≡ Menu

Ruginya Buang Biji Tembikai? Ya! Khasiat Biji Tembikai Kepada Kesihatan


Kurang kalori dan kaya nutrien. Itu lah gambaran tentang khasiat biji buah Tembikai yang ramai tak tahu.

Untuk pengetahuan semua, biji tembikai sebenarnya boleh dimakan bahkan, terdapat pelbagai produk kesihatan yang memanfaatkan kebaikan minyak biji Tembikai. Ada juga syarikat pengeluar barangan kesihatan menghasilkan serbuk biji Tembikai yang menjanjikan 1001 kebaikan buat kesejahteraan dan kesihatan manusia tau!

Tidak beracun dan tidak berbahaya buat tubuh badan manusia, siapa sangaka sebenarnya biji tembikai itu boleh dimakan, dikunyah dan ditelan. Ketahui kebaikan mengamal pengambilan biji Tembikiai sebelum kamu mempraktikannya.

#1 Galak Kesihatan Jantung

Menurut sebuah kajian yang dijalankan, magnesium dalam biji tembikai berfaedah untuk menggalak jantung untuk berfungsi secara normal. bukan itu sahaja ia juga melancarkan tekanan darah.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

#2 Baik Pulih Kesuburan Lelaki

Ha, pada lelaki kat luar sana tu kalau korang takut ada masalah kesuburan atau memang ada masalah kesuburan, boleh mula makan biji tembikai ni. Kadar zat besi yang terkandung dalam tembikai akan bertindak sebagai makanan tambahan terbaik untuk menyalur kesuburan lelaki sekaligus meningkatkan kualiti sperma yang dihasilkan.

#3 Penawar Diabetes

Menurut sebuah kajian yang dijalankan di Iran, biji tembikai bisa menjadi penawar diabetes terbaik bahkan ekstrak nya juga boleh dikira mampu mengurangkan kadar glukos plasma.

#4 Bantu Cerdaskan Mental

Kekurangan magnesium dalam badan sering dikaitkan dengan risiko Alzheimer (naynyok). Oleh itu, biji tembikai yang kaya dengan pelbagai vitamin termasuk magnesium akan memperkukuh kecerdasan otak, kekuatan memori dan mental.

#5 Kuatkan Akar Rambut

Magnesium sangat penting untuk pertumbuhan rambut jadi untuk mengelakkan keguguran rambut lebih banyak, mengambil makanna yang penuh dengan khasiat magnesium seperti biji tembikai memang memantu.

#6 Baiki Permukaan & Tekstur Kulit

Jangan tak tahu, magnesium dalam biji tembikai boleh memulih masalah kemerahan pada kulit. Ia juga akan membersihkan kulit termasuk mengawal penuaan serta membaiki keadaan kulit yang terjejas.

BACA:  Bagaimana Caranya Anda Menjadi Wanita Yang Di Tempatkan Di Syurga Kelak?

Sesiapa yang ada eksema juga bagus mengamalkan pengambilan biji tembikai kerana masalah utama wujudnya ekzema adalah kerana badan kekurangan magnesium.

Cara Makan Biji Tembikai

Minuman Teh: Guna empat sudu besar biji tembikai dan kisar halus. Kemudian, didihkan 8 cawan air putih, sebelum menuangkan air yang sudah dididih ke dalam gelas yang dipenuhi biji tembikai kisar. Biar ia bercampur selama 10 hingga 15 minit sebelum tapiskan sisa biji tembikai dan minum begitu sahaja seperti teh.

Snek Panggang: Basuh biji tembikai dan keringkan. Taburkan biji tembikai di atas kuali kemudian curahkan beberapa titis minyak zaitun serta sedikit garam. Sangai biji tembikai sehingga garing dan bertukar warna keemasan. Siap!

Apa-apa pun, lepas ni kalau makan tembikai, jangan lupa kutip bijinya untuk dijadikan snek sihat okay? Selamat beramal!

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel