≡ Menu

MCO Terkini: Anda Boleh Membeli Sayuran Daripada Cameron Highland Daripada App Lazada!


KUALA LUMPUR, 29 Mac (Bernama) – Para petani Cameron Highlands akan mula menjual beberapa sayur-sayuran dalam talian dari esok, selepas Lazada mencipta perkhidmatan jualan dan penghantaran khas untuk membantu menyelamatkan batch sayuran sebelum ini daripada dibuang kerana masalah logistik di bawah perintah kawalan pergerakan (MCO).

Logistik adalah perkhidmatan penting, petani di Cameron Highlands terpaksa membuang hasil mereka disebabkan oleh kesukaran mendapatkan perkhidmatan pengangkutan untuk membawa barangan ke negeri lain ekoran daripada perintah kawalan pergerakan.

“Dua hari yang lalu, kita membaca tentang petani Cameron yang terpaksa membuang hasil segar mereka kerana isu rantaian bekalan semasa MCO,” kata Lazada dalam satu kenyataan.

BACA:  Mudahnya Mengatasi Masalah Kelemumur Kronik Dengan Minyak Kelapa! Baca Untuk Ketahui Cara-Cara Penggunaannya

“Pasukan Lazada mengejar, mengenalpasti teknologi dan logistik, dan membawanya ke platform Lazada dengan pantas.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

“Mulai hari Isnin, petani ini kini boleh menjual terus kepada pengguna. Beli hasil dan makanan segar mereka untuk menyokong petani tempatan dan komuniti nelayan. #lazadamy # lazada8birthday #cameronfarmers #mymarket #myfishman. ”

Lazada mencipta seksyen “Cameron Farmers” khas, bersama MyFishman untuk bekalan makanan laut dan Mymarket2u untuk keperluan runcit lain.

Selain daripada sayur-sayuran,industri pertanian yang lain terpaksa membuang hasil mereka kerana masalah pengangkutan termasuk penanam buah dan nelayan.

Minggu lepas, Pakatan Harapan (PH) menggesa Putrajaya memastikan rantaian bekalan untuk beberapa sektor berjalan lancar, terutama untuk makanan dan pertanian, memberi amaran dan bukannya kekacauan jika perkara itu tidak ditangani.

BACA:  Surau Di RnR Ada Dua Imam. Apakah Hukumnya Solat? Imam Mana Yang Nak Ikut?

Kenyataan itu ditandatangani oleh bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Saifuddin Nasution (PKR), bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Salahuddin Ayob (bekas Parti Amanah Negara) dan bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Ong Kian Ming dari DAP.

Mereka menambah bahawa keselamatan makanan adalah cabaran terbesar yang dihadapi oleh banyak isi rumah Malaysia, terutama yang pendapatannya terjejas dalam MCO.

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel