≡ Menu

Mesyuarat Tergempar OIC Esok; Hamas Berharap Pengiktirafan US-Israel Ditentang


Ketua Biro Politik Hamas, Ismail Haniyeh berkata, pergerakannya berharap Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) akan mengecam keputusan Presiden AS Donald Trump bahawa Baitulmaqdis adalah ibukota Israel.

“Kami sedang menunggu OIC mengambil keputusan yang bijak bagi meredakan kemarahan dunia,” kata Haniyeh, sambil menegaskan keputusan yang diharapkan adalah “menolak pengiktirafan AS”.

Kenyataan itu adalah semasa perbincangan dengan Presiden Iran, Hassan Rouhani mengenai keputusan AS mengenai Baitulmaqdis dan merancang untuk memindahkan kedutaan Amerika ke bandar suci. Haniyeh menekankan, semasa perbincangan itu, keputusan AS adalah “mendorong kepada kemarahan terhadap rakyat Palestin dan negara Islam”.

Dengan Keadaan Palestin, serta kedudukan Arab dan Islam di dunia akan menyokong usaha untuk menghadapi keputusan AS dan akan memberi sokongan kepada intifada Palestin.Rouhani memberitahu Haniyeh bahawa “Iran menolak keputusan ini,” menganggapnya sebagai “pencerobohan besar-besaran oleh kuasa besar dunia.”

BACA:  Kebaikan Ajar Anak Baca Buku Di Usia Muda! Ini Tips Berguna Untuk Ibu Bapa Muda

Dia mengulangi sokongan negaranya kepada rakyat Palestin sehingga mereka menubuhkan “Sebuah Negara dengan Baitulmaqdis sebagai ibu kota” mereka. Turki meminta mesyuarat OIC Tergempar di Istanbul untuk membincangkan keputusan AS mengenai Jerusalem. Ia akan diadakan esok.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Mesyuarat Tergempar PBB Juga akan berlangsung Esok

NEW YORK: Mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UN) akan diadakan esok bagi membincangkan keputusan dibuat Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Mesyuarat itu yang diminta diadakan oleh lapan negara anggota akan bermula pada jam 10 pagi waktu tempatan dan bakal membincangkan beberapa perkara lain. Presiden majlis berkenaan, Jepun berkata isu mengenai Baitulmaqdis dijangka mula dibincangkan lewat petang sebaik perbincangan beberapa isu lain selesai.

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres diminta membuka mesyuarat itu dengan memberikan sedikit ucapan pendahuluan, seperti yang diminta lapan negara terbabit terdiri daripada Bolivia, Mesir, Perancis, Britain, Itali, Senegal, Sweden dan Uruguay. Guterres selepas pengumuman dibuat Trump itu berkata, status sebenar Baitulmaqdis hanya boleh diselesaikan menerusi rundingan secara langsung antara Israel dan Palestin.

BACA:  9 Hadiah Buat Ibu Yang Lebih Mahal Daripada Segunung Emas! Bacalah jika sayangkan mereka!

“Tiada sebarang pilihan lain boleh dibuat untuk penyelesaian dua negara,” katanya.

Terdahulu, Duta Bolivia, Sacha Sergio Llorenty Soliz menyifatkan tindakan dibuat Trump itu sebagai satu kecuaian, berbahaya dan melanggar perundangan antarabangsa serta resolusi dibuat oleh majlis keselamatan UN

“Ia satu ancaman bukan saja pada proses damai tetapi kepada keamanan dan kestabilan antarabangsa,” katanya. – AFP

Sumber: Berita Harian

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel