≡ Menu

Qatar Pula Menggesa US untuk Membatalkan Pengiktirafan Terhadap Baitulmaqdis


Qatar telah menyeru Amerika Syarikat untuk menarik balik pengiktirafanya terhadap Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel. Jurucakap kementerian luar negeri, Lulwa Al Khater berkata pada hari Rabu bahawa Qatar mengecam tindakan Presiden AS, Donald Trump dan memberi amaran kepada masyarakat antarabangsa tentang kesan terhadap tindakan itu.

Forum antarabangsa telah menolak kedudukan Trump“, kata Al Khater.

Pada hari Rabu, Organisasi Kerjasama Islam (OIC) mengisytiharkan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu kota Palestin dan menganggap keputusan Trump sebagai “tidak sah” pada sidang kemuncak di Istanbul. Ditubuhkan pada tahun 1969, 57 anggota OIC mengisytiharkan dirinya sebagai “suara kolektif dunia Islam”.

Trump mengumumkan pada 6 Disember bahawa AS secara rasmi mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel dan akan memulakan proses memindahkan kedutaannya ke bandar raya itu, yang melanggar dasar Amerika Syarikat yang sudah tercipta selama beberapa dekad. Orang-orang Palestin mahu Baitulmaqdis Timur sebagai ibukota negara masa depan, sedangkan Israel mengatakan Baitulmuqaddis, yang berada di bawah pendudukan Israel, tidak dapat dibahagikan.

BACA:  Awas Dengan Bisikan Syaitan Dalam Rumah Tangga! Nauzubillah

Masyarakat antarabangsa tidak pernah mengiktiraf tuntutan Israel ke seluruh bandar. Khater berkata Qatar akan bekerja “di peringkat Arab dan Islam” untuk memastikan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Jerusalem dipertahankan berikutan perubahan dasar Washington, memetik hubungan Doha dengan Liga Arab dan OIC. Di bawah Rancangan Partisan PBB 1947 untuk membahagikan Palestin yang bersejarah di antara negara-negara Yahudi dan Arab, Baitulmuqaddis diberi status istimewa dan bertujuan untuk ditempatkan di bawah kedaulatan dan kawalan antarabangsa.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Status istimewa ini berdasarkan kepada kepentingan keagamaan kepada tiga agama; Kristian, Yahudi dan Islam.

BACA:  Sebab Musabab Perempuan Tampak Lebih Tua Dari Usianya. Perlu Baca

Nickolay Mladenov, penyelaras khas PBB untuk proses perdamaian Timur Tengah, telah melabelkan Baitulmaqdis sebagai “masalah subjek yang paling emosional dan sukar” di antara isu status terakhir dalam perundingan damai Israel-Palestin.

“Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah berulang kali mengisytiharkan bahawa sebarang keputusan sepihak yang bertujuan mengubah karakter dan status Baitulmaqdis atau yang dapat mengubah prinsip-prinsip lama ini dapat meremehkan usaha-usaha damai yang ada saat ini dan mungkin akan mengeruhkan lagi ketegangan di seluruh rantau ini,” katanya pada 8 Disember .

Sumber: Al Jazeera

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel