≡ Menu

Risau Dengan Kewangan Anda? Apa yang Perlu Anda Lakukan???


Jangan Risau Dengan Rezeki Anda Dan Solatlah

Maha Suci Pencipta Yang Maha Memberi Rezeki. Dia telah memberi rezeki cacing yang ada di dalam tanah, ikan yang ada di air, burung yang ada di udara, semut yang ada di lubang yang gelap dan ular yang ada di lubang persembunyiannya.

Ibnul Jauzi mengungkapkan : “Ada seekor ular buta berada di dahan kurma, kemudian datanglah seekor burung pipit membawa sepotong daging di mulutnya. Ketika mendekati ular tersebut, burung pipit itu berkicau dan ular pun membuka mulutnya, selanjutnya burung pipit tersebut meletakkan daging yang dibawanya ke mulut ular tadi. Maha Suci Allah yang mengatur perkara ini.

…tidaklah burung-burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka sebagai makhluk seperti halnya kalian (dalam perkara makan, berpasang-pasangan dan lain-lainnya…
(Al-An’am : 38)

Dalam sebuah syair dinyatakan:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Jika anda melihat ular menyemburkan racunnya
maka tanyakanlah kepadanya
siapakah yang meletakkan racun itu di mulutnya
Tanyakan juga kepadanya 
bagaimana dia boleh hidup
padahal mulutnya dipenuhi racun

Maryam A.S. diberi rezeki di mihrab masjid setiap pagi dan petang. Ketika dikatakan kepadanya : “Wahai Maryam, dari mana engkau mendapatkan makanan ini?” Maryam menjawab : “Dari Allah. Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada orang yang dikehendakiNya tanpa perhitungan.”

Janganlah bersedih, sebab rezeki anda dijamin Allah.

…janganlah kalian membunuh anak-anak kalian kerana takut kelaparan. Kamilah yang memberi rezeki kalian dan mereka…
(Al-Isra’ : 31)

Sesungguhnya pemilik perbendaharaan yang agung adalah Zat yang Maha Agung ketinggianNya dan yang menjamin rezeki semua makhluk. Lantas mengapa anda gelisah dan ragu, padahal yang menjamin dan menanggung semua itu adalah Allah?

…mintalah rezeki kepada Allah; beribadalah kepadaNya dan bersyukurlah kalian kepadaNya…
(Al-‘Ankabut : 17)

Dialah yang memberi makan dan minum kepadaku.
(Asy-syu’ara’ : 79)

Renungan :

Solat mempunyai pengaruh yang sangat besar dalam mententeramkan, memperteguh dan melapangkan hati, serta dapat membuat hati terasa lega dan nyaman. Solat juga merupakan cara untuk menyambungkan hati dan roh kepada Allah, mendekatkan diri seorang hamba kepadaNya, meraih kenikmatan berzikir kepadaNya, meraih kenikmatan bersimpuh di hadapanNya. Dalam solat seorang hanba dapat menggunakan seluruh anggota badan dan kekuatannya untuk meyembah Allah, memberikan hak kepada setiap anggota tubuhnya, melupakan pergantungan, hubungan dan keakrabannya dengan sesama manusia dan menarik semua kekuatan hati dan anggota tubuh hanya untuk memberi tumpuan kepada Tuhan dan Penciptanya. Solat juga merupakan ubat yang amat mujarab, perkara yang amat menyenangkan dan hidangan yang sangat lazat yang akan membawa kebaikan hanya bagi hati yang sihat, sebab hati yang sakit, tidak uabhnya tubuh manusia yang hanya boleh diisi makanan dan minuman yang lazat.

BACA:  7 Tips Kewangan Buat Pengantin Baru. Ini Sangat Penting Terutamanya Ketika Kegawatan Ekonomi

Solat adalah cara efektif bagi seorang muslim untuk meraih kemaslahatan dunia akhirat. Solat juga merupakan cara efektif untuk menolak berbagai kerosakan, baik yang berhubungan dengan hubungan dunia mahupun urusan akhirat. Solat dapat mencegah terjadinya dosa dan mencegah timbulnya berbagai penyakit hati dan badan. Solat dapat menyinari hati, mencerahkan wajah, menjadikan jiwa dan raga lebih semangat, menjadi sebab datangnya rezeki, menolak timbulnya kezaliman dan menjadi penolong bagi orang yang dizalimi, Solat juga dapat meredam syahwat, menjaga nikmat yang diberikan Allah, menolak musibah, menjadi sebab turunnya rahmat dan menghilangkan kesusahan.

 

sumber: JAWI

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel