≡ Menu

Menyusu Badan Adalah Hak Bayi! Ketahui Perkara Yang Bersabit Dengan Penyusuan Badan Dalam Islam


Di dalam Islam, kedua-dua orang tua dan kanak-kanak mempunyai hak dan tanggungjawab. Penyusuan ibu dari ibunya dianggap sebagai hak seorang kanak-kanak, dan sangat disarankan untuk berbuat demikian jika ibu mampu.

FIRMAN ALLAH TENTANG MENYUSU BADAN
Penyusuan susu ibu sangat digalakkan di dalam Al-Qur’an:

“Ibu-ibu hendaklah menyusui anak-anak mereka selama dua tahun, untuk mereka yang ingin menyelesaikan penyusuan” (Surah Al-Baqarah: 233).

Juga, dalam mengingatkan orang ramai untuk berbuat baik terhadap ibu bapa, Al-Quran berkata: “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya)” (Surah Luqman :14). Dalam ayat yang sama, Allah berfirman: “dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun” (46:15).

Oleh itu, Islam sangat menganjurkan menyusu tetapi mengakui bahawa atas pelbagai sebab, ibu bapa mungkin tidak dapat atau tidak bersedia menyelesaikan dua tahun yang disyorkan. Keputusan mengenai penyusuan susu ibu dan masa penyusuan dijangka menjadi satu keputusan bersama oleh kedua ibu bapa, dengan mempertimbangkan apa yang terbaik untuk keluarga mereka. Pada ketika ini, Al-Quran berkata: “Jika mereka berdua (orang tua) memutuskan untuk menghentikannya, dengan persetujuan bersama, dan setelah berunding, tidak ada salahnya” (Surah Al-Baqarah: 233).

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Ayat yang sama berlanjutan: “Dan jika anda memutuskan seorang ibu angkat untuk anak anda, tidak ada kesalahan pada anda, dengan syarat anda membayar (ibu angkat) apa yang anda tawarkan, pada cara yang patut” (Al-Baqarah : 233).

BACA:  Kerap Gelisah, Walaupun Tak Ada Sebab. Anda Mungkin Overdose..

Menghentikan penyusuan
Menurut ayat-ayat Al Qur’an yang disebutkan di atas, ia dianggap hak kanak-kanak untuk disusui sehingga umur dua belas tahun. Ini adalah garis panduan am; seseorang boleh menghentikannya sebelum atau selepas itu dengan persetujuan bersama ibu bapa. Sekiranya perceraian sebelum penyusuan anak selesai, bapa diwajibkan membuat bayaran penyelenggaraan khas kepada bekas isterinya.


ADIK BERADIK SUSUAN DALAM ISLAM
Dalam sesetengah budaya dan tempoh masa, lazimnya bagi bayi untuk disusui oleh seorang ibu angkat (kadang-kadang dipanggil “ibu susu”). Di Arab kuno, adalah perkara biasa bagi keluarga bandar untuk menghantar bayi mereka ke ibu angkat di padang pasir, di mana ia dianggap sebagai persekitaran hidup yang sihat. Nabi Muhammad sendiri diasuh oleh ibu dan seorang ibu angkat yang bernama Halima.

Islam mengiktiraf betapa pentingnya menyusukan anak kepada pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, dan ikatan istimewa yang berkembang di antara seorang perempuan yang menyusu dan bayi. Seorang wanita yang mengasuh seorang kanak-kanak (lebih daripada lima kali sebelum berumur dua tahun) menjadi “ibu susu” kepada anaknya, yang merupakan hubungan dengan hak istimewa di bawah undang-undang Islam. Kanak-kanak yang disusu diakui sebagai adik beradik penuh kepada anak-anak yang lain, dan sebagai mahram kepada wanita.

BACA:  Kenapa Perempuan Sering Ditipu Lelaki Sebelum Berkahwin? Baca 3 Sebab Utama Ini

BERSEDERHANA DI DALAM MENYUSU
Perhatikan wanita Islam berpakaian sederhana di depan umum, dan ketika menyusui, mereka biasanya cuba mengekalkan kesopanan ini dengan pakaian, selimut atau selendang yang menutup dada.

Walau bagaimanapun, secara peribadi atau di kalangan wanita lain, mungkin kelihatan aneh kepada sesetengah orang bahawa wanita Islam umumnya menyusu bayi mereka secara terbuka. Walau bagaimanapun, kebajikan kanak-kanak dianggap sebagai sebahagian alami dari ibu dan tidak dilihat sebagai tidak wajar, lucah atau seksual.

Ringkasnya, penyusuan susu ibu banyak memberi manfaat kepada ibu dan anak. Islam menyokong pandangan saintifik bahawa susu ibu menawarkan pemakanan yang terbaik untuk bayi, dan ia mencadangkan agar penjagaan terus diteruskan pada hari ulang tahun kedua.

sumber: thought.co

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel