≡ Menu

PETUA: Makanlah Kacang Ini Sebagai Snek Untuk Turunkan Bacaan Tekanan Darah. Insya’Allah Berkesan


Tekanan darah tinggi adalah satu keadaan yang mempengaruhi orang dari semua lapisan masyarakat. Kajian telah menunjukkan bahawa tekanan darah tinggi dapat mengakibatkan penyakit lain. Ini dikaitkan dengan pukulan dan serangan jantung.

Di Amerika Syarikat, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menyatakan bahawa tekanan darah tinggi memberi kesan kepada kira-kira 75 juta orang dewasa di AS. Ini secara kasar diterjemahkan kepada 32 peratus daripada populasi mereka. Dari jumlah ini, hanya 54 peratus yang dapat mengawal keadaan mereka. Ada cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan tahap tekanan darah anda dan mengurangkan bacaan tekanan darah anda.

Menurut kajian terkini, makan kacang pistachio akan dapat membantu anda meletakkan masalah tekanan darah anda. Kacang menawarkan manfaat pemakanan yang hebat kepada badan, termasuk menjaga bacaan BP anda rendah.

BACA:  'Takpe ok lagi ni, dekat je depan tu' - Suami degil biarkan isteri baru bersalin mengendong bayi dan jalan jauh

Apa yang Membuat Pistachios Berkesan

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Satu perkara yang membuat pistachios menonjol di atas selebihnya adalah kandungan antioksidan yang tinggi. Antioksidan ini dikenali untuk membantu menurunkan tekanan darah. Apabila ini berlaku, risiko penyakit jantung dan strok juga menjadi jauh.

Satu kajian yang dijalankan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan Perpustakaan Perubatan Amerika Syarikat mendedahkan bahawa pemakan kacang mungkin tidak memberi impak yang besar terhadap penurunan berat badan atau keuntungan. Walau bagaimanapun, ia boleh menyumbang kepada penurunan tekanan darah.

Kajian meneliti penggantian beberapa makanan dalam diet dengan pistachios. Daripada kajian ini, 67 peratus menunjukkan bahawa terdapat pengurangan kolesterol LDL dan peningkatan paras kolesterol HDL. Oleh kerana perbezaan berangka ini, mereka yang memakan lebih banyak kacang didapati lebih lama berbanding dengan yang tidak.

Faktor Gaya Hidup

Menurut pakar kesihatan, sementara tidak ada penjelasan yang ada tentang apa yang membawa tekanan darah tinggi, banyak yang bersetuju bahawa itu terutama disebabkan oleh gaya hidup dan diet. Ada yang mempunyai sejarah keluarga tekanan darah tinggi.

BACA:  Ganjaran Sedeqah Yang Dijanjikan Allah Di Dalam Al-Quran

Apabila ia datang kepada gaya hidup, semakin tua seseorang mendapat, semakin kurang masa dia menumpukan kepada aktiviti fizikal. Menurut NHS, seseorang mesti mempunyai 150 minit aktiviti fizikal seminggu. Mereka yang sentiasa terlibat dalam latihan dan sebagainya mempunyai bacaan tekanan darah yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak.

Di atas adalah salah satu aspek faktor gaya hidup yang mempengaruhi tekanan darah. Dengan mematuhi snek yang sihat seperti pistachio dan mengikuti gaya hidup yang sihat, anda mungkin akan dapat menurunkan tekanan darah anda.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel