≡ Menu

Panduan Atasi Ketagihan Karbohidrat dengan Detoks! Tiada Lagi Masalah “SAYA TAK BOLEH KALAU TAK MAKAN NASI”


Ketagihan karbohidrat melanda negara, menyebabkan obesiti besar-besaran di peringkat tertinggi. Ia mungkin tidak benar-benar kesalahan anda! Walaupun anda makan, kajian telah menunjukkan bahawa karbohidrat – iaitu yang berasal dari gula mudah – boleh menjadi ketagihan jika dimakan dalam kuantiti yang banyak. Mudah-mudahan panduan ini akan membantu anda memulakan sesuatu yang baru, lebih sihat. Sila ambil perhatian bahawa ini bukan detoksifikasi semulajadi / holistik 100%.

Sebelum Fasa Detoks

Dapatkan apa yang anda perlukan. Persediaan untuk detoks ini agak mahal, tetapi sebahagian kecil daripada apa yang anda akan bayar untuk kit detoks komersial. Penetapan jumlah ini akan dikenakan biaya mana saja antara RM 100 dan RM 200 dalam kebanyakan kes. Ia mungkin kelihatan mahal, tapi bandingkan dengan kit detoks yang mengambil masa tiga kali ganda dan kos lebih dari RM 500 (lihat senarai di bawah).

Merancang Detoks anda.

Detoks ini adalah pembersihan tiga hingga lima hari intensif. Kebanyakan orang hanya memerlukan 3 hari bersedia untuk mengambil diet rendah karbohidrat. Bergantung pada berat badan anda, pengambilan karbohidrat biasa anda, dan tahap aktiviti anda, detoksinya akan mengambil masa sehingga 5 hari.

 • Adalah disyorkan untuk memulakan detoks ini pada hujung minggu, dan berlepas dari kerja pada hari Isnin. Bermula dengan hari Sabtu, anda harus baik pada hari Isnin malam. Jika anda tidak mampu untuk melepaskan banyak kerja, atau jadwal sekolah anda, anda boleh menjadi seorang pahlawan dan sukar (tidak disyorkan, tetapi lakukan seperti yang anda kehendaki), atau tunggu sehingga anda mempunyai tiga- blok waktu hari.

Fahami apa detoks dan apa yang akan terjadi.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Ia adalah satu proses yang keji. Ia adalah tiga hari berturut-turut sayur-sayuran mentah, teh hijau, dan pergi ke bilik air. Ia bukan sesuatu yang menyeronokan, oleh itu, dinasihatkan agar jangan melakukan detoks ketika saat saat genting seperti bekerja, bersekolah, kuliah atau ketika peperiksaan.

 • Jangan takut dengan kesan sampingan! Itu hanya badan anda yang menyesuaikan diri dengan perubahan.
 • Kesan sampingan yang anda mungkin (tetapi tidak dijamin) untuk mengalami termasuk, loya, beberapa muntah (tidak banyak), cirit-birit, mengantuk, pening, dan keletihan. Bunyinya agak mengerikan, bukan? Segala-galanya mempunyai kesan sampingan, dan detoks tidak terkecuali, tetapi faedah kesihatan yang satu ini bernilai tiga hari setelah melepasinya.
BACA:  [Poligami] Giliran Bermalam Bersama Isteri-Isteri Menurut Syarak

Bersedia untuk Detoks!

Anda mungkin perlu makan karbohidrat dua atau tiga hari sebelum anda memulakan rejimen detoks. Jangan berlebihan, tetapi pastikan gula sederhana tinggi. Makan bar coklat, atau beberapa biskut, atau sesuatu yang serupa. Detoks anda akan menjadi sangat sukar jika anda pergi seminggu tanpa gula, dan detoks ini tidak perlu menjadi lebih sukar daripada itu. Oleh itu, pastikan anda mengambil karbohidrat secara bersederhana sebelum memulakannya.

Semasa Fasa Detoks

 1. Makan sahaja sayur-sayuran mentah. Jika anda menggunakan suplemen protein, minum hanya satu hidangan pada waktu pagi, dicampur dengan air.
 2. Minum tiga gelas teh hijau sehari. Minum satu cawan teh hijau anda dengan hidangan pertama anda, satu dengan makan tengah hari, dan satu di waktu petang, sekurang-kurangnya tiga atau empat jam sebelum tidur. Perlu diingatkan, TIADA GULA!
 3. Jangan makan buah-buahan! Tujuannya adalah untuk mengeluarkan karbohidrat. Walaupun sihat, buah-buahan mengandungi banyak gula semulajadi, dan ia tidak baik untuk detoks. Untuk meletakkannya dengan mudah, jika tidak hijau, jangan makan. Makan empat atau lima kali sehari, dan makan cukup secukupnya.
 4. Minum kira-kira 4 liter air sehari. Minum terlalu banyak air akan mengakibatkan terlalu banyak kencing, yang akan menyebabkan pengusiran vitamin berlebihan. Jangan minum banyak air.
 5. Dapatkan tidur yang mencukupi. Dapatkan tidur selama 7 hingga 8 jam tidur setiap malam pada fasa detox, serta malam sebelum anda memulakan detox. Tidur yang mencukupi dapat mengurangkan kesan sampingan.
 6. Sediakan diri anda untuk sebarang kemungkinan. Sesetengah orang mengalami setiap kesan sampingan; ada yang tidak mengalaminya – ia bergantung kepada anda dan badan anda. Berikut ialah beberapa tip untuk menjadikannya lebih mudah pada anda:
  • Rendahkan kecerahan pada komputer / telefon / TV anda, agar tidak menyebabkan sakit kepala anda lebih buruk. Sakit kepala penarikan adalah seperti migrain, jadi anda mungkin sensitif kepada lampu terang dan bunyi keras.
  • Elakkan “painkiller”. Semasa menggunakan ubat penahan sakit mungkin sedikit membantu, Ia hanya merawat kesakitan; ia tidak mengeluarkan ubat-ubatan. Ia mungkin tidak akan membantu anda terlalu banyak, jadi tidak ada gunanya membuangnya. Jika kesakitan sangat teruk, maka anda boleh cuba mereka melihat apakah ia berfungsi.
  • Jangan bersenam. Detoks boleh menyebabkan muntah dan pening, dan perkara terakhir yang anda perlukan adalah pengsan atau muntah di gym. Tunggulah sehingga detoks berakhir.
BACA:  Kebaikan Makan Jeruk Yang Tak Ramai Orang Tahu. Ingatkan Memudaratkan, Rupa-Rupanya

Selepas Detoks

Makan sedikit atau elakkan karbohidrat untuk  sebulan atau dua bulan berikutnya. Satu-satunya karbohidrat yang anda perlu makan hendaklah datang dari  buah-buahan atau beri sepanjang hari. Diet anda perlu terdiri daripada kebanyakan daging dan ikan yang bersandar, dan sayur-sayuran hijau.

 • Satu sajian daging merah (lembu,kambing dan sebagainya) adalah okay, tetapi fokuskan pada daging putih dan ikan anda.  Pastikan anda makan empat atau lima kali sehari, juga.
 • Pengambilan protein anda perlu sangat tinggi, kerana badan anda akan menggunakan lemak yang sihat itu untuk tenaga. Telur putih, dan hidangan kekacang  setiap hari akan membantu memberikan lemak yang anda perlukan.
 • Dalam menyediakan makanan anda, jauhkan daripada menggoreng apa-apa dalam minyak, jauhkan dari mentega, dan tinggalkan dari kuning telur. Tahap kolesterol amatlah sensitif semasa diet rendah karbohidrat, jadi jauhkan daripada bahan-bahan diatas.

sumber: wikihow

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel