≡ Menu

RAWATLAH DENGAN SEGERA KERANA PARANOID BOLEH MENDATANGKAN DOSA!


Pernahkah anda mengalami apa-apa fikiran seperti berikut?

“Mereka memandang saya dengan cara yang pelik, mereka pasti tidak suka saya …”.

“Mereka telah melihat mesej saya dengan jelas tapi tak jawab pun … Saya mesti ada sakitkan hati mereka.Apa yang saya lakukan?”

” Orang itu pasti nak untuk sabotaj saya, saya tahu … “.

Jika anda sentiasa berfikir seperti ini, anda mungkin menerima komen bahawa anda sedang “paranoid”. Paranoia merujuk kepada seseorang yang merasa terlalu curiga tanpa alasan dan merasakan bahawa orang lain mungkin merancang sesuatu terhadap mereka. Mereka terlalu banyak membaca apa yang orang katakan dengan pandangan negatif. Akibatnya, keadaan emosi keseluruhan mereka mendapat kesan negatif. Mereka mungkin berasa tertekan, cemas, dan rendah keyakinan diri.

Jika anda sedang mengalami pemikiran ini, anda tidak bersendirian. Hampir semua daripada kita mengalami beberapa jenis paranoia pada satu ketika dalam kehidupan kita. Tetapi sudah tiba masanya kita menangani isu ini secara membina dan belajar bagaimana untuk mengatasinya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Beberapa sebab mengapa orang mendapat paranoid adalah kepercayaan kuat bahawa mereka berada dalam bahaya dan keselamatan mereka dipertikaikan. Paranoia dianggap sebagai sebahagian daripada genetik dan sebahagiannya hasil daripada peristiwa-peristiwa tertentu yang berlaku kepada kita dalam kehidupan kita. Pengalaman yang menyakitkan atau trauma yang kita hadapi boleh memainkan peranan dalam paranoia kita. Pemikiran negatif ini menyebabkan ketakutan yang tidak rasional dan mengalirkan tenaga dan positiviti kita.

Sebelum melihat paranoia, kita perlu mengakui pentingnya kesihatan mental dan betapa pentingnya kesejahteraan kita. Paranoia memerlukan bantuan profesional, dan jika ini berlaku untuk anda, maka jangan teragak-agak untuk mendapatkan bantuan.

Buat masa ini, mari kita bincangkan beberapa petua tentang bagaimana untuk mengelakkan pemikiran negatif.

1. Membangunkan kebiasaan husnudzon (bersangka baik)
Nabi kita telah menggalakkan amalan yang mempunyai pendapat yang baik terhadap orang lain, dan sentiasa bersangka baik terhadap mereka. Kita diminta untuk berfikir positif tentang orang lain seperti yang Allah telah mencatatkan berprasangka dalam Kitab-Nya sebagai dosa.

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan prasangka (kecurigaan), karena sebagian dari prasangka itu dosa…”[Qur’an: Surah 49, Ayat 12] 

Fahami betul-betul Firman Allah seperti dinyatakan di atas. Paranoid adalah bersangka-sangka terhadap orang, iaitu takut orang mengapa-apakan kita. Jauhilah ia kerana sebahagiannya adalah DOSA.

BACA:  Risau Dengan Kewangan Anda? Apa yang Perlu Anda Lakukan???

Kadang-kadang kita secara automatik menganggap yang paling buruk pada orang lain dan ini menjadi punca paranoia yang tidak berasas. Bagi sesetengah pihak, ini akan mengakibatkan kita menjadi mudah tertipu, bagaimanapun, jika kita sentiasa menganggap bahawa orang ingin menjatuhkan kita, ia menyebabkan permainan minda yang semakin memburukkan lagi dan menimbulkan pemikiran negatif. Sentiasa menaruh syak wasangka terhadap orang lain amatlah membazirkan tenaga anda dan mencuri kebahagiaan anda.

Dalam ayat yang sama, Allah subḥānahu wa ta’āla (dimuliakan dan dimuliakan Dia) menunjukkan kepada kita jalan untuk menghilangkan perkara-perkara buruk orang lain:

“… Dan bertakwalah kepada Allah; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. “[Qur’an: Surah 49, Ayat 12]

Segera mencari pengampunan-Nya ketika dorongan dari Shaytaan menyentuh kita dapat membantu kita menyingkirkan pemikiran negatif.

2. Elakkan daripada mengumpat
“.. Dan jangan mengintip atau mengumpat antara satu sama lain. Adakah anda seorang yang ingin makan daging saudaranya apabila mati? Anda akan menyakitinya. Dan bertakwalah kepada Allah; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. “[Qur’an: Surah 49, Ayat 12]

Allah SWT menyatakan kebijaksanaanNya di sebalik mengumpat yang dilarang dalam Islam. Bukan sekadar mengakibatkan hubungan negatif, bahkan menanam benih kecurigaan dan permusuhan. Dengan mengambil bahagian dalam menyebarkan khabar angin atau membincangkannya menyebabkan anda berisiko menjadi paranoid.

Senyap atau kelewatan dalam respon dari seseorang  memicu paranoia di dalam anda di mana anda bimbang bahawa mereka tahu. Andaian pertama adalah bahawa orang lain terasa hati dengan anda.

3. Jangan bertolak ansur dengan aktiviti mengumpat sekitar anda
Sekali lagi diingatkan mengumapt itu adalah toksik! Sekiranya anda mempunyai rakan atau ahli keluarga yang selalu bergosip, pergi sahaja daripada mereka. Mungkin kita berasa janggal pada mulanya, anda mungkin merasa tidak baik, keliru atau bersalah sehingga anda berasa gugup untuk menjauhkan diri dari mereka. Tetapi ingatlah, anda bukan orang yang melakukan sesuatu yang salah, jadi tetap berpegang pada pesanan Allah, kerana anda betul!

4. Elakkan orang negatif
Elakkan diri anda dari orang-orang yang negatif, kerana paranoia didorong oleh pemikiran negatif. Orang yang berlainan mempunyai “vibe” yang berlainan. Kadang-kadang kita tinggal di syarikat orang-orang yang sentiasa pesimis dan sinis dan kita biarkan mereka merasa rendah dan tidak berpengalaman, mungkin juga tidak bernilai. Sentiasa berada dalam syarikat orang-orang ini mungkin menjejaskan kesejahteraan anda dan menyumbang kepada paranoia. Biarkan mereka (jika boleh) dan cari orang-orang yang membuat anda berasa dihargai dan dihargai.

BACA:  Doa Untuk Ibu Bapa Yang Melahirkan Kita. Baca Setiap Kali Solat

Allah Subhanahu wa Ta’ala  juga mengajar kita bagaimana untuk menghindari orang yang menyebarkan negatif – dengan bersabar, mengatakan kata-kata damai dan kemudian berjalan pergi. “Dan hamba-hamba Yang Maha Pemurah adalah orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan mudah, dan apabila orang-orang yang jahil mengatakan mereka [keras], mereka mengatakan [kata-kata] damai” [Qur’an: Surah 25, Ayat 63].  Allah juga berfriman “Dan bersabarlah terhadap apa yang mereka katakan dan elakkan mereka dengan menghindari kebaikan.” [Qur’an: Surah 73, Ayat 10].

 

6. Mempunyai tawakkal
Percayalah bahawa Allah mempunyai rencana untuk kita dan Dia tahu apa yang akan kita jalani. Dia adalah Pelindung kita, dan jika orang mahu kita membahayakan dan ia tidak ditulis untuk kita maka itu tidak akan pernah berlaku.“Katakanlah,” Tidak ada yang dapat terjadi kepada kita melainkan apa yang telah Allah tetapkan bagi kita. Dia adalah tuan kita. Di dalam Allah, orang-orang yang beriman hendaklah bertawakal. “[Qur’an: Surah 9, Ayat 51] . Sebagai umat Islam, kita percaya bahawa bergantung kepada Allah subuhahu wa ta’ala (dimuliakan dan dimuliakan) dan percaya kepada perintahNya adalah penting dalam kehidupan kita.

Bagaimanapun, kita mesti faham dengan betul. Kita perlu memastikan bahawa kita melakukan bahagian kita terlebih dahulu. Kita perlu percaya bahawa Allah Subhanahu wa Ta’ala tidak akan membebani kita dengan lebih daripada apa yang kita dapat tanggung, jadi kita perlu mencuba yang terbaik, dan memastikan bahawa kita berusaha untuk memperbaiki keadaan kita dan apa saja yang ada di luar kawalan kita, kita percaya bahawa Allah Subhanahu wa Ta’ala akan menjaga kita. Sekali kita mempraktikkan tawakkal dalam setiap aspek kehidupan kita, ia akan mengurangkan paranoia dengan ketara, kerana kita tidak takut akan kesengsaraan yang datang, malah kita mengakui bahawa Allah bersama kita dalam perjuangan ini dan melalui itu dan selepas itu akan menjadi mudah.

“Sesungguhnya, dengan kesukaran [akan menjadi] mudah. Sesungguhnya dengan kesukaran [akan mudah]. “[Qur’an: Surah 94, Ayat 5 – 6]

SUMBER: PRODUCTIVEMUSLIM

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel