≡ Menu

Penggemar Teh, Ini Manfaat Baru Untuk Otak Yang Dibuktikan Oleh Saintis Singapura


Telah lama diakui bahawa polifenol tumbuhan, antioksidan, katekin dan fitokimia lain dalam teh bermanfaat untuk otak dan, oleh itu, kesihatan kognitif kita.

Kafein (penggalak otak) dan asid amino L-Theanine (yang menenangkan anda) – yang kedua-duanya hanya terdapat di dalam teh – didapati untuk mengurangkan keletihan mental. Kedua-duanya juga meningkatkan masa tindak balas dan memori.

Apabila diambil sekurang-kurangnya selama 16 minggu, kombinasi ini juga dikaitkan dengan peningkatan ingatan dan kewaspadaan kognitif. Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan minum teh boleh mengurangkan risiko demensia.

Satu kajian baru oleh Universiti Kebangsaan Singapura menunjukkan minum teh dari masa ke masa mempunyai kesan positif ke fungsi, struktur dan organisasi otak, termasuk sambungan fungsi yang lebih besar. Kajian ini melibatkan 36 orang tua yang sihat yang minum teh selama 25 tahun atau lebih.

BACA:  Jika Ibu Berdarah O, Anak Lebih Senang Kena Demam Kuning Semasa Dilahirkan!

Dari MRI yang dijalankan pada peserta, para penyelidik mendapati teh mempunyai kesan positif terhadap struktur otak, fungsi dan organisasi. Imbas juga menunjukkan mereka yang minum teh paling banyak – sekurang-kurangnya empat kali seminggu selama 25 tahun – juga mempunyai kekuatan perhubungan sel otak yang baik.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Kekuatan perhubungan sangat penting, menurut Feng Lei, penolong profesor dari Universiti Nasional Singapura.

“Ambil analogi lalu lintas jalan sebagai contoh – anggaplah kawasan otak sebagai destinasi, manakala hubungan antara kawasan otak adalah jalan-jalan Apabila sistem jalan raya lebih teratur, pergerakan kenderaan dan penumpang lebih efisien dan menggunakan sumber yang kurang. Apabila hubungan antara kawasan otak lebih berstruktur, pemprosesan maklumat boleh dilakukan dengan lebih cekap, “Prof. Feng menjelaskan.

Kajian terdahulu dari pasukan yang sama menunjukkan penggemar teh mempunyai fungsi kognitif yang lebih baik berbanding bukan peminum teh.

BACA:  11 Hikmah Sabar Yang Tercatat Dalam Al-Quran Dan Hadis.

“Hasil semasa kami yang berkaitan dengan rangkaian otak secara tidak langsung menyokong penemuan kami sebelum ini dengan menunjukkan bahawa kesan positif minum teh tetap adalah hasil dari organisasi otak yang lebih baik yang dibawa dengan menghalang gangguan terhadap hubungan antara wilayah,” kata Prof Feng.

Kajian ini menawarkan pemahaman yang lebih baik tentang organisasi otak dan hubungan yang rumit dengan prestasi kognitif. Penyelidik berkata mereka merancang untuk terus mengkaji kesan teh dan sebatian bioaktifnya pada penurunan kognitif.

Masa minum teh jangka pendek dikaitkan dengan fungsi eksekutif yang lebih baik, masa tindak balas yang mudah dan mengurangkan kesilapan dalam tugas kognitif.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel