≡ Menu

Saudi & Mesir beri lampu hijau kepada Trump berkenaan Baitulmaqdis


Israel’s News 10 berkata Arab Saudi dan Mesir memberi sokongan kepada Presiden AS Donald Trump yang akan meneruskan perjuangan untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel dan memindahkan kedutaan Amerika Syarikat dari Tel Aviv ke Baitulmuqaddis.

Saluran itu berkata reaksi dan pengutukan pihak-pihak Arab tidak tulen dan mengelirukan.

BACA:  7 Petua Stop Masalah Kencing Malam Kanak-Kanak! Bukannya Susah

Wartawan Israel dan ketua meja Arab di saluran berita, Zvi Yehezkeli menekankan bahawa pengumuman itu tidak dapat dibuat tanpa koordinasi antara Trump dan sekutu serantaunya.

“Saya tidak pasti tentang reaksi-reaksi negara-negara Arab terhadap resolusi ini,” kata Yehezkeli, sambil menambah bahawa respons yang dikeluarkan setakat ini tidak serius.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Pada hari Rabu, Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump mengumumkan keputusannya untuk secara rasmi mengenali Baitulmuqaddis sebagai modal baru Israel dan kedutaan Amerika akan dipindahkan dari Tel Aviv ke Yerusalem.

Pemimpin dunia, dari Eropah ke Timur Tengah ke Australia, membantah keputusan itu sebagai “satu pihak dan di luar visi keamanan damai antara rakyat Israel dan Palestin,” memberi amaran kepada “ketegangan atau kekerasan yang meningkat di seluruh Timur Tengah.”

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel