≡ Menu

Patutlah Kurus! Contohi Cara Pemakanan Orang Cina


Bertuahnya kita sebagai rakyat Malaysia yang hidup dalam masyarakat majmuk berbilang bangsa dan kaum. Secara tidak langsung kita sama-sama dapat mempelajari kepelbagaian budaya dan berkongsi perbezaan serta saling menghormatinya. Juadah makanan cukup sinonim dengan musim perayaan, tidak kiralah bila tiba Hari Raya, Tahun Baru Cina atau Deepavali perkara pertama yang orang akan fikir, makanan!

Menjelang Tahun Baru Cina akan datang, teringin pula penulis untuk berkongsi beberapa tips penjagaan makan oleh masyarakat Cina.

Kalau kita tengok cara makan orang Cina cukup berjaga-jaga dari segi pemilihan bahan makanan, teknik memasak dan cara hidangan. Malah mereka juga antara purata kaum yang jauh dari masalah kesihatan seperti obesiti, kencing manis atau darah tinggi.

BACA:  Amalkan Ayat-Ayat Al-Quran Ini Untuk Kikis Sifat Degil Dalam Diri Anak-Anak

1 Makan dalam mangkuk

Perasan tak, mereka suka makan nasi dalam mangkuk? Walaupun itu adalah salah satu budaya makan mereka namun disebalik itu ia beri kesan dengan mengawal kuantiti makanan yang diambil. Lama-kelamaan anda sendiri akan terbiasa untuk makan dalam jumlah yang sedikit.

2 Cerewet pilih bahan

Pilihan bahan makanan orang Cina semestinya kurang lemak atau langsung tiada lemak! Sebagai contoh mereka gemar makan ikan, dada ayam, udang dan tauhu. Anda boleh lihat juga mereka lebihkan sayuran hijau dalam apa jua hidangan, ini kerana ada diantaranya tidak mengambil susu.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

3 Teknik memasak

Jauh berbeza dari masakan orang Melayu dan India yang suka menggoreng. Teknik kukus, panggang dan rebus biasa yang dipraktikan oleh mereka. Manfaat minyak atau lemak yang digunakan ialah datangnya dari bahan itu sendiri. Kalau nak kurangkan kolesterol memang kena kurangkan minyak dalam masakan.

4 Suka sup!

Beruntung siapa yang suka juadah berasaskan sup seperti orang Cina. Kebaikan sup ialah ia rendah kalori, kekal hidrasi dan membantu pencernaan. Malah jika minum sup-sup herba Cina sudah pasti memberi lebih banyak manfaat untuk fungsi dalaman kesihatan.

 

5 Makan Ramai-ramai

Tak sangka disebalik amalan makan besar (ramai-ramai) ialah untuk mengajar mereka untuk berkongsi makanan. Budaya ini salah satu didikan bukan sahaja mengenai kongsi tapi konsep makan sedikit. Iyalah, bila makan ramai-ramai kita tak boleh tamak dan harus mengambil secukupnya.

Pernah suatu dulu penulis ke tanah besar China, masyarakat disana cukup takut sekali kalau berperut boroi. Katanya itu tanda ada masalah kesihatan!

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel