≡ Menu

Mitos Makanan Yang Digalakkan Dan Dilarang Ketika Hamil! Baca Betul -Betul


Healthy pregnancy. Pregnant woman eating different seeds; Shutterstock ID 76726015; PO: Today Media

Bila disahkan hamil anak sulung, orang-orang di sekelilingnya mula menyampaikan maklumat tentang makanan yang patut dielakkan semasa awal usia kandungan. Dikatakan ia perlu dilakukan bagi mengelakkan masalah terhadap kandungannya kelak.

Situasi yang dialami adalah sesuatu yang biasa dan kerap kali berlaku kepada semua ibu-ibu hamil. Untuk memahami dengan lebih lanjut tentang makanan yang sering dikatakan panas, sejuk dan tajam ini, Dr Fadzilah Abdul Jalil, doktor di Klinik O&G, Hospital Pakar An-Nur, Bandar Baru Bangi untuk memberikan penerangan lanjut.

Sememangnya, Ada Sesetengah Jenis Makanan Yang Diambil Sewaktu Hamil Berkemungkinan Boleh Menjejaskan Kandungan Dan Diri Ibu Itu Sendiri. Namun, Perlu Diingatkan Tidak Semua Makanan Menyebabkan Hal Sedemikian.

Seperti yang kita semua sedia maklum, makanan-makanan yang dikatakan panas, sejuk atau tajam sehingga boleh menjejaskan kandungan dan kehamilan itu adalah berdasarkan pandangan dan maklumat yang disampaikan oleh orang tua-tua terdahulu. Kebanyakannya tidak pernah menjalani kajian saintifik. Maka, tiada satu pun yang dibuktikan benar melalui hasil kajian saintifik.

Perlu diketahui bahawa terdapat sesetengah jenis makanan tidak boleh diambil semasa hamil terutamanya di awal usia kandungan disebabkan faktor-faktor tertentu.

Contohnya makanan berasid. Ia boleh menyebabkan gastrik. Jika ibu hamil sememangnya mempunyai masalah alahan pada awal kandungan seperti loya, mual, muntah dan sebagainya, maka makanan yang mempunyai kandungan asid yang tinggi akan menyebabkan alahan lebih teruk. Dalam keadaan tertentu, boleh menyebabkan alahan lebih parah dan anda dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Makanan bersifat panas atau sejuk mahupun tajam merupakan persepsi masyarakat sahaja. Memang ada makanan yang boleh beri kesan sampingan kepada kandungan dan anda sendiri, tetapi secara saintifiknya, tidak ada kategori bagi setiap makanan itu. Ia lebih kepada respons dan tindak balas seseorang ibu hamil terhadap makanan yang diambil. Perlu diingatkan juga, bahawa setiap orang berbeza dan tidak mengalami respons yang sama antara satu sama lain. Malah, ada ketikanya, ia tiada kaitan pun dengan makanan-makanan tersebut.

Faktor alahan terhadap makanan berkenaan juga mungkin menyumbang kepada masalah yang mungkin dialami. Apa-apa pun, ia bergantung kepada individu itu sendiri. Makanan yang diambil akan beri kesan berbeza kepada seorang individu kepada individu yang lain. Sama ada makanan itu panas, sejuk atau tajam, ia bersifat subjektif.

Makan perlu dielakkan

Daripada segi perubatan tiada kategori untuk setiap makanan. Apa yang anda perlu tahu hanyalah jenis makanan yang patut dielakkan pada awal, pertengahan dan akhir kehamilan.

Paling utama, anda perlu elakkan makanan mentah atau tidak dimasak dengan sempurna seperti daging dan telur. Ini berikutan kebimbangan risiko jangkitan kuman seperti salmonela. Demikian juga halnya dengan makanan laut mentah. Anda tidak digalakkan mengambilnya atas faktor risiko jangkitan.

Makanan yang mengandungi ikan bermerkuri tinggi pun perlu dielakkan. Ini biasanya melibatkan ikan-ikan yang bersaiz besar. Memandangkan ia hidup lama, maka kandungan toksin di dalamnya berkemungkinan banyak dan tinggi.

Susu yang tidak dipasteur di mana ia tidak diproses menggunakan suhu yang tinggi untuk mematikan bakteria pun perlu dihindari. Sama halnya dengan sesetengah jenis keju lembut yang tidak diproses dengan baik. Ia tidak baik untuk ibu hamil memakannya. Selain daripada itu, kafein. Bukan tidak boleh diambil langsung. Cuma ambil sedikit. Satu cawan sehari tetapi tidak pekat. Secara amnya, kurang 200mg sehari.

Sayur-Sayuran Mentah Boleh Diambil Tetapi Hendaklah Dibersihkan Dengan Baik. Sayur Organik Adalah Lebih Baik Daripada Sayur Yang Disemburi Dengan Racun Perosak Serangga.

Makanan dan mitos

Durian
Fakta sains menjelaskan bahawa durian sangat kaya dengan potassium, zat besi, serat dan vitamin. Pada masa yang sama, kandungan gulanya juga yang amat tinggi. Jika diambil sewaktu hamil, kecenderungan paras gula meningkat adalah sangat tinggi dan ia amat tidak baik untuk wanita yang bersaiz besar dan penghidap diabetes.

Sebab itulah, anda tidak digalakkan makan terlalu banyak durian. Bukan kerana ia panas tetapi berpunca daripada kandungan gula yang tinggi. Seulas durian mempunyai 54 kalori. Jika teringin, cukuplah sekadar satu atau dua ulas.

Dalam banyak keadaan, potensi anda untuk mengambil lebih daripada dua ulas durian adalah sangat besar. Sebab itulah ia boleh mendatangkan mudarat dan meninggalkan kesan sampingan.

Air tebu
Dalam cuaca yang panas, air tebu sangat bagus diminum. Ia merupakan pelepas dahaga yang baik. Ada mitos menyatakan ia boleh menjadi punca pendarahan dan menyebabkan keguguran. Mungkin orang tua-tua kata ia tajam tetapi sebenarnya ia bersifat sejuk untuk ibu mengandung. Ia mengandungi gula yang tidak sebanyak durian, tinggi serat, zat besi, vitamin B kompleks dan vitamin C.

BACA:  9 Golongan Yang Tidak Akan Ditegur Allah Pada Hari Akhirat Kelak

Nanas
Buah ini kaya dengan vitamin C, tinggi potassium, beta karotena dan serat. Ia bagus, cuma anda tidak boleh mengambil nanas muda sebagai santapan disebabkan banyak kandungan asid hingga boleh mengganggu sistem penghadaman. Kesannya, anda boleh mengalami cirit-birit dan sakit perut.

Di dalam nanas terdapat kandungan bromelain yang berperanan mencerna protein. Ia sering digunakan untuk menjadi pelembut daging. Berkemungkinan bahan ini dipercayai menyebabkan masalah pendarahan dan keguguran. Namun ia tidak benar. Untuk mencetuskan masalah sebegini, anda perlu makan dua biji nenas. Apa-apa pun, anda dinasihatkan untuk mengambil nanas masak dan bukannya mentah.

Tumbuhan menjalar

Sayur-sayuran sebegini sering dikatakan sebagai sejuk. Contohnya, kacang dan timun. sebenarnya tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan, sayur-sayuran menjalar boleh menjadi penyebab kembung perut, sakit sendi, otot atau urat dan sebagainya. Ia sama seperti sayur-sayur yang lainnya yang mempunyai tinggi vitamin.

Pesan Dr Fadzilah, apa-apa sahaja jenis makanan boleh diambil oleh wanita hamil. Namun, pastikan ia tidak diambil dalam jumlah yang banyak. Sama juga halnya dengan makanan yang dikatakan baik untuk kandungan dan kehamilan. Jika diambil berlebihan akan menimbulkan kesan sampingan itu bersederhana dan makan ala kadar.

Jeruk

Terdapat banyak asid dan bahan kimia di dalam jeruk. Malah, tahap kebersihan pembuatan jeruk juga diragui. Bagi mengatasi alahan kehamilan, hanya ambil sedikit jeruk sekadar pelepas loya. Ada baiknya, anda buat jeruk sendiri. Ia lebih bersih. Namun, elakkan penggunaan buah-buahan yang masam.

Kerang

Kerang sering dikatakan dapat membantu anda menambah darah. Namun, hal ini tidak disetujui kerana ia mengandungi banyak bahan tercemar. Secara biologi, kerang di dalam laut menyedut masuk dan menapis keluar air laut yang ada ketikanya tercemar.

Biar pun begitu, anda boleh mengambil kerang untuk tujuan menambah darah tetapi hanya sedikit. Ada sumber zat besi lain yang lebih selamat seperti ikan bilis, daging, ikan, sayur-sayuran hijau, tauhu, dan susu tepung atau roti. Selain itu, suplemen untuk mengatasi anemia bagi menambah hemoglobin darah perlu diambil secara teratur.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel