≡ Menu

Mulut Berbau, Awas, Risiko Untuk Anda Terkena Serangan Jantung Amat Tinggi!


Serangan jantung, sebelum ia menyerang, pelbagai simptom sudah ditunjukkan oleh badan anda sebelum ia berlaku. Serangan jantung berlaku apabila terdapat penyumbatan pada arteri koronari menyebabkan darah berhenti mengalir ke otot jantung. Ia adalah antara pembunuh semula jadi di dunia hari ini.

Menurut Yayasan Jantung Inggeris, keadaan perubatan ini menyebabkan sekitar 170,000 kematian di United Kingdom setiap tahun. Ini bermakna kira-kira 460 orang mati setiap hari di UK kerana serangan jantung. Oleh itu, penting untuk mengetahui lebih awal tentang gejala dan tanda yang boleh membawa kepada keadaan ini.

Penyakit gusi

Terdapat banyak gejala penyakit jantung yang boleh mengakibatkan serangan jantung. Baru-baru ini, penyelidik perubatan dan pergigian telah melihat hubungan antara isu kesihatan lisan dan keseluruhan. Salah satu bidang yang menjadi perhatian adalah hubungan antara penyakit jantung dan gusi.

BACA:  6 Sebab Kenapa Perempuan Perlu Minum Air Halba. Lebih-lebih lagi Wanita Mengandung

Dirujuk sebagai penyakit periodontal, penyakit gusi hanya keradangan gusi. Keadaan seperti itu boleh menyebabkan pecahan tidak hanya gusi tetapi juga gigi dan tisu tulang.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Dalam kes penyakit jantung, jangkitan bakteria atau virus boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai perikarditis. Ia adalah keradangan pericardium, yang merupakan kantung berserabut yang mengelilingi jantung.

Walaupun punca perikarditis tidak diketahui, penyelidik perubatan mula meneroka kemungkinan bahawa bakteria yang disebabkan oleh penyakit gusi mungkin memainkan peranan besar dalam perkembangannya. Para saintis juga menerokai teori bahawa bakteria penyakit gusi juga memainkan peranan, bukan hanya dalam penyakit jantung tetapi juga dalam pelbagai isu kesihatan lain seperti Alzheimer.

Kesimpulan teori ini dicapai setelah menemukan bakteria penyakit gusi telah ditemukan dalam contoh-contoh hati dan tisu otak orang yang meninggal akibat penyakit ini. Para saintis tidak sepenuhnya pasti, walaupun jika bakteria penyakit gusi menyebabkan penyakit sedemikian berkembang dalam pesakit yang mati ini. Walau bagaimanapun, mereka berpendapat bahawa kerana bakteria tersebut menyebabkan keradangan, ia mungkin mempunyai fungsi-fungsi organ-organ penting yang berkompromi.

BACA:  Kesan Pornografi Kepada Otak Dan Psikologi! Nauzubillah

Penjagaan Gigi

Dalam kajian baru-baru ini, hubungan antara penyakit jantung dan penyakit gusi dianalisis lagi. Hasilnya diterbitkan dalam American Journal of Medicine Preventative. Kajian itu mendedahkan bahawa orang yang mempunyai rawatan pergigian yang teratur mempunyai risiko lebih rendah untuk mengalami penyakit jantung yang boleh menyebabkan serangan jantung yang membawa maut. Keputusan sedemikian terus menguatkan idea bahawa kesihatan mulut memberi kesan kepada kesihatan hati.

Oleh kerana bukti yang jelas ini, kedua-dua Persatuan Jantung Amerika dan Persatuan Pergigian Amerika mengakui bahawa terdapat hubungan antara penyakit jantung dan penyakit gusi.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel