≡ Menu

Ruginya Tak Makan Kaki Ayam! Manfaatnya Sangat Luar Biasa!


Kalau pergi ke pasar memang kaki ayam ni ada dijual lambak dengan harga yang murah. Paling sedap kalau masak kari ataupun sup kaki ayam. Tak payah nak makan dengan nasi makan sup kaki ayam macam tu je pun sedap. Tapi, dalam kesedapan kaki ayam tu pernah tak terfikir akibat dan kesan makan kaki ayam ni?

Jangan panik! Disini kami kongsikan sebenarnya kaki ayam ni banyak khasiatnya tau. Jom baca:

1. Kaki Ayam Kaya Kolagen

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi kolagen yang sangat tinggi. Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin C. Kolagen adalah salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:

Kolagen memelihara kesihatan kulit dan membentuk kulit yang anjal kerana menyokong pergantian sel-sel kulit maa ti dengan sel kulit baru yang lebih cepat.
Kolagen membantu tu buh dalam menyerap kalsium dan protein sehingga membuat tu buh menjadi lebih sihat.
Kolagen dapat meningkatkan pengeluaran sel da rah merah kerana bekerja dengan menguatkan struktur pembuluh da rah.
Kolagen membantu tu buh dalam menurunkan berat badan kerana boleh meningkatkan metabolisme tu buh terhadap lemak.
Kolagen boleh membuat struktur tulang menjadi lebih kuat dan mencegah penya kit kerapuhan tulang.
2. Memelihara Sendi dan Mengurangkan Risi ko Tulang Rapuh

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Penya kit sa kit sendi dan tulang rapuh biasanya banyak terjadi pada orang lanjut usia. Penyebabnya adalah tu buh tidak boleh mendapatkan kalsium dan tulang sudah tidak boleh menyerap kalsium dengan baik. Tapi dengan pengambilan kaki ayam sejak masih muda maka akan memberikan kesan yang berbeza.

BACA:  5 Kanak-Kanak Islam Yang Menggemparkan Dunia! Malah Mengislamkan Ribuan Orang! Sejuk Perut Ibu Yang Mengandung

Bahagian kaki ayam memang hanya terdiri dari kulit, tendon dan tulang. Kandungan kaki ayam yang kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kolagen boleh mudah diserap oleh tu buh. Nutrisi ini sangat penting untuk mengukuhkan struktur tulang dan boleh mence gah kerapuhan tulang apabila sudah lanjut usia.

Kolagen membantu tu buh dalam menurunkan berat badan kerana boleh meningkatkan metabolisme tu buh terhadap lemak.

3. Menyembuhkan Cedera

Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam adalah seperti protein dan kalsium. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk membantu menjana semula saraf, otot dan tulang manusia. Kajian yang sudah dilakukan oleh seorang penyelidik di Ame rika mendedahkan bahawa potensi nutrisi tersebut boleh membantu menyembuhkan kecede raan. Walaupun keadaan kecede raan tulang belakang dipercayai boleh cepat sembuh dengan memakai makanan yang mengandungi kaki ayam.

4. Menyihatkan Saluran Pencernaan

Kaki ayam boleh dibuat menjadi kuah atau sup yang menyegarkan. Bahagian kaki ayam yang banyak mengandungi jaringan ikat dan tulang rawan yang sangat lazat. Bahkan semua nutrisi seperti protein, kolagen, kondroitin dan Glucosamine juga akan larut apabila dimasak menjadi sup.

Khasiat dari pelbagai nutrisi ini juga sangat baik untuk membuat pencernaan menjadi lebih sihat. Kesan dari nutrisi ini juga sangat penting untuk membuat usus menjadi lebih lembut sehingga membuat saluran pencernaan anda menjadi lebih sihat.

5. Menjaga Kesihatan Kuku

Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan beberapa nutrisi yang sangat penting untuk tu buh. Pati atau beberapa jenis masakan lain dari kaki ayam boleh menghasilkan a sid amino, kolagen, glisin, hidroksipolin, dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku. Kaki ayam yang dimasak biasanya akan mengeluarkan cecair atau gel khas yang banyak mengandungi gelatin. Nutrisi ini membantu tu buh dalam mengolah kalsium dan diserap oleh kuku.

BACA:  Rasa Teh Hijau Hanyir? Ketahui Apa Sebabnya, Apa Khasiatnya

6. Menyihatkan Gusi

Gusi adalah rangkaian kuat yang digunakan untuk menyokong gigi. Beberapa jenis penya kit gusi banyak disebabkan oleh masalah kesihatan gigi yang buruk. Namun boleh juga masalah ini ditimbulkan dari dalam tu buh. Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain juga akan membuat masalah pada gusi.

Kaki ayam adalah makanan yang banyak mengan dung nutrisi dalam jumlah yang sangat banyak. Ada jaringan ikat dan tulang rawan yang boleh berubah menjadi gel kerana mengan dungi kolagen, asid amino, dan beberapa zat pembentuk gelatin. Kerana itulah semua zat ini akan memperbaiki keadaan kesihatan gusi.

7. Mence gah Kerosakan Rangkaian Tu buh

Manfaat kaki ayam yang terakhir adalah untuk menjaga kerosakan jaringan tu buh. Mempunyai rangkaian tu buh yang kuat memang sangat penting untuk kesihatan. Rangkaian ikat diperlukan untuk otot, tulang dan pelbagai jenis organ badan seperti hati, hempedu dan organ lain.

Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan a sid amino kumpulan glisin. Glisin mempunyai fungsi penting untuk mengukuhkan jaringan ikat tu buh, menjaga kesihatan organ tubuh, membantu tu buh dalam mengeluarkan ra cun-ra cun tu buh dan juga meningkatkan kualiti saraf sehingga dapat meningkatkan rasa selesa semasa tidur.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel