≡ Menu

Saintis UK Akan Mengesan Mutasi Yang Dibuat Oleh Coronavirus


Para saintis UK mengesan penyebaran coronavirus baru dan memerhatikan mutasi yang muncul dengan menggunakan penjujukan gen untuk menganalisis punca menyebabkan ribuan jangkitan COVID-19 di seluruh negara, kata Britain pada Isnin.

Penyelidik akan mengumpulkan data daripada sampel daripada pesakit yang dijangkiti di England, Wales, Scotland dan Ireland Utara, kata kerajaan dalam satu kenyataan.

Sekurang-kurangnya 281 warga Britain telah meninggal dunia akibat COVID-19, penyakit yang disebabkan oleh coronavirus baru yang telah merebak di seluruh dunia dalam pandemik.

“Virus ini merupakan salah satu ancaman terbesar yang pernah dihadapi oleh negara kita pada masa sekarang, dan penting untuk membantu kita memerangi ia adalah memahami bagaimana ia menyebarkannya,” kata Sharon Peacock, pengarah perkhidmatan kesihatan nasional Public Health England (PHE).

BACA:  5 Makanan Yang Dapat Menyingkirkan Uban Secara Semulajadi
Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Bekerja dalam pasukan di seluruh Britain, saintis akan memetakan dan menganalisis kod genetik penuh sampel COVID-19.

“Urutan genomik akan membantu kami memahami COVID-19 dan penyebarannya. Ia juga boleh membantu membimbing rawatan pada masa akan datang dan melihat kesan intervensi, “kata Patrick Vallance, penasihat saintifik kerajaan, dalam kenyataan itu.

Dalam wabak, genom sequencing boleh membantu ahli sains memantau perubahan kecil dalam virus pada skala nasional atau antarabangsa untuk memahami bagaimana ia menyebarkan dan jenis simptom yang muncul.

“Sekarang, soalan-soalan penting yang kami dapat membantu menjawab dengan urutan adalah untuk membantu memahami peranan pengimportan antarabangsa ke UK,” kata Nick Loman, profesor genomik mikro dan bioinformatik di Universiti Birmingham.

BACA:  Nauzubillah, Jangan Kerana Kad Kredit, Roh Kita Tergantung

Projek 20 juta pound ($ 23 juta), yang dinamakan Consortium Genomics UK COVID-19, akan diketuai bersama oleh Institut Wellcome Sanger, yang mengkhusus dalam penyelidikan genetik, PHE dan agensi kesihatan awam yang lain, serta Perkhidmatan Kesihatan Nasional dan beberapa institusi akademik.

“Semua virus mengumpul mutasi dari masa ke masa, lebih cepat daripada yang lain,” kata Paul Klenerman, seorang profesor di Oxford University yang akan terlibat dalam kerja. “Bagi Covid-19, ini baru sahaja bermula – tetapi variasi baru ini boleh dikesan secara terperinci.”

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel