≡ Menu

Minum Soya, Bayi Mudah Terkena Eczema? Ini Penjelasan Doktor


Pelbagai zat nutrient diperlukan ketika ibu-ibu sedang mengandung untuk memastikan perkembangan bayi yang optimal. Pelbagai produk yang dijual dipasaran turut memberi saranan pengambilan produk yang berasaskan soya yang dikatakan turut menyebabkan masalah kulit(eczema/ekzema) pada bayi.

Antara sebab2 utama pengambilan produk2 berasaskan soya ini adalah kerana ianya diiklankan sebagai penyumbang tenaga sepanjang kandungan.

Banyak kajian telah dijalankan keatas pengambilan soya ketika mengandung kerana bahan yang digunakan turut mengandungi beberapa jenis kelas protein yang boleh menyebabkan masalah alahan(allergenic).

Perkara ini dinilai daripada:

1) sumber soya tersebut(GMO atau non-GMO)

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

2) berapa lama pengambilan(sepanjang kandungan atau jangkamasa tertentu)

3) jumlah yang diambil(per serving),

4) jenis soya tersebut(diproses atau tidak)

5) perbandingan dengan makanan pada masa yang sama(ikan, marjerin, yogurt, butter)

6) masalah penyakit atopy yang lain(asthma dan resdung/allergic rhinitis)

7) Pengambilan bahan berasaskan soya selepas bayi dilahirkan(susu formula, makanan tambahan selepas 6 bulan)

8) Status vaksin ibu dan anak(ATT ketika mengandung, vaksin berkala untuk bayi)

Antara perkara2 yang disebutkan, hanya kuantiti soya yang diambil ketika mengandung(per serving taken) dan berapa lama pengambilan(jangkamasa) yang menunjukkan causation dan relationship(penyebab dan berhubung kait) pengambilan soya dan masalah ekzema bayi.

Majoriti kajian mendapati pengambilan lebih daripada 30g seminggu(dalam apa2 bentuk) dan lebih lama pengambilan(4 minggu berbanding 9 bulan) berkait rapat dengan timbulnya masalah eczema pada bayi.

Etiologi

Masalah ini adalah disebabkan banyak pemerhatian dan laporan dimana ibu2 yang mengambil produk soya ketika mengandung menyatakan masalah bayi mereka mempunyai masalah kulit ekzema berbanding mereka yang TIDAK mengambil(consume) produk2 yang berasaskan soya ketika mengandung. Anak2 mereka juga turut dinilai pada umur 6 bulan dan 24 bulan.

Ianya bersangkut paut kerana nutrient daripada apa yang si ibu ambil turut mampu mempengaruhi bayi ketika kandungan(in utero). Perkara ini juga dapat dilihat dalam proses untuk antioxidants dan long chain polyunsaturated fatty acids yang turut mampu mempengaruhi perkembangan bayi.

Sebab itu juga pelbagai bahan yang diambil oleh si ibu mampu memberi kesan kepada bayi kerana ianya akan menyebabkan proses dimana bayi tersebut akan terdedah kepada allergen(yang mampu mengaktifkan reaksi imun badan dan menyebabkan ekzema) dan turut juga menyebabkan ‘induced allergen-specific tolarance’ menjadi lebih rendah kerana terdedah kepada bahan asing untuk MASA yang lama dan dalam KUANTITI yang berterusan.

BACA:  11 Kesilapan Yang Ramai Orang Buat Ketika Berwudhu. Awas, Solat Tidak Diterima

Ini juga turut berlaku kerana ianya adalah sejenis proinflammatory substance(menyebabkan keradangan) kerana sumber protein dalam produk2 tersebut adalah TIDAK SAMA dengan protein yang dikandungi dalam susu ibu.

Sebab yang sama jugalah kenapa susu ibu merupakan sumber diet yang terbaik. Pengambilan produk KETIKA menyusu juga turut menunjukkan masalah yang sama. Ini bermaksud proses yang berlaku ketika bayi masih dalam kandungan tetap berlaku ketika menyusu bayi. Sebab itulah perlu berpantang dengan baik dan tidak mengambil produk sebarangan ketika menyusu bayi anda.

Natto

Natto adalah sejenis makanan ruji orang Jepun berasaskan soya(fermented soybean). Kajian turut menunjukkan pengambilan melebihi 3 kali seminggu atau lebih drpd 90g fermented soybean ketika ibu mengandung turut menyebabkan masalah ekzema untuk anak mereka.

Saranan kami:

Pengambilan produk berdasarkan soya lebih daripada 30g seminggu mampu menyebabkan masalah kulit ekzema terhadap bayi sama ada pada umur 6 bulan atau 2 tahun. Ini disebabkan bayi terdedah kepada pelbagai allergen yang boleh bertindak balas dan menyebabkan sistem imun bayi jadi lebih reaktif terhadap persekitaran.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel