≡ Menu

Nak Tahu Kenapa Mak Ayah Kita Selalu Marah Kalau Kita Gosok Mata? Ini 3 Sebab Utama


Tabiat seperti menggosok-gosok mata seakan sudah menjadi kebiasaan ramai. Bukan sahaja ketika mengantuk, tetapi bila mata yang gatal dapat digosok dengan puas, rasanya seakan lega sekali. Nampak seperti tiada apa-apa yang berlaku, tetapi tahukah anda sebenarnya terdapat bahaya yang menanti.

Tindakan ini secara faktanya adalah tabiat buruk yang boleh membawa kepada pelbagai komplikasi risiko kesihatan terhadap mata anda. Jangan ambil mudah, ikuti perkongsian oleh seperti di bawah.

Apakah akibat menggosok mata?
Menjejaskan penglihatan
Pertama sekali, menggosok mata boleh merosakkan penglihatan yang baik. Ini kerana menggosok memecahkan saluran darah di mata, menyebabkan percikan darah. Di samping itu, menggosok menyebabkan bulatan gelap yang baruk, yang anda sentiasa mahu menyingkirkan.

Konjungtivitis
Kesan konjungtivitis akibat daripada menggosok mata. Semua orang tahu bahawa tangan adalah tempat yang mengandungi banyak kuman. Oleh itu, apabila seseorang menggosok mata dengan tangan, kuman akan segera dipindahkan ke mata yang menyebabkan jangkitan.

BACA:  Arasy Bergegar Ketika Kematian Sahabat Nabi Ini. Ketahui Siapa Sa'ad Bin Muaz

Kerosakan kornea
Pada masa tertentu terdapat objek asing yang terpeangkap di dalam mata seseorang. Ketika itu, mereka dengan sengaja menggosok mata untuk mebuang objek berkenaan tanpa mengetahu bahawa tindakan itu sebenarnya boleh merosakkan kornea dengan menggarunya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Begitu juga, menggosok mata terlalu kerap boleh menyebakan kornea menjadi semakin nipis. Keadaan ini dipanggil keratoconus yang menyebabkan penglihatan terganggu.

Keparahan masalah mata yang sedia ada
Bagi mereka yang menderita miopia atau glaukoma, menggosok mata akan memburukkan lagi penglihatan. Lebih serius, dengan meletakkan tekanan tambahan pada mata, ia boleh menjejaskan aliran darah ke mata, yang membawa kepada kerosakan saraf atau lebih teruk, kehilangan penglihatan yang kekal.

Bagaimana menghentikan tabiat menggosok mata?
Tabiat ini tidak sukar untuk ditinggalkan. Berikut tip untuk memastikan mata anda selamat dan sihat :

1. Sekiranya terdapat objek asing yang terperangkat pada mata anda, keluarkannya dengan mencuci mata seperti sterile saline atau pelincir atau air mata palsu. Jika kaedah ini gagal, berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan. Cuba untuk tidak menggosok mata kerana anda sudah tahu komplikasinya.

BACA:  Ini Cara Cuci Kemaluan yang Betul Kalau Tak Mahu Diseksa Malaikat Di Dalam Kubur Nanti

2. Terdapat banyak titisan mata yang memberi manfaat kepada mata anda seperti air mata tiruan atau antihistamin. Bagi penghidap alahan, doktor mungkin mencadangkan titisan mata steriod.

3. Gunakan titisan mata dengan kerap untuk menjaga mata daripada terhidrasi sambil mengelakkan kekeringan, kegatalan atau kerengsaan.

4. Jika anda berdepan dengan mata kering, dapatkan bantuan perubatan daripada doktor untuk ubat-ubatan.

5. Selain itu, anda boleh diet untuk meningkatkan keadaan mata anda yang sihat. Anda boleh menggunakan lobak merah, ikan berlemak atau sayuran berdaun gelap, lada benggala oren. Selain itu,anda juga boleh mengambil makanan tambahan seperti Vitamin A, vitamin E, zink, kalsium atau minyak ikan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel