≡ Menu

Pasca 2017: KEADAAN TERKINI PALESTIN!! BUKALAH MATA WAHAI UMAT ISLAM


Israel telah merampas sekitar 2,500 ekar tanah Palestin, memusnahkan 500 bangunan dan membina lapan unit penempatan Yahudi baru pada 2017, menurut Pusat Penyelidikan Tanah Palestin (LRC). Menurut laporan pusat itu, Israel menyita tanah Palestin dengan “tujuan ketenteraan” dan “bertujuan untuk membina unit penyelesaian Yahudi” di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur.

Laporan itu juga mencatatkan 900 insiden keganasan dan serangan pasukan Israel di Masjid Al-Aqsa Baitulmuqaddis Timur. Menurut institusi undang-undang Israel dan Palestin, kegiatan penyelesaian Yahudi di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur telah meningkat sebanyak tiga kali pada tahun 2017 berbanding tahun sebelumnya. Pergerakan Peace Now juga mengumumkan bahawa kerajaan Israel meluluskan pembinaan 1,982 rumah pada 2015, 2,629 rumah 2016 dan angka ini meningkat kepada 6,500 pada tahun 2017.

BACA:  Dimanakah Batas Bermesra Suami Isteri Dalam Islam? Ini Jawapan Mufti

Menteri Kerja Raya dan Perumahan Israel, Yoav Galant, pada 24 Disember mengumumkan rancangan untuk membina 300,000 rumah baru di Baitulmuqaddis Timur dengan nama “perumahan di tanah bersatu Jerusalem, ibukota Israel”. Aktiviti bangunan penempatan Yahudi di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur dianggap sebagai salah satu halangan yang paling penting di hadapan ceramah keamanan Israel-Palestin yang dihentikan pada bulan April 2014.

Kerajaan Israel di bawah Perdana Menteri Benjamin Netanyahu baru-baru ini mempercepat pembinaan penempatan Yahudi di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur. Telah dinyatakan bahawa Israel telah mendirikan 131 penempatan di Tebing Barat, 10 di Baitulmuqaddis Timur dan 116 di kawasan-kawasan di Bukit Tebing Barat sejak tahun 1967.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Dikatakan bahawa Israel ingin membawa jumlah peneroka di Tebing Barat kepada satu juta dalam masa yang singkat, sementara setengah juta penduduk kini tinggal di penempatan Yahudi di tanah Palestin dan 220.000 di penempatan di Baitulmuqaddis Timur. Pendudukan Yahudi di Tebing Barat dan Jerusalem Timur meningkat sebanyak tiga kali pada tahun 2017

BACA:  Risau Dengan Kewangan Anda? Apa yang Perlu Anda Lakukan???

Sumber: Middle East Monitor

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel