≡ Menu

Pahit-Pahit, Tapi Itulah Ubat! Ketahui Manfaat Peria Katak!


Mungkin ramai yang tahu, baru ini keluar suatu berita bahawa ramai orang Malaysia yang obesiti. Adakah gaya pemakanan kita hari ini atau kurangnya aktiviti senaman yang menyumbang kepada penyakit obesiti. Kalau anda boleh lihat, mak atau nenek kita mereka masih sihat dan boleh melakukan pelbagai aktiviti sedangkan kita yang muda dah mula dihingapi pelbagai penyakit contohnya darah tinggi dan kencing manis.

Semasa kita kecil dahulu, pasti ada yang masih ingat ulam-ulaman telah menjadi menu utama sewaktu makan. Tetapi sebahagian daripada kita hari ini akan mengelak daripada makan sayur-sayuran kerana menggangap ia tidak sedap. Siapa tidak kenal dengan “peria katak” ia adalah sayur yang sinonim dengan rasanya yang pahit, dan dalam masa yang sama kaya dengan pelbagai khasiat.

BACA:  Hukum Memenuhi Undangan Majlis Orang Bukan Islam. Ini Jawapan Dari Sudut Syarak

Lebih daripada 100 kajian telah dilakukan dan hasilnya menunjukkan “hypoglycemic” mampu bertindak sebagai insulin yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Selain makan secara mentah anda boleh membuat jus peria untuk mengurangkan rasa pahitnya.

Namun begitu, ibu mengandung tidak digalakkan untuk makan peria kerana ia boleh mengecutkan uterus dan menyebabkan kelahiran bayi pra-matang manakala mereka yang sedang berpantang pula disyorkan untuk makan peria kerana dapat mengembalikan tenaga selepas melahirkan anak dan membanyakkan susu.

Selain itu, peria dapat mengekalkan kesihatan kulit anda, melambatkan penuaan serta mehalang jerawat daripada tumbuh. Ekstrak yang berfungsi sebagai anti-virus dan anti radang ini juga dapat melindungi tubuh anda daripada jangkitan virus yang berbahaya seperti HIV dan mempercepatkan proses penyembuhan luka.

Kanser adalah penyakit berbahaya dan paling ditakuti, berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Jabatan Biofizik menunjukkan keberkasanan serat peria ini mampu mengecah kanser seperti limfoma, payudara, tumor kulit, serviks dan prostat. Perkara yang mengejutkan, ialah khasiatnya yang dapat membantu golongan yang mengalami penyakit asma dengan mengamalkan minum jus peria secara berterusan dan campurkannya dengan madu.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Pemakanan ulam-ulaman seperti peria dan tomato semasa proses diet dapat mempercepatkan proses menurunkan berat badan dalam masa yang sama melindungi anda daripada risiko penyakit berbahaya seperti jantung. Walaupun ada yang merasakan tidak makan sayur itu adalah perkara biasa, sebenarnya salah kerana khasiat yang terdapat dalam sayur dapat mengekalkan kesihatan.

BACA:  Fadhilat Air Yasin, Sebagai Penyelamat Rumah Tangga Yang Goyah
Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel