≡ Menu

Remaja Palestin dalam koma selepas ditembak dengan peluru getah


Seorang lelaki Palestin berusia 14 tahun telah dimasukkan ke dalam koma yang disebabkan oleh medan selepas tentera Israel menembaknya di muka dengan peluru getah semasa bantahan terhadap keputusan AS untuk mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel.

Mohammed Tamimi ditembak dekat di kampung Nabi Saleh di Tebing Barat yang diduduki pada hari Jumaat, menurut saksi.

Manal Tamimi, sepupu kedua Mohammed, berkata peluru itu memasuki muka remaja di bawah hidungnya dan memecahkan rahangnya sebelum diserahkan kepada tengkoraknya.

“Darah itu mengalir dari wajahnya seperti air pancut,” kata ibu kepada empat berumur 43 tahun itu kepada Al Jazeera pada hari Ahad.

“Ia sangat menakutkan, tidak ada yang tahu apa yang perlu dilakukan, kami takut untuk memindahkannya, dia telah berlalu dan kami takut dia sudah mati.”

Dengan kecederaan yang menyebabkan pendarahan dalaman, Mohammed menjalani prosedur selama enam jam melibatkan tujuh pakar bedah Palestin di hospital Istishari berhampiran Ramallah, kata Manal.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Para doktor mengeluarkan peluru itu, membedah rahangnya dan membawanya ke koma tiruan selama 72 jam.

“Keadaannya sangat buruk,” katanya. “Doktor takut dia mungkin mengalami kerosakan terhadap penglihatan dan pendengarannya.”

Keluarga tidak akan mengetahui tahap kerosakan akibat kecederaan sehingga Mohammed bangun pada hari Selasa.

Suami Manal, Billal, berkata penduduk Nabi Saleh membungkus hospital dalam perpaduan dengan keluarga Mohammed semasa pembedahannya. Ramai juga menyumbang darah kepada orang yang cedera.

BACA:  Terkini: Arab Saudi Rekodkan Kematian Pertama Akibat Covid-19

Tentera Israel tidak menjawab permintaan Al Jazeera untuk memberi komen.Peluru ini boleh membunuh’
Peluru getah dilancarkan secara meluas oleh pasukan keselamatan Israel sebagai “senjata kawalan orang ramai” di Tebing Barat yang diduduki, menyebabkan bantahan dari kumpulan hak asasi manusia dan aktivis yang mengatakan mereka terlalu mematikan untuk digunakan untuk memecahkan protes.

Kegunaan mereka diharamkan di Israel dan kota Yerusalem lebih dari satu dekade yang lalu berikutan penyiasatan terhadap pembunuhan sekurang-kurangnya 12 warga Palestina Israel pada tahun 2000.

Pasukan keselamatan Israel kemudian menggunakan peluru spons atau “peluru” plastik di Israel dan Yerusalem, sambil terus menggunakan peluru getah di Tebing Barat yang diduduki.

Walau bagaimanapun, peluru getah dan plastik telah menyebabkan kecederaan yang serius, dan juga kematian.

Pertahanan untuk Kanak-kanak Antarabangsa – Palestin (DCIP), sebuah kumpulan hak asasi manusia, berkata budak lelaki Palestin berusia 15 tahun terbunuh pada bulan Disember tahun lepas oleh peluru getah di utara Ramallah. Lima bulan sebelumnya, seorang budak lelaki berusia 10 tahun meninggal dunia akibat peluru spons di bandar al-Ram, kata kumpulan itu.

Manal dan Bilal berkata kira-kira 10 penunjuk perasaan cedera oleh peluru getah di Nabi Saleh pada hari Jumaat sahaja.

“Mereka [Israel] mendakwa bahawa peluru ini tidak berbahaya dan hanya digunakan untuk menakutkan pemrotes, tetapi itu tidak benar,” kata Manal.

“Peluru ini boleh dibunuh.”

Kumpulan hak asasi Israel, B’Tselem, berkata seramai 19 orang Palestin, termasuk 12 orang anak bawah umur, dibunuh oleh peluru getah antara 2000 dan 2013.

Peraturan ketenteraan Israel menetapkan bahawa “senjata kawalan orang ramai” hanya perlu dipecat pada badan yang lebih rendah, dan tidak pernah pada anak-anak.

BACA:  Sungguh Ngeri, Tanda Tanda Kedatangan Dajjal

Bagaimanapun, Manal berkata pasukan keselamatan secara khusus “menyasarkan kanak-kanak” semasa protes di Nabi Saleh.

Ini bertujuan sebagai “satu bentuk hukuman kolektif” untuk menyakiti ibu bapa dan orang lain yang “memilih untuk menahan pendudukan Israel”, katanya. Banyak kanak-kanak telah menjadi “trauma” oleh tindakan pasukan keselamatan Israel di kampung mereka, katanya.

Manal sendiri masih menderita sakit lutut selepas tentera Israel menembaknya beberapa kali dalam lutut dengan peluru getah semasa demonstrasi tiga tahun lalu.

Sementara itu, saudaranya, Rami, ditembak di kepala lima tahun lalu. Peluru itu menghancurkan tengkoraknya dan dia terus mengalami sawan yang kerap.

Ronit Sela, pengarah hak asasi manusia di wilayah wilayah yang diduduki di Persatuan Hak-Hak Awam yang berpangkalan di Tel Aviv di Israel, mengutuk penggunaan peluru getah Israel semasa protes.

“Masalah dengan peluru span dan lebih banyak peluru bersalut getah adalah mereka meninggalkan orang yang mengalami kecederaan yang serius, kecacatan sepanjang hayat dan kadang-kadang boleh menyebabkan kematian,” kata Sela kepada Al Jazeera.

“Menggunakan peluru getah sebagai senjata kurang mematikan untuk menyuraikan orang ramai telah terbukti dengan masa dan lagi menjadi senjata yang terlalu berbahaya, kerana ia menyebabkan kecederaan serius dan kematian,” katanya.

“Ia terlalu mematikan untuk digunakan dalam konteks penyebaran.”

Sumber : aljazeera

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel