≡ Menu

Minyak Kelapa untuk Kuruskan Berat Badan? Biar Betul?


Santan dari buah kelapa mempunyai reputasi yang memang buruk di Malaysia. Berikut adalah fakta menarik buah kepala dalam pengurusan kesihatan dan berat badan diri. Memang tidak boleh dinafikan bahawa santan daripada buah kelapa mempunyai reputasi yang memang buruk dalam soal penjagaan kesihatan dan kawalan berat badan di Malaysia. Kenapa? Kerana ia tinggi dengan lemak tepu dan lauk-lauk seperi nasi lemak memang tinggi kalori. Tapi tidak semuanya negatif.  Jom kita lihat fakta menarik buah kelapa dalam pengurusan kesihatan diri.
Tidak berkolesterol: Ramai yang sering mengatakan bahawa santan mengandungi kolesterol. Sebenarnya tidak. Kolesterol hanya boleh diperolehi dari sumber haiwan. Minyak Kelapa Juga Kaya dengan antioksida: Minyak kelapa muda atau extra virgin oil sering digunakan sebagai sebagai agen anti-penuaan dalam suplemen dan losyen.

BACA:  Lima Khasiat Mandian Air Panas! Orang Jepun Dah Lama Tahu Hal Ini

Lemak tepu yang sihat? Sememangnya minyak kelapa mempunyai peraturan lemak tepu atau saturated fat tinggi yang boleh mengakibatkan penyakit-penyakit kardiovaskular. Sekarang di sini bukan soal ia sihat tetapi lemak tepu kelapa lebih baik daripada lemak tepu haiwan yang berkolesterol. Laurik Asid. Santan mengandungi fatty asid bernama lauric acid dalam kandungan yang agak tinggi. Laurik asid bantu meningkatkan kolesterol yang bagus iaitu HDL – high density lipoprotein.

Tinggi Potassium: Mineral ini penting dalam mengkawal bendalir badan dan pada masa yang sama mengurangkan impak garam. Lebih 1000kcal: Kalau anda makan isi sebiji kelapa saiz sederhana, jumlah kalori lebih kurang 1400kcal. Banyak tu!

Bantu kurangkan berat badan? Minyak kelapa merupakan pilihan minyak masakan bagi mereka yang ingin kurang dan kawal berat badan kerana ia mempunyai Medium Chain Fatty Acids (MCFA) vs Ledium Chain Fatty Acids (LCFA). Kebanyakkan minyak sayuran mengandungi LCFA yang lebih panjang dan tidak boleh digunakan untuk tenaga serta-merta. MCFA lebih pendek, mudah dihadam dan tidak perlu disimpan sebagai tisu lemak. Organ hati badan boleh guna MCFA terus sebagai sumber tenaga tanpa perlu menyimpannya sebagai lemak badan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Tapi ingat: Setiap minyak ada kelebihan yang tersendiri. Pandai lah dalam memilih minyak yang sesuai dengan masakan, citarasa, bajet dan objektif anda. Also jangan lupa amalkan kesederhaaan dalam menggunakan apa minyak sekalipun – 1g tetap 9 kalori.

BACA:  Banyak Jugak Manfaat Daun Kari! Penyakit Kronik Pun Boleh Dirawat

sumber: kevinzahari

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel