≡ Menu

Petua Merawat Penyakit Kuning Pada Bayi Baru Lahir


 

Kuning yan g terkena pada bayi atau dikenali sebagai jaundis biasanya melanda bayi yang baru lahir. Ia bermula seawal usia bayi antara 2 ke 3 hari. Walaupun kuning pada bayi adalah penyakit yang biasa berlaku, rawatan intensif terutama dari pegawai perubatan yang berkelayakan masih diperlukan.

Pakar kesihatan berpendapat, kuning pada bayi ini biasa terjadi kepada bayi yang diberi susu ibu. Untuk pulih semula, ianya akan mengambil masa yang agak lama.

Walaupun rawatan intensif dari pakar kesihatan diperlukan, ada juga petua-petua bagi mengatasi atau mengurangkan masalah ini. Sebelum kita bercerita tentang petua untuk menghilangkan kuning pada bayi, mari mengenali serba sedikit tentang penyakit kuning pada bayi.

Petua hilangkan kuning bayi

Ia adalah sejenis peny4kit. Merupakan keadaan di mana kulit bayi menjadi kekuningan dan matanya kelihatan putih. Puncanya adalah paras bilirubin yang berlebihan di dalam d4rah, dan penimbunan bilirubin pada tisu yang berkenaan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Bilirubin ialah pigmen hempedu berwarna kuning kemerahan yang terhasil akibat pemecahan sel d4rah merah. Ketika bayi masih dalam kandungan, tali pusat akan menyingkirkan bilirubin dari badan janin. Namun apabila lahir, hati bayi berkenaan akan mengambil alih tugas tersebut.

Jika hati bayi belum berkembang sepenuhnya, maka ia tidak akan dapat melaksanakan proses ini dengan berkesan.

Apabila bayi lebih berusia dan jumlah sel d4rah merahnya semakin menurun, tahap kekuningan bayi akan berkurangan. Biasanya mengambil masa 1 hingga 2 minggu selepas kelahiran.

Pada mulanya wajah bayi akan menjadi kekuningan, diikuti bahagian dada, perut, dan akhirnya tangan dan kaki. Keadaan ini menjadi lebih sukar untuk dikesan jika kulit bayi agak gelap dan hanya dapat dilihat di bawah sinar matahari.

Jika doktor mengesyaki seseorang bayi itu terkena peny4kit kuning, tahap bilirubin dalam badan bayi akan diperiksa melalui ujian d4rah.

petua hilangkan kuning bayi g6pd
Bayi berkulit cerah lebih mudah dikesan tahap kekuningannya
Punca Peny4kit Kuning Pada Bayi
Ini adalah beberapa punca peny4kit kuning pada bayi seperti kerosakan sel d4rah yang disebabkan lebam yang berlaku semasa proses kelahiran atau terjadinya d4rah beku di kepala bayi, antibodi ibu menyer4ng sel d4rah merah bayi, kurangnya G6PD, jangkitan sistem air kencing atau d4rah dan bayi pramatang disebabkan hatinya yang belum berkembang sepenuhnya.

BACA:  LGBT: Tanda Manusia Hilang Kewarasannya. Nauzubillah

Peny4kit kuning pada bayi yang mengambil masa lebih dari 2 minggu untuk pulih mungkin tanda jangkitan, masalah saluran hempedu atau tanda peny4kit yang menyerang metabolisme.

Harus diingatkan bahawa terdapat juga bayi yang mengalami peny4kit kuning, walaupun tidak mempunyai sebab-sebab seperti di atas.

Jenis-Jenis Penyakit Kuning Pada Bayi
Fisiologi Kuning

Menurut American Pregnancy Association (APA), 60% bayi yang baru dilahirkan akan mengalami peny4kit kuning jenis ini dalam minggu pertama. Ianya disebabkan peningkatan tahap bilirubin dalam tubuh bayi.

Peny4kit Kuning Susu Ibu

Menurut Healthline, peny4kit kuning susu ibu biasanya berlaku apabila bayi berumur 4 hingga 7 hari dan boleh berterusan selama 3 hingga 10 minggu.

cara mengatasi bayi kuning di rumah
Salah satu penyakit kuning adalah kuning susu ibu
Ianya biasa berlaku kepada bayi pramatang yang menerima susu ibu.

Pakar kurang pasti punca penyakit kuning susu ibu, namun teori menganggap ia mungkin disebabkan oleh komponen susu ibu yang menghalang pemecahan bilirubin. Faktor keturunan juga mungkin menjadi punca peny4kit ini.

Nota: Jangan rasa bersalah dan membuat keputusan terburu-buru untuk berhenti menyusukan bayi anda. Selagi bayi anda masih menyusu dengan baik dan paras bilirubinnya sentiasa dipantau, komplik4si yang serius jarang berlaku.

Penyakit Kuning Akibat Susu Ibu Tidak Mencukupi

Kadar bilirubin yang tinggi juga boleh mengambil masa yang lebih lama untuk reda jika bayi tidak mencukupi meminum susu.

Bayi yang tidak mendapat susu yang diperlukan akan melambatkan sistem pencernaannya. Bilirubin dalam perut akan kembali diserap ke dalam aliran d4rah kerana gagal disingkirkan.

Penyakit kuning akibat susu ibu tidak mencukupi dan penyakit kuning susu ibu adalah dua perkara berbeza. Jadi anda jangan keliru.

Penyakit kuning akibat susu ibu tidak cukup disebabkan oleh masalah latching bayi pada puting susu ibu, susu ibu yang tidak lancar, susu ibu lambat keluar dan masa yang terhad untuk menyusu kerana peraturan sesebuah hospital.

BACA:  Ikuti Formula 5S Untuk Meraih Syafaat Rasulullah Di Hari Akhirat Kelak

Petua Hilangkan Kuning Bayi Semasa Menyusu
Disenaraikan beberapa petua untuk menghilangkan kuning bayi semasa menyusu yang ibu-ibu boleh buat:

1. Tingkatkan rutin memberi susu sehingga 8 atau 12 kali sehari. Tindakan ini akan menggalakkan pencernaan supaya bilirubin dapat disingkirkan dari badan.

2. Dapatkan bantuan dari pakar laktasi untuk memastikan bayi anda sedang melekap dengan betul.

3. Beri susu formula tambahan jika susu ibu kurang.

susu formula untuk bayi kuning
Jika anda kekurangan susu ibu, berikan susu formula tambahan kepada bayi anda
Amaran – Jika keadaan bayi semakin teruk, ibu mungkin perlu berhenti menyusukan bayinya selama 24 jam. Anda tidak perlu membuang susu anda. Si ibu masih boleh mengepam susu dan menyimpan susu itu untuk memastikan susu tetap lancar. Selepas 24 jam, ibu boleh sambung menyusukan bayinya.

Rawatan Fototerapi
Biasanya doktor akan memutuskan untuk memberi rawatan fototerapi selepas rawatan lain tidak berjaya. Fungsi cahaya biru dalam rawatan tersebut ialah untuk mengurangkan tahap bilirubin dalam badan bayi anda.

Kedua-dua mata bayi akan ditutup untuk melindunginya dari cahaya terang. Semasa rawatan fototerapi, doktor dan jururawat akan memantau tahap bilirubin serta tanda-tanda kesihatan bayi anda.

Tubuh kecil bayi anda akan dibalikkan beberapa kali untuk memastikan semua bahagian tubuhnya terkena cahaya biru.

Jika bayi mengalami dehidrasi semasa terapi, bayi akan diberikan cecair intravena. Apabila tahap bilirubin bayi menurun, terapi akan dihentikan dan ianya dianggap selesai.

 

PESANAN KAMI
Jika bayi anda kelihatan kuning, hubungi doktor anda untuk mendapat rawatan segera. Jangan menjemur bayi anda di tengah panas lama-lama. Seeloknya rujuk dengan doktor jika segala usaha anda gagal. Sayangilah bayi comel anda.

Anda ada petua? Sila SHARE mana tahu jika bermanfaat kepada kawan atau keluarga anda. Terima kasih.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel