≡ Menu

Menteri Israel: Mayat Rakyat Palestin yang Dibunuh Tidak Akan Dikembalikan


Menteri Keadilan Israel, Ayelet Shaked mengumumkan pada hari Ahad bahawa mayat Palestin yang dibunuh oleh pasukan tentera Israel tidak akan dikembalikan kepada keluarga mereka untuk dikebumikan, demikian laporan Quds Press.

“Mayat pengganas tidak akan dikembalikan,” kata Shaked kepada wartawan semalam, merujuk kepada rakyat Palestin yang terbunuh di tangan tentera Israel.

BACA:  Israel TV: Arab Saudi, Mesir memberikan cahaya hijau Trump mengenai Baitulmuqaddis

“Terdapat dua langkah yang akan berlaku, seperti yang saya katakan, sama ada perbincangan lain, yang merupakan laluan pilihan atau undang-undang.”

Pada hari Khamis, Mahkamah Agung Israel memutuskan bahawa kerajaan tidak dibenarkan memegang mayat Palestin untuk digunakan sebagai “cip tawar-menawar”.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Berdasarkan keputusan itu, kerajaan Israel diberikan tempoh enam bulan untuk membuat rayuan sebelum ia mesti membebaskan mayat Palestin tanpa syarat.

Pasukan tentera Israel telah menahan mayat ratusan orang Palestin, termasuk sepuluh terbunuh semasa pemberontakan yang bermula pada bulan Oktober 2015. Dipercayai bahawa mereka akan digunakan dalam rundingan masa depan untuk pembebasan tentera Israel yang telah ditawan sebagai tahanan perang Gaza.

Mayat orang Palestin disimpan di beberapa makam yang merupakan kawasan ketenteraan tertutup yang orang awam dan NGO tidak dapat mengakses.

Sumber: www.vanguardngr.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel