≡ Menu

Recep Tayyip Erdogan: AS mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel menjadikannya rakan kongsi dalam pertumpahan darah


Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah memanggil AS sebagai “rakan kongsi dalam pertumpahan darah” atas keputusan Presiden Donald Trump untuk mengenali Yerusalem sebagai ibukota Israel.

“Dengan keputusan mereka untuk mengenali Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel, Amerika Syarikat telah menjadi rakan kongsi dalam pertumpahan darah ini,” kata Erdogan pada acara di Ankara pada hari Isnin.

“Pernyataan oleh Presiden Trump tidak mengikat kita, dan juga tidak mengikat Jerusalem.”

Presiden Trump mengisytiharkan bahawa Amerika Syarikat akan memecahkan beberapa dekad dasar asing dan undang-undang antarabangsa yang telah ditetapkan pada minggu lalu dengan mengenal pasti Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel dan memindahkan kedutaannya di sana dari Tel Aviv.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Semasa dialu-alukan oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, banyak pemimpin dunia lain, termasuk sekutu AS seperti Turki, telah menyatakan kebimbangan bahawa tindakan kontroversi itu dapat mencetuskan keganasan di rantau ini dan dunia Islam yang lebih luas

BACA:  Kenapa Islam Melarang Kita Bersiul?

Protes telah diadakan di seluruh dunia dan empat orang Palestin terbunuh dalam pertempuran ganas dengan pasukan keselamatan Israel di Tebing Barat dan Gaza.

Israel melampirkan Baitulmuqaddis Timur pada tahun 1967 dalam satu langkah yang tidak pernah diiktiraf di peringkat antarabangsa. Kedua-dua Israel dan Palestin mendakwa ia sebagai modal mereka.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Rex Tillerson berkata pada hari Jumaat ia masih terpulang kepada rakyat Israel dan Palestin untuk menyelesaikan semua isu lain yang mengelilingi bandar raya itu dalam perbincangan masa depan.

Pertemuan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) akhir minggu ini sepatutnya membuktikan “titik perubahan” dalam krisis, kata Erdogan.

Pemimpin Turki itu telah kritis terhadap Amerika Syarikat dan Israel sejak pengumuman minggu lalu.

Semasa perhimpunan di bandar Sivas Turki pada hari Ahad dia memanggil Israel sebagai “negara pembunuh kanak-kanak”.

“Kami tidak akan meninggalkan [Baitulmuqaddis] ke negeri penghuni,” katanya.

Netanyahu menjawab bahawa dia tidak akan memberi kuliah mengenai moralitas oleh seorang lelaki yang “membom penduduk Kurdish di Turki asalnya, yang memenjarakan wartawan, yang membantu Iran melakukan sekatan antarabangsa, dan yang membantu pengganas, termasuk di Gaza, membunuh orang yang tidak bersalah”.

Pemimpin Israel kini di Brussels untuk berbincang dengan pemimpin asing EU. Beliau mendesak negara anggota EU untuk mengikuti petunjuk Amerika Syarikat dalam mengiktiraf Jerusalem sebagai Israel.

Pada ketibaannya pada hari Isnin, beliau memberitahu wartawan bahawa langkah Trump membuat perdamaian di Timur Tengah mungkin “kerana mengakui realiti adalah bahan perdamaian, asas perdamaian”.

Secara berasingan, Presiden Rusia Vladimir Putin tiba di Turki pada hari Isnin untuk pembicaraan tentang kerjasama dan ketegangan yang semakin meningkat di Timur Tengah.

Beliau bertemu dengan Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi di Kaherah – satu lagi sekutu AS utama – pada awalnya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel