≡ Menu

Penganalisis Menjangkakan Kemuncak Wabak Covid-19 Di Malaysia Pada Pertengahan April


KUALA LUMPUR, 24 Mac – Malaysia mungkin melihat lebih banyak jangkitan Covid-19 yang lebih besar di dalam negara, memandangkan penganalisis di JPMorgan Chase & Co meramalkan bahawa kemuncak kes mungkin terjadi pada pertengahan April.

Namun, laporan yang dikeluarkan oleh kumpulan Penyelidikan Ekuiti Pasifik Asia Pasifik, semalam, memperlihatkan bahawa meskipun fasa percepatan terjadinya jangkitan, tempoh puncak hanya akan berlangsung selama kira-kira 4 hari hingga dua minggu.

Laporan itu menyebut beberapa sebab untuk ramalan itu, juga menunjukkan bagaimana angka-angka boleh menjadi lebih buruk jika bukan untuk tindakan pencegahan proaktif yang diambil oleh kerajaan.

“Oleh itu, kami meramalkan bahawa fasa pecutan Malaysia akan melonjak dalam tempoh 1.5 – dua minggu sebelum bergerak ke tahap pengumpulan, apabila kadar pertumbuhan jangkitan keseluruhan menjadi lebih perlahan hingga 100 hingga 250 (sehari).

“Kami meramalkan jangkitan puncak pada pertengahan bulan April, kira-kira 6,300 (jangkitan),” baca laporan itu.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Penulisnya memuji keputusan pemerintah untuk melaksanakan perintah pergerakan gerakan (MCO) berikutan peningkatan drastik dalam jangkitan.

Ia juga menyatakan bahawa kenaikan bilangan positif kes-kes yang dilaporkan sepanjang tiga hari lepas mencadangkan negara memasuki rujukan grafik “peringkat pecutan lengkung”.

Satu lagi positif dari laporan itu adalah bagaimana kaedah ujian “agresif” per kapita Malaysia membuahkan hasil, dengan JPMorgan memaklumkan kaedah ujian yang ketat itu akan menghasilkan angka jangkitan yang lebih tinggi tetapi akan membolehkan perkembangan yang lebih ringan dan kadar kematian yang lebih rendah.

“Keterbatasan baru-baru ini mengenai pergerakan juga harus membantu memperlahankan penyebaran dan bersama-sama dengan kawalan sempadan harus menular penyebaran sekunder terhadap wabak ini,” bacalah laporan tersebut.

Laporan itu menjelaskan bahawa unjuran mengenai potensi keterukan Covid-19 di Malaysia ditentukan dengan menganalisis data mengenai bagaimana China dan Korea Selatan menangani wabak tersebut.

Antara faktor yang dipertimbangkan ialah kepadatan penduduk Malaysia yang lebih rendah berbanding dengan China dan Korea Selatan dan pelaksanaan MCO yang agak awal kerajaan untuk menyekat perjalanan tempatan dan asing.

Hasil daripada langkah-langkah pencegahan yang dipadankan dengan kaedah ujian holistik Malaysia, laporan JPMorgan mencatatkan keyakinannya bahawa sistem penjagaan kesihatan awam dapat menangani kemungkinan kenaikan dalam kes.

“Ujian negara setiap juta ialah 482, iaitu empat hingga 81 kali lebih tinggi berbanding dengan negara Asean lain (enam hingga 109 juta penduduk) dan lebih tinggi daripada beberapa negara Kesatuan Eropah.

“Ia menunjukkan bahawa negara mempunyai kedudukan yang lebih baik untuk membendung proses penyebaran virus,” katanya.

Laporan itu menambah bahawa bilangan katil penjagaan kritikal semasa di Malaysia, yang dianggarkan sekitar 1,060 seperti data dari Registry of Rawatan Rapi Malaysia, juga mencadangkan sistem penjagaan kesihatan dilengkapi untuk menangani kes-kes yang teruk.

“Memandangkan kira-kira 10 peratus daripada jumlah jangkitan umumnya memerlukan katil penjagaan intensif, berbanding dengan jumlah jangkaan jangkitan pada puncak (sekitar 6,300), kami pada mulanya berfikir bahawa negara mempunyai keupayaan untuk menyerap permintaan hospital masa depan ke tahap yang besar,” dibaca .

Malaysia hari ini mencatatkan tambahan 106 Covid-19 jangkitan, menjadikan jumlah jangkitan kumulatif kepada 1,624.

Satu lagi kematian telah direkodkan dalam tempoh 24 jam yang lalu, membawa tally setempat kepada 15 mati dari virus

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel