≡ Menu

Masyarakat Kristian Palestin Mematikan Lampu Krismas Sebagai Tanda Protes Terhadap Trump


Kurang dari sejam selepas Presiden A.S. Donald Trump mengakui Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel, Palestin membantah dengan mematikan lampu pada pokok Krismas di luar Gereja Bethlehem’s Nativity, tempat kelahiran Jesus yang tradisional.

Ia adalah satu peringatan yang tepat pada masanya walaupun tajuk utama memberi tumpuan kepada panggilan untuk pemberontakan dan rujukan Trump kepada hubungan sejarah Yahudi, kata-kata presiden juga membangkitkan perasaan yang mendalam di kalangan masyarakat Kristian kecil Palestin.

Berlepas dari perkhidmatan Ahad di gereja Katolik Assyria di Jerusalem, Fredrick Hazo menuduh Trump “mengheret semua dunia menjadi masalah”, dan menyeru pemimpin A.S. untuk membalikkan keputusannya.

“Kami bersatu – Kristian, umat Islam, kita adalah satu,” kata ahli muzik Palestin yang berusia 59 tahun, yang berdiri di sebuah lorong di tengah-tengah Kota Lama, yang dikelilingi oleh kedai-kedai yang menjual perhiasan agama.

Dia kecewa dengan politik, tetapi yakin keseimbangan tiga agama yang disimpan di bandar suci akan menang. “Di tempat suci ini, Tuhan melindungi kita semua, kita dijaga oleh malaikat-malaikatnya di Yerusalem,” tambah Hazo.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Orang Kristian membentuk hanya satu peratus penduduk Palestin di Gaza, Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur.

BACA:  Hukum Bersolek Dalam Islam, Jangan Ambil Mudah Ya Wanita

Kembali pada bulan Julai, Hazo membantah bersama umat Islam terhadap pemasangan kamera keselamatan Israel di masjid al-Aqsa – tapak suci Islam ketiga – selepas dua lelaki bersenjata Arab-Israel menembak mati dua pegawai polis Israel di lokasi itu.

BERSATU DALAM DOA

Rayuan untuk perpaduan agama di dalam daerah Yerusalem adalah berbeza dengan suara yang lebih berpecah di luar Yerusalem.

Sehingga kenyataan Trump dibuat, Pope Francis meminta status quo di bandar untuk dihormati. Gereja Episcopal Amerika Syarikat berkata pengumuman Trump “boleh membawa kesan mendalam mengenai proses damai dan masa depan penyelesaian dua negara”.

Tetapi keputusan Trump mendapat sokongan kuat dari sudut lain komuniti Kristian – banyak di kalangan penganut Kristian yang berkuasa politiknya sendiri yang melihat tangan Tuhan dalam kembalinya orang Yahudi ke tanah air yang didakwa sebagai tanah air biblical.

BACA:  8 Tips Mendidik Anak Menjadi Seorang Hafiz! Peranan Ibu Bapa Sangat Penting

Orang-orang dari semua penganut dan kepercayaan di Yerusalem bersatu dalam doa, kata lelaki berusia 33 tahun, walaupun mereka tidak bersatu dalam politik.

“Orang Kristian, Yahudi dan Muslim tinggal di bandar ini bersama-sama, tidak ada masalah di antara mereka, hanya politik, kerajaan mahu membuat peperangan,” katanya.

“Ini adalah bandar saya – darah saya, hidup saya,” tambah seorang warga Palestin yang berumur 70 tahun, yang berjalan melalui himpunan jemaah Kristian di Jerusalem’s Church of the Holy Sepulchre, yang dihormati oleh orang Kristian sebagai tapak makam Jesus.

“Saya boleh pergi ke gereja, ke mana sahaja di Yerusalem, bukan Trump atau Netanyahu boleh menghalang saya,” tambah lelaki yang mengenal dirinya sebagai “orang Yerusalem”.

 

Sumber: www.dailysabah.com

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel