≡ Menu

Ngeri. Foto Bagaimana Keadaan Covid-19 Di New York.


Seorang jururawat berusia 38 tahun di sebuah hospital di Manhattan menanti minit akhir shift pagi Ahad ketika dia melangkah ke arah ambulans bangunan bangunan itu.

Di sana, terdapat sebuah trak yang besar, siap untuk mengangkut mereka yang telah meninggal akibat komplikasi COVID-19. Dia berjalan ke trak, membuka pintu, dan merakamkan gambar.

“Saya membawanya untuk menunjukkan kepada orang ramai,” kata jururawat bilik kecemasan. “Ia adalah realiti yang mengejutkan tentang apa yang kita hadapi dan di mana sebahagian daripada kita sudah berakhir.” Dia meminta agar dia dan keluarganya tidak dikenal kerana takut akan kesannya. Sumber artikel ini telah mengubah imej untuk mengaburkan nama-nama si mati.

BACA:  Hanya Dibenarkan Bergerak Dalam Lingkungan 10 km Sahaja

Pada malam Sabtu sebelumnya, dia duduk dengan seorang pesakit dan memegang tangannya ketika dia menarik nafas terakhirnya. Sekarang, tubuhnya terletak di dalam trak.

Salah satu daripada banyak kengerian unik coronavirus adalah bahawa mangsa terpaksa mati seorang diri , terpencil dari saudara-mara dan rakan-rakan, kerana risiko kadar jangkitan yang tinggi.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Jururawat itu menggambarkan bagaimana seorang wanita berusia 71 tahun yang tiada masalah kesihatan, tercungap-cungap untuk bernafas ketika dia meninggal dunia. Dia berkata wanita tersebut telah disahkan positif sekitar seminggu lalu dan dihantar pulang, tetapi kembali pada hari Sabtu dengan sesak nafas. Dia meminta agar tidak diberi bantuan intubasi, dan meninggal keesokan harinya

Sehingga Sabtu malam, di New York City sahaja, 672 orang diketahui telah meninggal dunia akibat COVID-19 sejak wabak koronavirus bermula, dengan lebih dari 30,000 diketahui dijangkiti. Hospital-hospital di sekitar bandar raya ini telah mencapai kapasiti maksima, mengendalikan kemasukan pesakit yang berterusan semasa menjalankan bahaya rendah pada peralatan perlindungan peribadi seperti topeng dan gaun untuk doktor dan jururawat.

Jururawat itu menyifatkan keadaan itu satu dilemma yang mengerikan. “Sekiranya kita positif, kita dianggap sihat sekiranya kita tidak mempunyai simptom. Namun, Ujian pengesanan hanya dijalankan sekiranya kita mempunyai simptom-simptom jangkitan coronavirus,” katanya.

“Kami menerima peralatan perlindungan seperti topeng dan gaun yang tidak,” kata jururawat itu. Beliau berkata mereka diberi “satu topeng pakai buang dan satu gaun pakai buang yang dijangka digunakan selama jam 12 jam untuk 5 kali shift sebelum ianya diganti.”

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel