≡ Menu

OIC isytihar Baitulmaqdis sebagai ibu kota Palestin


OIC telah mengisytiharkan Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Palestin, menolak pendirian AS sebagai “berbahaya”, dan menyeru masyarakat antarabangsa untuk mengikuti jejaknya.

Kumpulan pemimpin Islam pada hari Rabu menyeru semua negara untuk “mengenali Negara Palestina dan Baitulmuqaddis sebagai modal yang diduduki”.

Dalam satu kenyataan, OIC menambah bahawa kumpulan 57 anggota tetap komited kepada “perdamaian yang adil dan komprehensif berdasarkan penyelesaian dua negara”.

Ia juga menggesa PBB untuk “mengakhiri pendudukan Israel” Palestin dan mengisytiharkan pentadbiran Presiden AS Donald Trump bertanggungjawab atas “semua akibat tidak menarik balik daripada keputusan haram ini”.

“[Kami] menganggap bahawa perisytiharan berbahaya ini, yang bertujuan mengubah status undang-undang [kota], adalah batal dan tidak sah dan tidak mempunyai legitimasi,” kata kumpulan itu.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Marwan Bishara, penganalisis politik kanan Al Jazeera, berkata sidang kemuncak ini menekankan bahawa rakyat Palestin, Arab dan Muslim terus komited untuk berdaya saing .

“Sekarang, negara-negara Islam selain banyak orang lain yang bersekutu dengan sebab Palestin akan mengakui Yerusalem sebagai ibukota Palestin,” katanya.

“Dan negara-negara Islam bersedia untuk memutuskan hubungan untuk menghukum mana-mana negara yang mengikuti langkah-langkah Amerika Syarikat dalam mengenali Yerusalem sebagai ibukota Israel.”

BACA:  Hati-Hati Beri Ubat Demam Pada Anak, Jika Tersilap Boleh Maut!

Situasi ketidakstabilan

Bercakap sebelum ini pada hari Rabu, setiausaha agung OIC Yousef al-Othaimeen menolak keputusan Amerika Syarikat untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel.

Al-Othaimeen mendesak para pemimpin Islam untuk bekerjasama untuk menyampaikan tindak balas bersatu padu.

“OIC menolak dan mengutuk keputusan Amerika,” katanya. “Ini adalah pelanggaran undang-undang antarabangsa … dan ini adalah provokasi perasaan orang Islam di dunia.

“Ia akan mewujudkan keadaan ketidakstabilan di rantau ini dan di dunia.”

Bercakap di hadapan al-Othaimeen, Presiden Palestin Mahmoud Abbas berkata AS telah “dibatalkan” dari rundingan damai Israel-Palestin yang akan datang selepas membuktikan “bias yang memihak kepada Israel”.

Ditubuhkan pada tahun 1969, OIC mengisytiharkan dirinya sebagai “suara kolektif dunia Islam”.

Presiden Trump mengumumkan pada 6 Disember bahawa AS secara rasmi mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel dan akan memulakan proses memindahkan kedutaannya ke bandar raya itu.

Keputusan itu melanggar undang-undang antarabangsa, menurut Abbas.

“Kami tidak akan menerima apa-apa peranan untuk Amerika Syarikat dalam proses perdamaian, mereka telah membuktikan berat sebelah penuh mereka memihak kepada Israel,” katanya.

“Baitulmaqdis akan menjadi ibu kota Palestin.”

Palestin membayangkan Baitulmuqadis sebagai ibu kota negara yang akan datang, sementara Israel mengatakan Baitulmuqadis, yang berada di bawah pendudukan Israel, tidak boleh dibahagikan.

Komen Abbas dilihat sebagai yang terkuat namun isu itu.

Sidang Kemuncak OIC yang luar biasa dipanggil oleh Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berikutan pengumuman Trump.

BACA:  "Bala sungguh! Aku Baru Je Jemur Kain Dah Hujan". Perbuatan Mencela Hujan. Apa Pandangan Islam?

“Ia adalah batal dan tidak sah … kecuali Israel, tidak ada negara di dunia yang menyokong [keputusan ini],” katanya.

“Sesiapa sahaja yang berjalan beberapa minit di jalan-jalan di Baitulmuqadis akan menyedari kota ini sedang diduduki.”

Al Jazeera Mohammed Adow, yang melaporkan dari Istanbul, berkata Erdogan berusaha untuk “menyatukan dunia Islam” dan “tampil dengan tindak balas bersama” kepada langkah AS.

“Dia menghadapi tugas yang menakutkan,” kata wartawan kami. “Di dalam dewan yang ditanganinya, ada negara yang tidak sanggup melampaui pembangkang retorik dengan mengorbankan hubungan mereka dengan Amerika Syarikat,” katanya.

Langkah Trump telah menimbulkan gelombang protes dari Asia, melalui Timur Tengah, ke Afrika Utara, dengan puluhan ribu orang yang mengambil jalan-jalan pada hari-hari kebelakangan ini untuk mengecam keputusannya.

SUMBER: AL JAZEERA NEWS

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel