodoh”. Hanya 0.8 peratus daripada pembohongan yang diberitahu oleh pelajar-pelajar kolej dan 2.4 peratus daripada pembohongan yang diberitahu oleh ahli-ahli komuniti adalah bersemangat.

Rakan-rakan saya dan saya mendapati bahawa setiap pembohongan peserta kami hanya menjadi satu kategori. Ini tidak berlaku untuk Trump. Hampir seperempat daripada kenyataan palsunya (24 peratus) berkhidmat beberapa tujuan serentak.

Hampir dua pertiga daripada kebohongan Trump adalah melayani diri sendiri. Contohnya termasuk: “Mereka pemotongan cukai besar – pemotongan terbesar dalam sejarah negara kita,” dan, mengenai orang-orang yang datang untuk berjumpa dengan Presiden pada bulan lepas di Vietnam: “Mereka benar-benar berbaris di jalan-jalan oleh puluhan ribu. ”

Sedikit kurang daripada 10 peratus daripada pembohongan Trump adalah baik, diperintahkan untuk menguntungkan, memuji atau melindungi orang lain. Satu contoh adalah kenyataannya di Twitter bahawa “ia adalah ‘keajaiban’ berapa cepat Polis Metropolitan Las Vegas dapat mencari penembak yang tidak disengajakan dan menghentikannya daripada pembunuhan yang lebih besar!” Dalam erti kata yang luas, adalah mungkin untuk mentafsirkan setiap kebohongan sebagai akhirnya melayani diri sendiri, tetapi saya cuba mengekalkan bagaimana kenyataan muncul di permukaan.

Trump memberitahu sebanyak 6,6 kali sebagai pembohongan diri sebagai orang yang baik. Itu nisbah yang jauh lebih tinggi daripada yang kita dapati untuk peserta kajian kami, yang memberitahu tentang dua kali ganda jumlah kebiasaan yang berpusatkan diri berbanding dengan yang baik.

Cara yang paling menakjubkan ialah terletaknya Trump yang berbeza dari peserta kami, walaupun dalam kekejaman mereka. Anehnya 50 peratus daripada kebohongan Trump adalah menyakitkan hati atau merendahkan. Sebagai contoh, beliau mengisytiharkan bahawa John Brennan, James Clapper dan James Comey, semua perisik kerjaya atau pegawai penguatkuasa undang-undang, adalah “kerenah politik”. Dia berkata bahawa “The Sloppy Michael Moore Show di Broadway adalah TOTAL BOMB dan terpaksa ditutup”. Beliau menegaskan bahawa “negara-negara lain, mereka tidak meletakkan mereka yang terbaik dalam sistem loteri, mereka meletakkan orang mungkin dalam banyak kes yang mereka tidak mahu”. Dan dia mendakwa bahawa “Ralph Northam, yang sedang berjalan untuk Gabenor Virginia, berjuang untuk kumpulan-kumpulan pembunuh MS-13 yang ganas & bandar-bandar santapan”.

BACA:  Israel TV: Arab Saudi, Mesir memberikan cahaya hijau Trump mengenai Baitulmuqaddis

The Trump terletak yang tidak dapat dikodkan ke dalam satu kategori yang biasanya diberitahu untuk merendahkan orang lain dan meningkatkan dirinya. Sebagai contoh: “Senator Bob Corker ‘meminta saya untuk mengesahkannya untuk dipilih semula di Tennessee. Saya berkata’ TIDAK ‘dan dia keluar (berkata dia tidak boleh menang tanpa sokongan saya).”

Frekuensi tipu daya Trump kelihatannya berpengaruh, dan ini mungkin bukan yang dia jalankan. Tinjauan Politico / Morning Consult dari akhir Oktober menunjukkan bahawa hanya 35 peratus pengundi percaya bahawa Trump jujur, manakala 51 peratus mengatakan dia tidak jujur. (Yang lain mengatakan mereka tidak tahu atau tidak mempunyai pendapat.) Keputusan tinjauan Quinnipiac University dari November adalah serupa: 37 peratus pengundi berpendapat Trump jujur, berbanding 58 peratus yang menganggap dirinya tidak.

Lebih kurang 40 peratus pengundi Amerika melihat presiden sebagai jujur ​​adalah benar-benar luar biasa. Kebanyakan manusia, kebanyakan masa, percaya orang lain. Itulah tetapan lalai kita. Biasanya, kita perlu sebab untuk tidak percaya.

Penyelidikan mengenai pengesanan penipuan secara konsisten memperlihatkan “bias kebenaran” ini. Dalam kajian biasa, peserta melihat orang yang membuat kenyataan dan diminta untuk menunjukkan, setiap kali, sama ada mereka berfikir orang itu berbohong atau mengatakan kebenaran. Mengukur sama ada orang percaya orang lain harus sukar untuk dilakukan dengan tepat, kerana hanya mengajukan pertanyaan mengganggu kecenderungan untuk menganggap orang lain mengatakan kebenaran. Ia memberi alasan kepada peserta untuk bertanya-tanya. Namun, dalam ringkasan statistik kami lebih daripada 200 kajian, Charles F. Bond Jr. dan saya mendapati bahawa peserta masih percaya orang lain lebih kerap daripada yang mereka miliki – 58 peratus masa dalam kajian yang hanya separuh daripada kenyataan adalah benar. Orang yang berat sebelah terhadap orang lain, walaupun dalam kajian-kajian di mana mereka diberitahu secara jelas bahawa hanya separuh daripada kenyataan yang mereka akan menilai adalah kebenaran.

Dengan mengatakan banyak pembohongan, dan begitu banyak yang bersemangat semangat, Trump melanggar beberapa norma yang paling asas dalam interaksi sosial manusia dan kesopanan manusia. Kebanyakan daripada kita yang lain pula telah meninggalkan norma kita sendiri – kita tidak lagi memberi Trump manfaat dari keraguan bahawa kita biasanya memberikan begitu mudah.

Bella DePaulo adalah ahli sains sosial yang telah banyak menerbitkan psikologi berbohong

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel