≡ Menu

Ramai Tak Tahu Manfaat Buah Naga Kepada Kulit! Ruginya!


Buah yang mempunyai pokok seperti kaktus ini berwarna merah. Buah ini kebanyakannya boleh dijumpai di negara-negara Asia termasuklah Malaysia. Ia dikatakan mendapat nama buah naga oleh kerana kulit luarnya yang mirip seakan sisik seekor naga. Oleh itu ramai yang menggelarnya ‘buah naga’.

Tanpa kita sangka, buah ini mempunyai pelbagai faedah terutamnya khasiat yang bagus untuk kulit kita.

Berikut merupakan antara khasiat buah naga kepada kulit anda.

1. Boleh dijadikan topeng muka dan skrub

Penjagaan kulit kini diperluaskan kepada bahan semula jadi, terutama buah-buahan. Di samping dinilai untuk kesan sampingan yang lebih kecil, ia juga mempunyai manfaat maksimum. Buah naga juga merupakan bahan topeng dan gosok untuk kulit. Sudah tentu cara memprosesnya mestilah betul. Caranya adalah dengan mengisar isi buah naga sehingga lembut. Setelah itu saring bahan yang telah dikisar menggunakan penuras dan sapukan ke bahagian badan yang dikehendaki. Fungsinya sebagai antioksidan kulit untuk mengelakkan radikal bebas.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

2. Membantu Mengatasi Jerawat
Jerawat adalah ketakutan untuk setiap wanita dan lelaki. Gumpalan kecil di muka menjadikan tahap keyakinan menurun. Selain itu, ia boleh meningkatkan tekanan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu bimbang lagi kerana buah naga boleh mengatasi ini. Kaedah ini sangat mudah, anda hanya perlu menggunakan buah naga di kawasan jerawat dengan konsisten. Vitamin C dalam buah naga boleh membantu menyembuhkan jerawat dan juga antioksidan yang baik.

BACA:  Haqiem, Ini Sebabnya Kenapa Depression Bukanlah Satu Perkara Yang Boleh Dimainkan

3. Mencegah Penuaan Pramatang
Tanda-tanda penuaan pramatang boleh muncul pada bila-bila masa. Penuaan awal adalah salah satu masalah yang membuat kulit tidak cantik. Di samping itu, kedutan sangat sukar untuk dikeluarkan. Oleh itu, anda perlu mencegah penuaan pramatang dari sekarang. Caranya adalah dengan kerap mengambil buah naga sebagai makanan utama. Vitamin E dalam buah naga boleh mencegah tanda-tanda penuaan pramatang kulit.

4. Mencerahkan Kulit
Kulit yang cerah sememangnya menjadi impian bagi setiap wanita. Ramai wanita bersaing untuk membeli pelbagai jenis krim untuk mencerahkan kulit. Sebenarnya ada bahan semulajadi yang mampu melaksanakan fungsi yang sama tanpa mereka ketahui. Bukan hanya menjimatkan keran kos yang murah, hasil yang mereka akan dapat juga lumayan sekali. Buah naga mempunyai sifat untuk mencerahkan kulit dengan menggunakannya sebagai topeng muka. Kandungan B3 dalam buah ini boleh mencerahkan kulit anda.

5. Pemulihan Kulit Akibat Terbakar ‘Sunburn’
Aktiviti luar melakukan pelbagai risiko, salah satunya adalah sinaran matahari. Ini menjadikan kulit anda mudah menjadi merah dan bertukar kepada rona coklat. Buah naga boleh mengatasi masalah ini. Anda hanya perlu menggunakan buah naga sebagai losyen dengan campuran sedikit madu dan timun. Kaedah ini dipercayai menyamarkan warna kulit supaya ia kembali kepada warna aslinya. manfaat buah naga ini sangat popular dengan wanita.

6. Melindungi Kulit
Buah naga masih mempunyai manfaat lain untuk kulit. Buah naga yang diekstrak dari jus dan digunakan pada kulit anda boleh melindungi dari sinar UV yang boleh merosakkan kulit. Di samping itu, kulit akan berkhasiat supaya ia menjadi lebih kuat daripada pendedahan sinar UV. Selain menjadi kaya dengan faedah, ia juga selamat dan tidak menyebabkan sebarang kesan sampingan.

BACA:  Resdung Tetap Ada Walaupun Bermacam Ubat Dan Rawatan Dicuba? Mari Baca

7. Membantu Penjanaan Kulit
Kulit akan mengalami kematian atau biasanya dikenali sebagai sel-sel kulit mati. Proses regenerasi kulit adalah penggantian sel-sel kulit mati dengan sel-sel kulit baru. Bahagian atas sel kulit yang rosak akan digantikan dengan lapisan baru. Jadi masalah kulit di sel kulit luar juga akan terbuang. Supaya kulit menjadi lebih sihat dan segar. Buah naga boleh membantu proses regenerasi kulit secara maksimum. Kulit licin dan lembut bukan lagi impian tetapi anda boleh menjadikannya kenyataan.

Banyak manfaat buah naga akan membuat anda untuk menjalani kehidupan yang sihat dengan penggunaan buah ini. Selain rasa yang lazat, anda akan mendapat banyak faedah. Buah naga yang mengandungi banyak vitamin dan nutrien lain, iaitu buah naga yang masih segar. Pilih buah berkualiti terbaik untuk mendapatkan hasil yang terbaik juga.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel