≡ Menu

Nabi Dah Ajar, Asingkan Tempat Tidur Anak-Anak Seawal 4 Tahun


Selain mengajak anak makan, salah satu perkara yang bukan mudah untuk dilakukan oleh mak ayah adalah mengasingkan tempat tidur anak. Maklumlah apabila sudah mencapai umur 4 tahun ke atas baru nak asingkan tempat tidur, agak ‘liat’ sedikit perlakuan anak untuk menuruti arahan kita. Penting untuk ibu bapa tahu bahawa pengasingan tempat tidur anak perlu diberi perhatian sejak mereka berusia bawah 3 tahun lagi kerana proses ‘terbiasa’ akan mengambil masa.

Seperti apa yang dikongsikan ini, si suami berkongsikan kisah isterinya yang berhadapan dengan pesakit yang mengalami ketagihan seks yang melampau walaupun baru berumur 21 tahun. Rupa-rupanya angkara tidak mengasingkan tempat tidur sejak dari kecil!

PESAKIT ALAMI HYPERSEXUAL DISORDER

Hari tu isteri balik daripada tempat kerja dengan muka muram. Saya tahu dah kalau macam ni, antara dua sahaja punca dia. Pertama dia penat sangat sebab banyak kerja di pejabat. Kedua tadi dia jumpa pesakit yang ada masalah sampai mengganggu emosi isteri saya.

“Banyak kerja ke tadi?” Saya tanya nak mula bicara.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

“Tak lah,” isteri balas pendek.

“Ada klien pelik lagi ke hari ni?” Saja saya nak tahu.

“Haa itulah. Kesian sangat dekat dia,” isteri mula bercerita.

Rupanya isteri dapat pesakit perempuan umur 21 tahun. Datang dengan laporan hypersexual disorder. Maksudnya dia ada keinginan seks yang melampau. Yang buatkan dia mengalami tekanan dalam diri sendiri. “Dia mula buat hubungan seks sejak umur 16 tahun. Dengan orang luar yang dia tak kenal. Berterusan sampai dia habis sekolah dan masuk kolej,” kata isteri. Dahi isteri mula berkerut. Perlahan dia aturkan suara.

BACA:  Nama Nama Syurga Yang Diceritakan Di Dalam Al-Quran

Isteri sambung lagi, “Keinginan dia nak melakukan seks hampir hari-hari. Dan sekali buat, dia mampu bertahan selama 8 jam. Kalau 6 jam tu kira minimum. Jadi dia perlu cari ramai lelaki. Hari ini orang lain, esok orang lain.” Terkejut betul saya. “Jadi apa yang membawa dia ke hospital?” Saya tanya lagi.

“Oh dia jadi kemurungan. Kadang-kadang dia terfikir juga macam mana kalau dia berterusan macam tu. Dia tahu salah tapi dia tak dapat nak kawal kehendak dia sendiri. Bila jadi kemurungan sangat, dia akan kunci diri dalam bilik 2,3 hari. Waktu tu sahaja dia tak cari lelaki untuk lakukan hubungan,” jelas isteri.

BERSAMA ADIK-ADIK TIDUR BERSAMA MAK AYAH SAMPAI UMUR 12 TAHUN

Jadi sebab itu dia ke hospital. Mencari jalan keluar kepada tekanan dalam diri dia. Dalam sesi itu isteri cuba untuk selidik apa yang berlaku sampai dia ada hypersexual disorder tu. Akhirnya pesakit tadi ini cerita, dia ada ramai adik beradik. 7 orang semuanya. Dia anak nombor 5. Tinggal di rumah yang ada 3 bilik. Kakak dengan abang dah ambil bilik seorang satu. Jadi adik-adik yang lain ni kena tidur satu bilik dengan mak ayah. Dia dengan adik-adik tidur satu bilik dengan mak ayah sampai umur 12 tahun lebih.

Iya kawan-kawan, rupanya inilah punca. Dia kata selama dia tidur sekali satu bilik dengan mak ayah, banyak kali dia akan sedar waktu mak ayah dia sedang melakukan hubungan suami isteri. Termasuk ketika dia dah berumur lebih 10 tahun. Jadi selama lebih 2 tahun dia menahan keinginan nak tahu dan nak cuba buat apa yang dia biasa dengar dan curi curi tengok waktu malam di bilik mak ayah dia.

CUBA-CUBA LAKUKAN SEKS PADA USIA 16 TAHUN

Allahu akbar. Akibatnya dia mula cuba-cuba dan hubungan seks pertama dia lakukan pada usia 16 tahun. Gila! Dan sejak kali pertama itu dia lakukan kerap sampailah sekarang. Kawan-kawan yang baik, Perasan tak Nabi kita ada sebut anak-anak ini perlu diasingkan tempat tidur ketika mereka berusia 10 tahun? Inilah salah satu sebab utamanya.

Ada setengah ulama berkata sebaiknya asingkan tempat tidur anak lebih awal sekitar umur 5-6 tahun. Itu adalah lebih baik jika mereka adalah anak berlainan jantina. Kerana ketika umur 10 tahun, anak-anak dah mula boleh berfikir sendiri dan ada emosi sendiri. Pembentukan naluri dan perasaan ingin tahu itu sangat tinggi ketika anak sudah berusia 10 tahun. Mereka sangat ingin mencuba apa sahaja yang mereka lihat.

Kadang kita rasa macam alahhh anak tu kecil lagi. Macam budak-budak lagi perangai dia. Tak matang kita rasa. Jangan berdalih dengan apa saranan Nabi kita ya. Setiap satunya ada hikmah dan kepentingan yang kalau pun tak tahu pasti ada keberkatan. Kan? Untuk kes pesakit tadi, dia masih ada follow up dengan pihak hospital. Dan kita doakan sama-sama moga dia sembuh dan mendapat kekuatan untuk menjadi yang lebih baik akan datang. Amin.

Ya Tuhan, peliharalah kehidupan kami.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel